lv
uJYgYFAYPoN8xk0t0WL14UBOYzGTDsQJY8WXHlee
4021925

Kā Latvijā tiek veikta zobu implantācija: apsveriet viltus ziņas (+VIDEO)

Kā Latvijā tiek veikta zobu implantācija: apsveriet viltus ziņas (+VIDEO)

Tie ir izgatavoti no bioloģiski saderīgiem materiāliem - visbiežāk titāna, cirkonija vai šo divu komponentu sakausējuma.

Zobu implantācija mūsdienās ir nozīmīga procedūra lielākajai daļai cilvēku, kuri zaudējuši zobus. Tas palīdz atjaunot košļāšanas funkciju, skaistu smaidu, pilnvērtīgu kuņģa-zarnu trakta darbību un pareizu sejas ovālu. Neskatoties uz to, ka implantu kvalitāte, tehnoloģiju līmenis un ārstu prasmes ar katru gadu aug, joprojām pastāv daudz stereotipu un maldīgu priekšstatu par zobu atjaunošanu. Piemēram, daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka implantācija aizņem ļoti ilgu laiku, operācija var izraisīt sāpes, bet implanti nav piemēroti visiem. Kas ir patiesība un kas ir mīts? Komentē Latvijas zobārste-implantoloģe Dr. Olga Depere.

Mūsdienās pastāv tādas tehnoloģijas un ārstēšanas metodes, kuras cilvēkiem ļauj atjaunot zobus ar minimālu risku, maksimāli īsā laikā. Ja iepriekš doma vien par zobārstu izraisīja satraukumu un nozīmēja virkni sāpīgu ķirurģisku iejaukšanos, daudzkārtējas vizītes pie ārsta, kā arī ilgstošu rehabilitācijas periodu, tad šodien ir kļuvis iespējams ietaupīt ne tikai nervus un naudu, bet arī laiku.

Tomēr, daudzi cilvēki atsakās no implantācijas dažādu iemeslu dēļ, bet lielāko daļu aptur bailes, kas rodas maldīgu priekšstatu dēļ. Atspēkosim izplatītākos mītus, kas traucē atjaunot zobus un uzlabot Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Mīts 1: implantācija ir ļoti sāpīga

Ikviens zina par standarta zoba atjaunošanas metodi, kad jāsagaida, kad brūce sadzīs pēc zoba izņemšanas, jāierodas klīnikā uz izmeklējumiem un implanta ievietošanu, un tikai dažus mēnešus vēlāk jāpabeidz process, uzliekot kroni. Jaunākā, daudz saudzīgākā metode ir tūlītējā implantācija, kas tiek veikta uzreiz pēc zoba ekstrakcijas. Implants tiek ievietots izņemtā zoba alveolā, bieži vien bez īpašiem iegriezumiem vai šuvēm.

Pati zoba ekstrakcijas procedūra ir nesāpīga, pat ja pacientam ir ļoti zems sāpju slieksnis, jo pirms tās sākuma tiek veikta vietējā anestēzija.

Mīts 2: zobu ekstrakcija pirms implantācijas notiek vienādi

Tas ir maldīgs priekšstats, par kuru runā reti. Faktiski ir vairākas pieejas zobu ekstrakcijai atkarībā no pacienta nākotnes plāniem. Tūlītējai implantācijai ir ļoti svarīgi pirms izņemšanas veikt 3D rentgenu un pēc iespējas atraumatiskāk izņemt zobu, vienlaikus saglabājot kaulu sienas un starpsienas. Process ir daudz maigāks nekā "klasiskā" izņemšana ar maiglēm.

Mīts 3: Implantācija ilgst gadiem

Zobu atjaunošana ar implantu ir modernākā un visbiežāk arī drošāka iespējamā zobu atjaunošanas metode. Piemēram, viena zoba nomaiņa, izmantojot klasisko (divpakāpju) implantācijas protokolu, ilgst 6-10 mēnešus un ietver:

1. Zobu ekstrakciju;

2. Implantāciju pēc 3 - 4 mēnešiem;

3. Smaganu formētāja uzstādīšanu pēc 2,5 - 4 mēnešiem;

4. Kroņa izgatavošanu 2-3 nedēļas pēc formētāja uzstādīšanas, kas ilgst 1-3 nedēļas.

Savukārt, laiks zobu nomaiņai, izmantojot tūlītējo implantāciju, tiek ievērojami samazināts līdz 3,5 - 5 mēnešiem un sastāv no sekojošiem soļiem:

1. Zoba ekstrakcija un tūlītēja implanta ievietošana;

2. Krona uzlikšana uz implanta pēc 3-4 mēnešiem, kas ilgst 1-3 nedēļas.

Mīts 4: atveseļošanās pēc implantācijas ir grūta un sāpīga

Neapšaubāmi, gan zobu ekstrakcija, gan implantācija ir ķirurģiskas procedūras, un tām seko ķermeņa reakcija. Visbiežāk tās ir mērenas sāpes un neliels pietūkums, ko var viegli noņemt ar parastajiem pretsāpju līdzekļiem.

