lv
HRWUkyb5IaZDy24Msfnw21vxzF6R3pRYKpBXNEph
4104180

Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta atjaunojamās enerģijas iegūšanu

Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta atjaunojamās enerģijas iegūšanu

Latvijā 78% iedzīvotāju atbalsta atjaunojamās enerģijas iegūšanu, trešdien "Ignitis Group" rīkotajā atjaunojamās enerģijas jautājumiem veltītajā diskusijā informēja pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Lielākais atbalsts ir saules enerģijas parku izmantošanai (78%), hidroelektrostacijām (74%), vēja enerģijas parku izveidei jūrā jeb atkrastes vēja parkiem (70%) un sauszemes vēja parkiem (65%).

Vasaras izskaņā Ministru kabinets apstiprināja noteikumus, kas paredz kompensācijas pašvaldībām un iedzīvotājiem, kuru tuvumā attīsta vēja parkus. Aptaujas dati liecina, ka lēmums par finansiāla labuma sniegšanu atbilst arī iedzīvotāju gaidām. Sauszemes vēja enerģijas parku gadījumā Latvijas iedzīvotāju pārliecinošs vairākums - divas trešdaļas uzskata, ka kopienām, kas dzīvo sauszemes vēja parku tuvumā, ir jāsaņem finansiāls ieguvums no vēja elektrostaciju parka. Jūras parku gadījumā tā domā būtiski mazāka daļa Latvijas sabiedrības - 40%.

Viens no jautājumiem, par kuru sabiedrībai nav viennozīmīgs viedoklis, ir vēja enerģijas parku ietekme uz ainavu, stāstīja Kaktiņš. Aptuveni trešdaļa Latvijas cilvēku domā, ka jūras vēja parki bojā ainavu, vienlaikus 51% uzskata, ka vēja elektrostacijas jūrā ainavu nebojā.

Sauszemes vēja parku gadījumā šī attiecība ir gandrīz tāda pati - 37% iedzīvotāju domā, ka vēja elektrostacijas bojā ainavu, bet 51% tā neuzskata.

Kaktiņš uzsvēra, ka pārliecinošs vairākums aptaujāto norādījuši uz atjaunojamās enerģijas ekonomisko pienesumu. Vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka enerģijas ražošana no atjaunojamajiem resursiem veicina Latvijas ekonomisko labklājību, bet 64% domā, ka tas ir veids, kā Latvijā piesaistīt apjomīgas investīcijas.

Turklāt vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka elektroenerģijas ražošana no atjaunijamajiem resursiem ir Latvijas eksporta iespēja. Tam nepiekrīt katrs piektais iedzīvotājs. Šī sabiedrības nostāja parāda, ka straujākai atjaunojamās enerģijas attīstībai Latvijā šobrīd ir tikai jākliedē bažas un jāmeklē mūsdienīgi, visām pusēm pieņemami risinājumi parku praktiskajā ieviešanā, atzina Kaktiņš.

Aptauja veikta Latvijā 2024.gada vasarā. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

PSKUS: slimnīcai izdevies uzlabot aknu transplantāciju operāciju rezultātus

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) līdz šī gada 31.augustam veiktas četras sarežģītas aknu transplantācijas operācijas, informēja PSKUS, uzsverot, ka slimnīcā veikti pasākumi, kas ļāvuši "ievērojami uzlabot aknu transplantāciju ope...

Kravu pārvadājumu apmērs ar sauszemes transportu sarucis par 2%

Ar sauszemes un cauruļvadu transportu pārvadāto kravu apmērs šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu, Latvijā samazinājies par 2% jeb 839 800 tonnu - līdz 40,907 miljoniem tonnu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tos...

Apspriedīs kreditēšanas attīstības tendences

Ceturtdien, 5. septembrī, notiks Finanšu sektora attīstības padomes (FSAP) sēde.

Sēde plānots apspriest noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas stratēģijas prasību praktisku piemērošanu, ...



Komentāri