lv
A8osLibXmiHQkM3sghuNDguSIbXZPdllSXLHld3M
3967258

Prezidents: Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi

Prezidents: Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi

Naida runa visās tās izpausmēs ir jāsoda bargi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Vaicāts, kāda ir situācija ar Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu izpratni par naida runu, verbāliem uzbrukumiem, viņš norādīja, ka tā ir diezgan bēdīga. Šī izpratne diemžēl veidojas lēni, viņš atzina.

Rinkēvičs uzsvēra, ka nesenais Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedums, kurā konstatēts diskriminācijas aizlieguma pārkāpums saistībā ar 2021.gadā notikušo homofobisku uzbrukumu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzējam Denisam Hanovam, ir signāls mūsu tiesībaizsardzības iestādēm un tiesām, ka šīs lietas ir jāuztver nopietni.

Viņš teica, ka šo ECT spriedumu valsts vēl var pārsūdzēt, tas ir valdības ziņā. Viņaprāt, gan mazāk būtu jācīnās tiesās, bet vairāk jāsakārto lietas pašu mājās. "Jo tas ir signāls, ka ir lietas, pie kurām jāpiestrādā," viņš atzina.

Kā vēstīts, ir ECT par konstatēto pārkāpumu likusi Latvijas valstij Hanovam izmaksāt kompensāciju 10 000 eiro apmērā.

Hanovs piedzīvoja uzbrukumu 2021.gadā, kad viņš kopā ar savu dzīvesbiedru vakarā gāja gar Ķengaraga tirgu. Divi agresīvi vīrieši sākuši Hanovu un viņa dzīvesbiedru apsaukāt, iespēruši Hanovam pa muguru, izteica seksuālā rakstura piezīmes, kā arī mēģinājuši uzbrukt, taču cietušais patvēries ziedu kioskā.

Izmeklējot šo incidentu, viens no uzbrucējiem, kuru policijai izdevās identificēt, atzina, ka viņa darbības motivēja nepatika pret homoseksuāliem cilvēkiem un viņš gribēja panākt, lai viņi vairāk neizrāda savu seksuālo orientāciju. Valsts policija sākumā bija ierosinājusi krimināllietu, bet vēlāk to izbeidza un tā vietā sāka administratīvā pārkāpuma procesu.

ECT secināja, ka administratīvā pārkāpuma lietvedība šajā lietā nesniedza ne taisnīgu gandarījumu pieteicējam, ne adekvātu sodu vainīgajam.

Sāksies koncertsezona Vērmanes dārzā

Šodien sāksies koncertsezona Vērmanes dārzā, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Koncertsezonu atklās Lielās Mūzikas balvas laureāts, Latvijas Radio bigbends ar viesmāksliniekiem - zviedru trompetistu, komponistu un bigbendu vadītāju Lasi Lindgrēnu un s...

Viduslatvijas apsaimniekošanas reģionā darbību turpina divi poligoni (+VIDEO)

Šobrīd lielāko īpatsvaru jeb aptuveni 80% veido nešķiroti sadzīves atkritumi.

Jelgavas novada domes sēdē apstiprināts Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģiona Jelgavas valstspilsētas, Dobeles un Jelgavas novadu atkritumu apsaimniekošanas plāns 2...

Džokovičam ceturtdaļfināls, latviešiem starts BMX un 3x3 basketbolā. Zīmīgākie olimpiskie notikumi 1. augustā
Ceļu uz zelta medaļu Parīzes olimpisko spēļu tenisa turnīrā turpina Novaks Džokovičs, kam piektdien vēl jāpārvar ceturtdaļfināla barjera. Latvijas sportistus gaida starts divās disciplīnās - veiksmīgi startējusī 3x3 basketbola izlase aizvadīs divas spē...


Komentāri