lv
YXHTSMypO04oWOrPgVlLzdVXcdRKpusxa4vviDEE
3464432

Arodbiedrības rosina noteikt minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas

Arodbiedrības rosina noteikt minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) rosina noteikt minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas valstī.

17.aprīlī notiks Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Sociālās drošības apakšpadomes (SDA) sanāksme, kurā sociālie partneri trīspusējās pārrunās diskutēs par Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas par adekvātu minimālo algu Eiropas Savienībā regulējuma pārņemšanu Latvijā. Tā notiks ar Latvijas Ministru kabineta noteikumiem par Minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas kārtību.

Direktīvas mērķis ir nodrošināt, ka darbinieki saņem adekvātu minimālo algu cienīgai dzīvošanai, neatkarīgi no tā, kur tie ir nodarbināti. Minimālajai algai ir jābūt tādai, kas var nodrošināt cienīgu dzīves standartu, samazināt nodarbinātu personu nabadzību, kā arī veicināt sociālo kohēziju un augšupēju sociālo konverģenci un ierobežot vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirības.

Jau iepriekš LBAS ir uzstājis, ka arī Latvijai ir stingri jāpieturas pie direktīvas rekomendācijās noteiktā, kas nosaka minimālo algu 50% apmērā no vidējās mēneša algas valstī.

Šobrīd Labklājības ministrija (LM) ir ierosinājusi kompromisa priekšlikumu - noteikt minimālo mēneša darba algu 45% apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātās mēneša vidējās darba samaksas no gada sākuma.

Latvijā strādā 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo

2023.gada sākumā, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes novērtējumam, tikai 60% no Latvijā dzīvesvietu reģistrējušiem Ukrainas valstspiederīgajiem ar pagaidu aizsardzības statusus Latvijā pastāvīgi dzīvoja šeit.

2024.gada 1.janvārī 4 tūkstoši Ukrai...

Ierēdņu algas arī turpmāk nepublicēs

Pašlaik informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Saeimas komisija uzskata, ka šī kārtība arī jāsaglabā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien neatbalstīja deputāt...

Saeima neierobežos alkohola tirgošanu degvielas uzpildes stacijās

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums.

Priekšlikums aizliegt tirgot alhokolu DUS nebija sākotnējā Veselības ministrijas (VM...



Komentāri