lv
D9Hsf0ynfli5wTcXmvmb0DEPmQyfx4NnbPcH6kXc
3464214

Ierēdņu algas arī turpmāk nepublicēs

Ierēdņu algas arī turpmāk nepublicēs

Pašlaik informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Saeimas komisija uzskata, ka šī kārtība arī jāsaglabā.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien neatbalstīja deputāta Ģirta Valda Kristovska iesniegto priekšlikumu grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz iestādes amatpersonām atalgojumu katru mēnesi publicēt iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu un aprēķinātā atalgojuma summu.

Priekšlikums attiecināms uz Satversmes 58. panta kārtībā Ministru kabinetam padotajām valsts pārvaldes iestādēm - visām tiešās pārvaldes iestādēm, piemēram, ministrijām un to padotībā esošajām iestādēm un aģentūrām, kā arī visām atvasinātu publisku personu pastarpinātās pārvaldes iestādēm, piemēram, pašvaldību un valsts dibināto augstskolu iestādēm. Līdzīgu Valsts pārvaldes iekārtas likuma 92. panta normu Saeima, nepietiekami izvērtējot sekas, atcēla 2017.gada 29.novembra grozījumos, lai veidotu regulējumu citā likumā. Rezultātā informācija par aprēķināto atalgojumu ir pieejama tikai valsts amatpersonu deklarācijās, ko publisko reizi gadā. Šobrīd, apspriežot priekšlikumu 2. lasījumā, likumdevējam rodas iespēja pilnvērtīgi izdiskutēt sabiedrības interesēm atbilstošāko regulējumu un novērst 2017.gada kļūdu.

"Ikvienam cilvēkam ir jābūt brīvai iespējai vērtēt valsts un pašvaldību budžetu izlietojumu, tostarp amatpersonu atalgojumu. Informācijas atklātība ir cilvēktiesības, kas izriet no Satversmes 100. pantā nostiprinātās vārda brīvības. Lai viedokli paustu, jāsaņem ziņas uz kuru pamata to veidot. Informācijai ir jābūt saprotamai un aktuālai, uz kuras pamata ikviens var veidot savu viedokli, sagaidīt atbilstošus pakalpojumus un atklātību no valsts pārvaldes," uzskata deputāts Kristovskis. Viņš atgādina, ka valsts un pašvaldību amatpersonu un darbinieku atalgojumu rada Latvijas nodokļu maksātāji, arī tāpēc informācijai ir jābūt publiskai.

Saeima neierobežos alkohola tirgošanu degvielas uzpildes stacijās

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums.

Priekšlikums aizliegt tirgot alhokolu DUS nebija sākotnējā Veselības ministrijas (VM...

Stradiņa slimnīca atklās trīs jaunus ārstniecības objektus

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) nākamnedēļ atklās trīs jaunus ārstniecības objektus.

Slimnīca plāno atklāt Sirds ķirurģijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas paplašinājumu, Asinsvadu ķirurģijas hibrīdzāli un Sirds ķ...

Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai. Ko viņš izdarījis?

Krāpšanas shēmā par viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs aizdomās turēto Latvijas pilsoni varētu izdot Spānijai.

Ar "Eirojust" atbalstu ir izdevies apturēt masveida krāpšanu Eiropas valstīs, kas saistīta ar viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs, ...



Komentāri