lv
wkcc8haY5zChexpw0GfBfG1cuGF8DSqNWUGgyNET
3464431

Latvijā strādā 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo

Latvijā strādā 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo

2023.gada sākumā, atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes novērtējumam, tikai 60% no Latvijā dzīvesvietu reģistrējušiem Ukrainas valstspiederīgajiem ar pagaidu aizsardzības statusus Latvijā pastāvīgi dzīvoja šeit.

2024.gada 1.janvārī 4 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo ar pagaidu aizsardzības statusu Latvijā bija reģistrēti Latvijas izglītības iestādēs, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) aprēķins.

2024.gada sākumā Latvijas pirmsskolas un vispārizglītojošās izglītības iestādēs bija reģistrēti ap 3,7 tūkstošiem bērnu, profesionālās izglītības iestādēs ap 140 audzēkņu, augstākās izglītības iestādēs nedaudz vairāk par 100 studējošo Ukrainas valstspiederīgo, kam bija pagaidu aizsardzības statuss Latvijā.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem 2024.gada sākumā 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo bija reģistrēti kā darba ņēmēji.

Visbiežāk ukraiņi strādā rūpniecībā - 22,8%, izmitināšanā un ēdināšanā - 13,3%, kā arī tirdzniecības, automobiļu un motociklu remonta nozarēs - 13,0%. 11,1% ir nodarbināti finanšu, apdrošināšanas, zinātnisko, administratīvo pakalpojumu un operāciju ar nekustamo īpašumu jomās, kā arī 9,0% strādā būvniecībā.

38,7% nodarbināto strādā vienkāršajās profesijās, kā biroju, viesnīcu un citu telpu apkopēji, virtuves strādnieki, preču izvietotāji un citi. 16,1% ir kvalificēti strādnieki un amatnieki, 14,8% ir pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, 12,7% - vecākie speciālisti un speciālisti, bet 0,9% - vadītāji.

Ierēdņu algas arī turpmāk nepublicēs

Pašlaik informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Saeimas komisija uzskata, ka šī kārtība arī jāsaglabā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien neatbalstīja deputāt...

Saeima neierobežos alkohola tirgošanu degvielas uzpildes stacijās

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums.

Priekšlikums aizliegt tirgot alhokolu DUS nebija sākotnējā Veselības ministrijas (VM...

Stradiņa slimnīca atklās trīs jaunus ārstniecības objektus

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) nākamnedēļ atklās trīs jaunus ārstniecības objektus.

Slimnīca plāno atklāt Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas paplašinājumu, Asinsvadu ķirurģijas hibrīdzāli un Sirds ķ...



Komentāri