Pēc implantācijas operētai vietai ieteicams likt klāt aukstu kompresi (piemēram, ledu, kas ietīts dvielī). Tas samazina pietūkumu un nomierina asiņošanu.

Tūlītējās implantācijas gadījumā divas manipulācijas tiek apvienotas vienā, kas ļauj samazināt nepieciešamās anestēzijas daudzumu, izdzerto medikamentu daudzumu un, rezultātā, samazina slodzi uz aknām un stresu organismam kopumā.

Mīts 5: Ja implantu neievietot laicīgi, tad vēlāk to izdarīt nebūs iespējams

Tas ir mīts, bet tikai daļēji. Izņemtā zoba vai zobu vietā samazinās kaula apjoms un, ja implantācija tiek aizkavēta, ar laiku kaula var nepietikt, kas savukārt prasīs papildu manipulācijas, proti, kaula pieaudzēšanu. Var teikt, ka laikus neievietots implants nepadara implantāciju neiespējamu, bet lielākā vai mazākā mērā padārā to sarežģītāku un dargāku. Izvēloties nekavējoties izņemt zobu un uzreiz uzstādīt implantu, pacients izvairās no šāda veida problēmām.

Mīts 6: Implanti traucē mutē, radot diskomfortu

Iespējams, ka šis mīts radās tāpēc, ka cilvēki jauc implantus un protēzes. Daži protēžu veidi var radīt diskomfortu un ietekmēt artikulāciju noteiktā laika periodā.

Savukārt, implantus cilvēks sajūt kā kā paša zobus. Tie ir izgatavoti no bioloģiski saderīgiem materiāliem (visbiežāk titāna, cirkonija vai šo divu komponentu sakausējuma), kas praktiski novērš alerģiju risku. Implantu kopšana neatšķiras no ierastās - tie ir jātīra divas reizes dienā ar zobu birsti, un zobu starpas - ar zobu diegu vai vēl labāk arī ar irigatoru.

Mīts 7: Implantiem ir daudz kontrindikāciju

Mūsdienās zobu implantācijai ir minimālas kontrindikācijas. Pat tādas nopietnas slimības kā cukura diabēts, arteriālā hipertensija un vielmaiņas traucējumi nav absolūtas kontrindikācijās, jo pēc to korekcijas var veiksmīgi ievietot implantu. Ir svarīgi savlaicīgi informēt ārstu par sistēmiskām un hroniskām slimībām, lai rastu optimālo risinājumu.

Arī vecums nav šķērslis zobu atjaunošanai. Daudzos gadījumos implanti ir vienīgais risinājums un iespēja stabilai protezēšanai gados vecākiem cilvēkiem, kas nodrošina ērtu, kvalitatīvu dzīvi.

Mīts 8: Implanti neļauj veikt MRI skenēšanu

Mūsdienu zobu implanti ir izgatavoti no paramagnētiskiem metāliem, kas nozīmē, ka tie nevar reaģēt uz magnētisko pievilkšanas spēku, ļaujot veikt drošu MRI skenēšanu.

Mīts 9: Zobu implanti ir nepamatoti dārgi

Tas ir mīts un maldīgs uzskats, ka pacients maksā par nelielu titāna skrūvi. Patiesībā viņš maksā par daudzu gadu pētījumiem, jaunām tehnoloģijām, ārsta prasmēm utt. Tāpat, noprotezēta implanta gatavā kroņa izmaksas tiek dalītas ar tā kalpošanas laiku, paliek skaidrs, ka dienā tas maksā mazāk nekā kafijas tase.

Izvēloties speciālistu, klīniku un implantu sistēmu, nevajadzētu vadīties tikai pēc cenas. Jāsaprot, ka šāda procedūra tiek veikta vienu reizi, bet efekts saglabājas daudzus gadus, būtiski uzlabojot dzīves kvalitāti. Investīcijām savā veselībā jāpieiet atbildīgi.

Latvijas Banka: Nodokļu ieņēmumu samazināšanos izraisa privātā patēriņa vājums

Patēriņa nodokļu ieņēmumi Latvijā pēdējos gados auguši pamatā uz preču un pakalpojumu cenu kāpuma rēķina, taču situācijā, kad inflācija Latvijā ir samazinājusies, bet privātais patēriņš vēl nav atguvies, patēriņa nodokļu ieņēmumi vairs nepieaug un šoga...

Ostapenko WTA rangā saglabā 11.vietu

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā savu pozīciju nav mainījusi un ieņem 11.vietu. Tikmēr šīs sezonas rangā Ostapenko ir devītā.

Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja saglabājusi 136.vietu, bet Diāna ...

Noslēgusies Rail Baltica Iecavas apkopes punkta būvprojektēšana

Noslēgusies dzelzceļa projekta "Rail Baltica" Iecavas apkopes punkta būvprojektēšana, informē par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) pārstāvji.

EDzL informē, ka no Valsts dzelzceļa tehniskās inspe...



Komentāri