lv
GPVZt4gbQ0QgqodLqnxPXaeTcesmsKSJAQlYMNW8
3966929

Viduslatvijas apsaimniekošanas reģionā darbību turpina divi poligoni (+VIDEO)

Viduslatvijas apsaimniekošanas reģionā darbību turpina divi poligoni (+VIDEO)

Šobrīd lielāko īpatsvaru jeb aptuveni 80% veido nešķiroti sadzīves atkritumi.

Jelgavas novada domes sēdē apstiprināts Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģiona Jelgavas valstspilsētas, Dobeles un Jelgavas novadu atkritumu apsaimniekošanas plāns 2023. - 2027.gadam, kas ietver pasākumu kopumu esošo tehnisko un organizatorisko risinājumu pilnveidošanai, lai uzlabotu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma kvalitāti un pieejamību.

2023.gadā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi Nr.301 "Noteikumi par atkritumu apsaimniekošanas reģioniem" nosaka, ka Latvija tiek iedalīta piecos atkritumu apsaimniekošanas reģionos. Viens no tiem ir Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģions, kurš iedalīts divās zonās: 1. zonā ietilpst Rīgas valstspilsētas pašvaldība, Aizkraukles, Ādažu, Bauskas, Ķekavas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils un Siguldas novadu pašvaldības, savukārt 2. zonā - Jelgavas valstspilsētas, Jelgavas un Dobeles novadu pašvaldības. Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģionā darbību turpina divi sadzīves atkritumu poligoni - "Getliņi" un "Brakšķi". Uz to bāzes tiks veidoti atkritumu apsaimniekošanas centri.

"Atkritumu apsaimniekošanas likums" nosaka, ka atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilpstošās pašvaldības izstrādā atkritumu apsaimniekošanas reģionālo plānu. Šis plāns ir vidēja termiņa teritorijas attīstības plānošanas dokuments, kas attiecas uz atkritumu apsaimniekošanas nozari, un tā īstenošana ir vērsta uz atkritumu un to radītās ietekmes uz vidi samazināšanu. Plāns nosaka virzienus un pasākumus, kuri nepieciešami, lai sasniegtu starptautiskajos un nacionālajos politikas plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos noteiktās saistības un mērķus. Plāns stājas spēkā pēc atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilpstošo pašvaldību apstiprināšanas. Jelgavas valstspilsēta un Dobeles novada pašvaldība šo plānu jau ir apstiprinājušas.

Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģionā kopējais apsaimniekotais atkritumu daudzums ir vidēji 0,3 tonnas uz vienu iedzīvotāju gadā, lielāko īpatsvaru jeb aptuveni 80% veido nešķiroti sadzīves atkritumi. Plāna galvenie mērķi ir novērst atkritumu rašanos, nodrošināt apglabājamo atkritumu daudzuma samazināšanu, atkritumu kā resursa racionālu izmantošanu, nodrošinot, ka līdz 2035.gadam poligonos apglabāto sadzīves atkritumu īpatsvars ir samazinājies līdz 10% no kopējā radīto sadzīves atkritumu daudzuma vai ir vēl mazāks.

"Lai sasniegtu noteiktos mērķus, paredzēts veikt iedzīvotāju informēšanu un izglītošanu par atkritumu šķirošanas iespējām, paplašināt atkritumu dalītās vākšanas sistēmu un dalīti vākto atkritumu pārstrādi un atkārtotu izmantošanu. Plānā ir iezīmēti konkrēti soļi atkritumu apsaimniekošanas mērķu sasniegšanai, lai virzītos uz to, ka līdz 2025.gadam atkārtotai izmantošanai sagatavoto un pārstrādāto sadzīves atkritumu apjomu masu palielinām vismaz līdz 55%, līdz 2030.gadam - 60%, bet līdz 2035.gadam 65% radīto sadzīves atkritumu tiktu pārstrādāti un poligonā netiktu apglabāti vairāk kā 10% radīto sadzīves atkritumu," skaidro Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes Vides pārvaldības nodaļas vadītāja Dace Gražule.

Viduslatvijas atkritumu apsaimniekošanas reģiona Jelgavas valstspilsētas, Dobeles un Jelgavas novadu atkritumu apsaimniekošanas plāns 2023. - 2027.gadam būs pieejams pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv sadaļā "Pašvaldība" - "Publiskie dokumenti".

Džokovičam ceturtdaļfināls, latviešiem starts BMX un 3x3 basketbolā. Zīmīgākie olimpiskie notikumi 1. augustā
Ceļu uz zelta medaļu Parīzes olimpisko spēļu tenisa turnīrā turpina Novaks Džokovičs, kam piektdien vēl jāpārvar ceturtdaļfināla barjera. Latvijas sportistus gaida starts divās disciplīnās - veiksmīgi startējusī 3x3 basketbola izlase aizvadīs divas spē...
LSM aptauja: 28% iedzīvotāju uzskata – sodu palielināšana pārkāpējiem mazinātu avārijas uz ceļiem
Vairums jeb 55% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka avārijas uz ceļiem varētu mazināt, uzlabojot infrastruktūru, tostarp, ieviešot vairāk fotoradaru, liecina pēc LSM.lv pasūtījuma veiktā "Norstat" aptauja. Tikmēr 28% cilvēku uzskata, ka par ceļu satiksmes...
Latvijas 3x3 basketbolistiem otrā uzvara Parīzes olimpisko spēļu turnīrā

Olimpiskie čempioni Latvijas 3x3 basketbolisti ar Zigmāru Raimo, Franci Lāci, Kārli Lasmani un Nauri Miezi sastāvā trešdien svinēja otro uzvaru divās Parīzes olimpisko spēļu turnīra spēlēs.

Latvija ar 21:12 pieveica Nīderlandi.

Pirmo punktu spēlē guva R...



Komentāri