lv
9fJKUCQL0DxsE00jjUxESRIQueaL48H7tw2ByMAd
854979

Šodien varētu gaidīt spriedumu krimināllietā pret Latvijas pilsoni Baltkrievijā

Šodien varētu gaidīt spriedumu krimināllietā pret Latvijas pilsoni Baltkrievijā

Baltkrievijas tiesa uz šodienu pārcēlusi sprieduma pasludināšanu krimināllietā pret Latvijas pilsoni, kurš apsūdzēts par kaimiņvalsts autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko aizskaršanu.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), tiesas sēde, kurai bija jānotiek vakar, 27.decembrī, nenotika.

Ministrija pilsoņa vārdu un inkriminētās apsūdzības nav minējusi, bet portāls "jauns.lv" vēsta, ka Latvijas pilsonis Dmitrijs Mihailovs apsūdzēts Lukašenko aizskaršanā, dažāda veida "naida kurināšanā" un "sankciju pieprasīšanā" pret Baltkrieviju.

Latvija iepriekš bija pieprasījusi paskaidrojumus Baltkrievijai par Latvijas konsula nepielaišanu dalībai 14.decembra atklātā tiesas sēdē Minskā, kur izskatāma krimināllieta pret Latvijas pilsoni. Uz tiesas sēdi 21.decembrī Latvijas konsulāta darbinieki bija piekļuvuši.

ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte iepriekš norādīja, ka saskaņā ar Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem konsulārajai amatpersonai ir tiesības brīvi sazināties ar savas valsts pilsoņiem un piekļūt tiem, vienlaikus konsulārajai amatpersonai nav tiesību iejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās, tai skaitā tiesu, policijas un tiesībsargājošo iestāžu darbībā.

Tāpat gan minētā konvencija, gan Latvijas normatīvie akti neparedz iespēju konsulārajai amatpersonai sniegt juridisko palīdzību, piemēram, sniegt juridiskas konsultācijas, veikt ārvalstu normatīvo aktu interpretāciju, sniegt saistošus atzinumus par ārvalstu kompetento iestāžu tiesu spriedumiem, panākt personai pieņemamāku tiesas procesuālo kārtību.

Ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, kur likuma varas un demokrātijas principi netiek ievēroti, ĀM preses sekretāre atgādināja, ka ĀM jau iepriekš ir mudinājusi nedoties uz Baltkrieviju, brīdinot, ka pret Latvijas valstspiederīgajiem var tikt vērstas provokācijas, un Latvijas iespējas pašreizējos apstākļos sniegt palīdzību ir ļoti ierobežotas.

Akciju cenas pieaug pēc ASV nodarbinātības datu publicēšanas

Akciju cenas Volstrītā un Eiropas biržās ceturtdien pieauga, ASV bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaita ievērojamam kāpumam signalizējot par ekonomikas atdzišanu, kas vieš optimismu procentlikmju jautājumā.

ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) u...

Lipkes memoriālā notiks filmas Mēs tikai tagad sākam ar režisori Hercu un vēsturnieku Vestermani

Žaņa Lipkes memoriālā šodien plkst.17 notiks filmas "Mēs tikai tagad sākam" seanss, kurā piedalīsies režisore Marta Herca un vēsturnieks, Rīgas geto ieslodzītais un holokaustā izdzīvojušais Marģeris Vestermanis, kurš šogad nosvinēja 97.dzimšanas dienu,...

Finanšu iestāžu peļņa 11 mēnešos sasniegusi 297,8 miljonus eiro

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad 11 mēnešos strādāja ar 297,8 miljonu eiro peļņu, kas ir par 28% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Tostarp novembrī monetārās fi...



Komentāri