lv
aw78eTyC5Dlr8M9hzcqGVFmXhLuJnWtRBw7NeDjY
4045622

KNAB rosina apsūdzēt Valkas amatpersonas par iespējamu līdzekļu izkrāpšanu

KNAB rosina apsūdzēt Valkas amatpersonas par iespējamu līdzekļu izkrāpšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis Eiropas Prokuratūrai (EPPO) kriminālprocesu, kurā ieguva pierādījumus tam, ka uzņēmuma, kas specializējas dzērienu ražošanā, pārstāvis kopā ar divām Valkas novada pašvaldības amatpersonām, iespējams, izkrāpa Eiropas Savienības (ES) struktūrfonda un Latvijas valsts budžeta līdzekļus lielos apmēros, informē KNAB.

Tādā veidā personas varētu būt nodarījušas ES un Latvijai 581 709 eiro mantisko zaudējumu.

Ikviena pašvaldība drīkst piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus, lai uz pašvaldības zemes uzbūvētu ražošanas objektu un tam vajadzīgās komunikācijas un publisko infrastruktūru, ko pēcāk piedāvāt nomai. Gadījumos, kad nav zināms konkrētā objekta potenciālais nomnieks un tas tiek izvēlēts atklāta konkursa rezultātā, pašvaldība ir tiesīga piesaistīt līdz 85% ES fondu finansējuma.

Ja objekta būvēšana noris konkrētam mērķim un zināms potenciālais komersants, kurš tajā darbosies, tad ES līdzfinansējums ir pieejams no 45 līdz 55%, lielāku līdzekļu apmēru ieguldot pašam uzņēmumam. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir atbildīgā iestāde, kas uzrauga, kā noris ES fondu finansējuma piešķiršana un izlietošana.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka divas Valkas novada pašvaldības amatpersonas kopā ar uzņēmuma pārstāvi maldināja CFLA atbildīgos darbiniekus par projekta īstenošanu, neatklājot informāciju par jau faktiski notikušo nomnieka izvēli. Maldinot CFLA darbiniekus, kā arī veicot citas darbības, iesaistītās personas panāca normatīvajiem aktiem neatbilstošu 558 221 eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda un 23 488 eiro Latvijas valsts budžeta finansējuma piesaistīšanu.

KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājums Ineta Cīrule akcentē, ka šis ir pirmais KNAB sekmīgi izmeklētais kriminālprocess par ES fondu iespējamu izkrāpšanu, kas nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai EPPO. Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldīšanā ir jāpieiet ar tādu pašu rūpību, kā gādājot par savu individuālo, pašvaldības vai valsts budžeta efektīvu izlietojumu, norāda KNAB pārstāve, piebilstot, ka nav pieļaujami gadījumi, kad struktūrfondu piesaistē pielietotas noziedzīgas un krāpnieciskas metodes. KNAB arī turpmāk cieši sadarbosies ar EPPO, lai novērstu ES fondu izkrāpšanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā KNAB rosināja Eiropas Prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret divām Valkas novada pašvaldības amatpersonām un uzņēmuma pārstāvi par krāpšanu lielā apmērā.

Tāpat KNAB rosināja prokuratūrai turpināt pirmstiesas izmeklēšanas laikā uzsākto piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas procesu pret uzņēmumu, kura interesēs noziedzīgais nodarījums īstenots, kā arī izvērtēt, vai vēl viena Valkas novada pašvaldības amatpersona būtu saucama pie kriminālatbildības. Šī amatpersona pēc aģentūras LETA rīcībā esošās rīcības ir bijušais pašvaldības mērs Vents Armands Krauklis.

Par šāda noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tiesa var piemērot iesaistītajām personām brīvības atņemšanu līdz pat desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, vai probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt uzņēmumam - likvidāciju, tiesību ierobežošanu, mantas konfiskāciju vai naudas piedziņu. Savukārt pašvaldībai šajā gadījumā var nākties rēķināties ar nelikumīgi iegūtā finansējuma atgriešanu.

Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par šī Eiropas Prokuratūras 2023.gada 27.februārī sāktā kriminālprocesa turpmāko virzību.

«Lielā talka» aicina attīrīt no atkritumiem piekrastes un stādīt kokus

Kustība "Lielā talka" aicina iedzīvotājus attīrīt ūdenstilpju piekrastes un stādīt kokus, tīmekļvietnes "www.talkas.lv" kartē "Svinam dabu" laicīgi atzīmējot savas plānotās aktivitātes.

Īpaši aktuāls ir jautājums par Baltijas jūras stāvokli un ūdens tīr...

«Negaidīju, ka šī grāmata būs kā krimiķis!» Neredzīgo bibliotēka laidusi klajā pirmo garstāstu vieglajā valodā «Pie omītes»
Vai vieglajā valodā var saistoši stāstīt arī par sarežģītām tēmām, vērpt aizraujošu sižetu un noturēt lasītāja uzmanību 120 lappušu garumā? Var! To apliecina nesen klajā nākušais Guntas Bites garstāsts vieglajā valodā "Pie omītes", ko izdevusi Latvijas...
Cīņu šovs ar plikām dūrēm. Piedālās Zutis, Stepanovs un daudzi citi

22.augustā no plkst.20:00 norisināsies viens no unikālākajiem pēdējā laikā organizētajiem cīņu šoviem Latvijā - "Bazara 0 Fight club", informē portāls balticevents.info. Tajā savstarpēji duelēsies Latvijas un Lietuvas cīņu mākslas meistari, cīnoties pē...



Komentāri