lv
QW86GfxkmkJcvKsLhLm53zhbkckEwDuZYxZEF6RC
4022689

Rīgas Tehniskā universitāte vērienīgā festivālā «RTU Open 2024» nosvin mūžseno saistību ar šahu

Rīgas Tehniskā universitāte vērienīgā festivālā «RTU Open 2024» nosvin mūžseno saistību ar šahu
Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar šahu ir saistīta jau no pašiem tās sākumiem. 1875. gadā RTU bija pazīstams kā Politehnikums, un tā direktors Ernsts Nauks bija tikko pabeidzis elektrifikācijas projektu Rīgas pilsētas teātrī (mūsdienās Latvijas Nacionālā opera un balets). Elektrība tajā brīdī bija nesaprotams jaunums, varbūt pat brīnums. Nauks devās pie Rīgas ģenerālgubernatora Pjotra Bagrationa uz pieņemšanu Rīgas pilī, lai pastāstītu par projektu. Bija paredzēts, ka abi izspēlēs šaha partiju, tomēr vācu fiziķis nomira, partiju nepabeidzot. Par nākamo Politehnikuma vadītāju kļuva Bagrationa radinieks Gustavs Kīzerickis, kurš ir slavenā šahista Lionela Kīzericka radinieks. Tieši Lionels Kīzerickis ir izspēlējis vēsturē viszināmāko šaha partiju - 1851. gadā Londonā viņš zaudēja Ādolfam Andersenam karaļa gambītā, spēlējot ar melnajām figūrām. Šo partiju katrs šahists pazīst kā "Nemirstīgo". RTU ar šahu tādējādi ir saistīti mūžīgām saitēm.
Aglonā sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svinības

Šodien plkst.18.30 ar vesperēm sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svinības, liecina informācija Latvijas Romas Katoļu baznīcas mājaslapā.

Katoļu baznīcas informācijas aģentūra (KABIA) informē, ka Aglonā šodien tiks atzīmēta Svētā Me...

Ūdens temperatūra peldvietās galvenokārt tuvu 20 grādiem

Daudzviet upēs un ezeros, kā arī jūrā ūdens temperatūra trešdienas rītā svārstās ap 20 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Ūdens temperatūra jūrā visā Latvijas piekrastē atbilstoši LVĢMC datiem ir 19..20 gr...

Kā Latvijā tiek veikta zobu implantācija: apsveriet viltus ziņas (+VIDEO)

Tie ir izgatavoti no bioloģiski saderīgiem materiāliem - visbiežāk titāna, cirkonija vai šo divu komponentu sakausējuma.

Zobu implantācija mūsdienās ir nozīmīga procedūra lielākajai daļai cilvēku, kuri zaudējuši zobus. Tas palīdz atjaunot košļāšanas fun...



Komentāri