lv
MX6KQQJ2HlK0ZkZ3ySFjn4o72uouktCkYdw77Uwm
4104007

PSKUS: slimnīcai izdevies uzlabot aknu transplantāciju operāciju rezultātus

PSKUS: slimnīcai izdevies uzlabot aknu transplantāciju operāciju rezultātus

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) līdz šī gada 31.augustam veiktas četras sarežģītas aknu transplantācijas operācijas, informēja PSKUS, uzsverot, ka slimnīcā veikti pasākumi, kas ļāvuši "ievērojami uzlabot aknu transplantāciju operāciju rezultātus".

Aknu transplantācijas operācijas ir ārkārtīgi sarežģītas, prasot ne tikai precīzu ķirurģisko iejaukšanos, bet arī maksimālu pacienta un donora imunoloģisko saderību, lai samazinātu komplikāciju risku, pauž PSKUS.

Transplantāciju komandā tiek iesaistīti ķirurģijas, anestezioloģijas, gastroenteroloģijas, radioloģijas, imunoloģijas un citu jomu speciālisti. Savukārt rehabilitācijas procesā tiek izstrādāti individuāli pielāgoti plāni. Rehabilitācijas mērķis ir palīdzēt pacientiem pielāgoties jaunajam orgānam, nostiprināt muskulatūru, uzlabot fizisko izturību un normalizēt citas organisma funkcijas.

"Bez donoru un viņu piederīgo palīdzības šīs transplantācijas operācijas nebūtu iespējamas, un tas ir nenovērtējams ieguldījums pacientu dzīvības glābšanā. Vienlaicīgi esam pateicīgi arī citām slimnīcām par viņu aktīvu līdzdalību un ieinteresētību orgānu donācijas un transplantācija jomas attīstībā. Sadarbība ar citām slimnīcām un viņu ieguldījums būtiski sekmē šīs svarīgās jomas attīstību," teicis Stradiņa slimnīcas galvenais ārsts Jānis Vilmanis.

PSKUS turpinot attīstīt transplantācijas jomu. Šogad PSKUS sadarbībā ar Karolinskas Universitātes slimnīcas ekspertiem ieviesuši darbā jaunas tehnoloģijas un ārstēšanas metodes transplantēšanas jomā, esot uzlabotas mediķu prasmes un iemaņas, kas "ļāvis ievērojami uzlabot aknu transplantāciju operāciju rezultātus".

2022.gadā tika paziņots , ka no PSKUS veiktajām 13 aknu transplantācijas operācijām tikai pieci pacienti atguvušies, bet astoņi miruši, nenodzīvojot ilgāk par desmit dienām. Šāda statistika bijusi sliktāka par daudzām Eiropas valstīm, tai skaitā arī par Lietuvu, kur gan aknu transplantācijas tika veiktas biežāk nekā Latvijā.

Tolaik PSKUS paziņoja, ka pieņemts lēmums vismaz uz gadu apturēt aknu transplantācijas veikšanu, kamēr tiks izveidota stabila komanda un vēlreiz veikts apmācību cikls un nodrošināta stabila pacientu plūsma. Savukārt Veselības inspekcija sāka PSKUS Transplantācijas centrā veikto aknu transplantāciju tematisko auditu.

Latvijā orgānu transplantācija ir 100% valsts apmaksāta ārstēšana un to nodrošina Latvijas Transplantācijas centrs, aknu, sirds un radzenes transplantācijas vienību speciālisti.

Kravu pārvadājumu apmērs ar sauszemes transportu sarucis par 2%

Ar sauszemes un cauruļvadu transportu pārvadāto kravu apmērs šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu, Latvijā samazinājies par 2% jeb 839 800 tonnu - līdz 40,907 miljoniem tonnu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tos...

Apspriedīs kreditēšanas attīstības tendences

Ceturtdien, 5. septembrī, notiks Finanšu sektora attīstības padomes (FSAP) sēde.

Sēde plānots apspriest noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas stratēģijas prasību praktisku piemērošanu, ...

Latvijā nezina, ko darīt, ja 2026.gada olimpiskajās spēlēs startēs Krievija

Latvijas Hokeja federācijai (LHF) un Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) šobrīd nav izstrādāts rīcības plāns, kā rīkoties, ja 2026.gada olimpisko spēļu vīriešu hokeja turnīrā varēs piedalīties Krievijas izlase, un abas organizācijas paļaujas uz to, k...



Komentāri