lv
Hq8fo67wn0WpPnuGYxVgAB2EzTyUjJKeyc5DYWkg
924095

Izdota grāmata «Mātes Sibīrijā»

Izdota grāmata «Mātes Sibīrijā»

"Fonds Sibīrijas bērni" izdevis Dzintras Gekas grāmatu "Mātes Sibīrijā". Grāmatā apkopotas intervijas ar 1941.gada 14.jūnijā izsūtītajām mātēm un viņu bērniem, apkopoti fragmenti no 1941.gada 14.jūnijā izsūtīto bērnu atmiņu stāstiem.

1941.gada 14.jūnijā no Latvijas deportēja 15 424 Latvijas iedzīvotājus. Deportācija lielā mērā ietekmēja sievietes - esot atšķirtām no saviem vīriem, uzņemoties visas rūpes par bērniem, vecākiem.

Mātēm ar visiem iespējamiem līdzekļiem bija jācīnās par fizisku izdzīvošanu, tālu prom no ierastās vides, jāaudzina bērni, jāspēj veidot ģimenes sajūtu, jāpārdzīvo daudzas fiziskas un morālas ciešanas - vīra, arī bērnu zaudējums. Psihologu pētījumi liecina, ka deportācijas radītās traumas atstāj pēdas un tiek pārmantotas arī nākamajā paaudzē.

1946.gadā, kad bērnus bāreņus drīkstēja sūtīt uz Latviju, dažas mātes izdarīja pašnāvību, lai bērni varētu atgriezties dzimtenē.

Grāmatas izdevējs ir "Fonds Sibīrijas bērni", to var iegādāties pasūtot fonda mājas lapā.

Vācijā izcēlušies protesti pret ogļu raktuvju paplašināšanu, notiek sadursmes

Vācijā pirmdien izcēlušies protesti un sadursmes pie Luceratas ciemata, kuru plānots nojaukt, lai paplašinātu ogļu raktuves.

Aktīvisti pie Luceratas apmētāja policiju ar petardēm, pudelēm un akmeņiem, bet vēlāk situācija norima un policisti atkāpās, vēs...

Puntuļa padomnieks mediju jautājumos būs Grīva

Kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) padomnieks mediju jautājumos būs bijušais Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Patriks Grīva, informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inga Vasiļjeva.

Grīva uzde...

Reta iespēja! Izstādē varēs iepazīt 12 Latvijas zinātniekus

No 6.janvāra Āgenskalna tirgus apmeklētāji izstādē "Zinātne Latvijai 2023" varēs iepazīt 12 Latvijas zinātniekus, informē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā.

6.janvārī plkst.15 izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) a...



Komentāri