lv
ToAjjG2DnrpLfDATbcykRFO4KBv2isJDyVCbHv9F
3038192

Bajāre: Eiro iedrošināja ārvalstu investorus ieguldīt Latvijas ekonomikā

Bajāre: Eiro iedrošināja ārvalstu investorus ieguldīt Latvijas ekonomikā

Eiro ieviešana iedrošināja ārvalstu investorus ieguldīt Latvijas ekonomikā, aģentūrai LETA pauda Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Viņa norāda, ka starp būtiskākajiem eiro ieviešanas ieguvumiem ir tas, ka Latvija pievienojās monetārajai savienībai, kas kļuva par drošu vairogu pret valūtas spekulācijām un svārstībām, kā arī eiro iedrošināja ārvalstu investorus ieguldīt Latvijas ekonomikā. Tomēr abi minētie ne tuvu nav vienīgie ieguvumi.

Tostarp, atsaucoties uz Latvijas Bankas ekonomista Egila Kaužēna pausto, Bajāre atzīmē, ka ir virkne ekonomisku labumu, kas izriet no valsts kredītreitinga pieauguma, valsts vērtspapīru likmju un aizdevumu procentu likmju samazinājuma, neskaitot inflācijas radīto pieaugumu 2023.gadā.

Bajāre uzsver, ka ieguvumu sarakstu var papildināt arī ar tirdzniecības un norēķinu vienkāršošanos eirozonā, augstāku ekonomikas noturību pret satricinājumiem, Latvijas kā uzticamas valsts tēla nostiprināšanos un citus. Eiro ir būtiski atvieglojis arī Latvijas cilvēku ikdienu - ceļojot eirozonas valstīs, veicot norēķinus un pārskaitījumus bez nepieciešamības veikt valūtas maiņu.

Tāpat Bajāre norāda, ka eiro ieviešanas desmitgadē ir būtiski runāt par vienotās valūtas nākotni. Turpmākie gadi lielā mērā ir saistīti ar digitālā eiro ieviešanu - skaidrai naudai izzūdot no mūsu ikdienas, aizvien lielāka loma ir drošai digitālajai naudai. Digitālais eiro ir iecerēts kā skaidrās naudas papildinātājs, ne aizstājējs.

Šobrīd eirozonas valstis liek pamatus digitālā eiro ieviešanai, - pērnruden noslēdzās izpētes posms un turpmākos divus gadus noritēs sagatavošanās fāze, kuras ietvaros tiks izvērtēti visi ar digitālā eiro ieviešanu saistītie aspekti.

Bajāre uzsver, ka Eiropas Centrālās bankas emitētai elektroniskajai naudai ir virkne ieguvumu. Runa ir gan par eirozonas un Eiropas monetārās suverenitātes stiprināšanu, gan ekonomikas stabilitāti pret ārējiem satricinājumiem, gan iedzīvotāju un uzņēmēju ērtību un turpmāku inovāciju iespējām, attīstot maksājumu sistēmas.

Vienlaikus Bajāre norāda, ka tas radīs arī papildu izaicinājumu, piemēram, kāds būs digitālā eiro turēšanas limits fiziskām personām bankas kontā - 500 eiro, 1000 eiro, 2000 eiro vai 3000 eiro, tāpat, pēc Eiropas Banku federācijas aplēsēm, atkarībā no bankas lieluma un biznesa modeļa tās varētu zaudēt līdz 10% no kopējiem mājsaimniecību noguldījumiem, tostarp mazās bankas - līdz 20%, kā arī līdz 3% no kopējām bankas saistībām , tostarp mazās bankas - līdz 9%.

Tādēļ ir svarīgi, ka ieguvumi patiešām būtu lielāki, uzsver Bajāre.

Semeņistaja iekļūst W-50 turnīra pusfinālā

Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja piektdien Indijā sasniedza Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) Punes W-50 turnīra pusfinālu.

Ar pirmo numuru izsētā Semeņistaja (WTA 142.) ceturtdaļfināla spēlē ar 7-6 (8:6), 6-0 pārspēja Filipīnu tenisisti Ale...

Ostapenko ar Kičenoku sasniedz Austrālijas atklātā čempionāta finālu

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko pārī ar ukrainietei Ludmilu Kičenoku piektdien sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā - Austrālijas atklātajā čempionātā - iekļuva finālā.

Latvijas/Ukrainas duets sacensībās izlikts ar 11.numuru un pusfinālā ar 7-5, 7-5 ...

Daugavpils gatavojas «Muzikālās bankas» finālšovam; pilsētas viesus sagaida ar īpašiem piedāvājumiem
Sestdien, 27. janvārī, noskaidrosim aizvadītā gada vērtīgāko popa un roka dziesmu Latvijas Radio 2 rīkotajā aptaujā "Muzikālā banka 2023". Jau ceturto gadu Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas "Muzikālā banka" sadarbības partneris ir Daugavpils pilsēta, t...


Komentāri