lv
Ttyto8iGETpoFJuG4zMWhMFGoDcjtCju7lE3pLlR
3294893

Saeima apstiprinājusi “zaļo koridoru” inovācijām

Saeima apstiprinājusi “zaļo koridoru” inovācijām

Likumā tiek noteikts, ka prioritāros projektus izvērtē prioritārā kārtībā un termiņā.

Saeima š.g. 14.marta sēdē galīgajā lasījumā apstiprināja Inovatīvas uzņēmējdarbības un prioritāro projektu atbalsta likumu, kuru Ekonomikas ministrija izstrādāja ar mērķi palielināt uz augstas pievienotās vērtības un eksportu orientētas investīcijas Latvijā un radīt vidi, kur testēt un pārbaudīt inovatīvus produktus, tehnoloģijas un pakalpojumus, tādējādi veicinot tautsaimniecības attīstību. Vienlaikus likums nosaka prioritāro projektu jomas, kā arī nodrošina iespēju veidot atbalsta pasākumus uzņēmējdarbības un eksportspējas veicināšanai.

Prioritārs projekts šī likuma izpratnē ir investīciju piesaisti vai eksportspēju veicinošs projekts, kas sekmē attīstības plānošanas dokumentos, nacionālās industriālās politikas vai digitālās transformācijas politikas jomā noteikto mērķu sasniegšanu vai veicina tādu tirgus nepilnību novēršanu, kas kavē šo mērķu efektīvu sasniegšanu.

"Saredzu, ka jaunais regulējums dos spēcīgu stimulu Latvijas investīciju un eksporta projektu klāsta paplašināšanai, nodrošinot iespēju piemērot tā sauktā "zaļā koridora" principu ne vien noteiktu prioritāro jomu investīciju projektiem, bet arī eksportējošiem uzņēmumiem. Līdz šim "zaļais koridors" tika attiecināts tikai uz noteikta apjoma un jomu investīciju projektiem, kas jaunajā likumprojektā būtiski paplašinātas. Tāpat ļoti būtiski, ka jaunajā likumā būs iekļauti arī speciālās regulatīvās vides jeb tā sauktās regulatīvās smilškastes principi un nosacījumi, kas ir pirmais solis uz īpašās labvēlības režīma ieviešanu pētniecības un inovāciju projektiem, to testēšanai un ātrākai ieviešanai, kā arī komercializēšanai," uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Likumā noteiktas sekojošas prioritāro projektu jomas:

• zināšanu ietilpīga bioekonomika;

• biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;

• fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;

• viedā enerģētika, mobilitāte un neto nulles emisiju tehnoloģijas;

• informācijas un komunikācijas tehnoloģijas;

• būvniecība, transports vai loģistika, ja projekts ir saistīts ar pakalpojumu un infrastruktūras nodrošināšanu iepriekšminētajās jomās;

• tūrisms un starptautiski pasākumi;

• zemas īres dzīvojamo mājokļu un sociālo mājokļu būvniecība;

• drošība un aizsardzība;

• starptautisko biznesa pakalpojumu centru darbības nodrošināšana un pakalpojumu sniegšana;

• projekti, kuru ietvaros iepriekšējā pārskata gada vidējais darbinieku atalgojums nav mazāks kā Eiropas Savienības iepriekšējā pārskata gada vidējais darbinieku atalgojums.

Likumā tiek noteikts, ka prioritāros projektus izvērtē prioritārā kārtībā un termiņā, kas nozīmē, ka kādu noteiktu pakalpojumu vai atļauju sniegšanas termiņš ir garāks par piecām darbdienām un projektu izvērtēšana kā pakalpojums netiek piedāvāts paātrinātā kārtībā par papildu samaksu, prioritāro projektu izvērtēšanas pakalpojumu sniedz vismaz divas reizes īsākā termiņā, nemainot maksas par pakalpojumu nosacījumus.

Latvijā samazinājies pieprasījums pēc šķeldas

Šogad pieprasījums pēc šķeldas salīdzinājumā ar būtisko pieprasījuma kāpumu 2022.-2023.gada sezonā ir samazinājies.

LVM pārstāvji norāda, ka ir grūti prognozēt, kāda būs kopējā noslēgto sadarbības līgumu enerģētiskās šķeldas iegādei vērtība, piebilstot,...

Sākts kriminālprocess par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret ...

Saeima izskatīs ideju atteikties no jebkādas ekonomiskās sadarbības ar Krieviju

Saeima šodien nodeva izskatīšanai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas deputātu iesniegto Saeimas lēmumprojektu, kurā Ministru kabinets aicināts steidzami īstenot tādus pasākumus, kas par...



Komentāri