lv
nX1ua4mlOz7puzee8jfzJqY7hkvGKDdfVPFmvBzt
2905883

Latvijas inženieri vēja turbīnu uzturēšanai šogad izmanto ES dotāciju (+VIDEO)

Latvijas inženieri vēja turbīnu uzturēšanai šogad izmanto ES dotāciju (+VIDEO)

Kapitāls tiks izmantots, lai palīdzētu uzņēmumam apmierināt strauji augošo pieprasījumu vēja turbīnu apkopes tirgū, kura vērtība līdz 2028. gadam sasniegs 50 miljardus ASV dolāru.

Latvijas robotizētas vēja turbīnu tehniskās apkopes un inspekcijas inženieri ir saņēma 4,4 miljonu eiro grantu no Eiropas Savienības Inovāciju fonda, kas paredzēts augsti inovatīviem, mērogojamiem un ambicioziem infrastruktūras projektiem, vērstiem uz CO2 emisiju samazināšanu. Projekta kopējais budžets ir 7,36 miljoni eiro.

Turbīnu lāpstiņu ārmalas erozija ir viens no biežāk sastopamajiem nolietojuma bojājumiem. Pieaugot vēja turbīnu izmēram, lāpstiņas rotācijas ātrums tās galā var pārsniegt 360 km/h. Šādā ātrumā pat lietus pilieniem ir abrazīvs efekts, kas veicina eroziju. Turbīnas lāpstiņas erozija ievērojami samazina turbīnas efektivitāti. Uzņēmums piedāvā vēja turbīnu robotizētas inspekcijas un apkopes risinājumus un ir radījis vēja turbīnu lāpstiņu remonta robotu.

Finansējums paredzēts šo robotu ražošanas mērogošanai. Granta projektu līgumus paredzēts noslēgt 2024. gada jūnijā, pirms tam veicot projekta gatavības pārbaudes, ziņoja vietne labsoflatvia.lv.

Vēja turbīnu lāpstiņu remonts ir kritiski svarīgs vēja enerģijas ražošanas efektivitātei un ilgtspējai. Ar Inovāciju fonda atbalstu firma varēs saražot robotus, kas ļauj veikt turbīnu lāpstiņu erozijas remontu ātrāk, precīzāk un efektīvāk, nekā tas darīts līdz šim, teic kompānijas līdzdibinātājs un izpilddirektors Dainis Krūze.

Viņš skaidro, ka īsākas turbīnu gaidstāves nozīmē vairāk saražotas enerģijas. Tādējādi 10 gadu laikā par 161,3 tūkstošiem tonnu samazinot CO2 emisijas un ļaujot saražot papildu 918,3 tūkstošus MWh atjaunojamās elektroenerģijas.

Lielstraupes pils kļūs par medicīnas informācijas tehnoloģiju centru (+VIDEO)

Sākot ar 2024. gadu un līdz 2026. gadam, centra izveidei ik gadu tiks novirzīti 2 002 030 eiro budžeta līdzekļi.

2023.gada augustā Ministru kabinets apstiprināja Digitālās veselības stratēģiju līdz 2029.gadam kurā iekļauta detalizēta informācija par eso...

VIDEO: LTV Vecgada šovs «Sapņu komanda 2024»!
Vecgada vakarā, 31. decembrī, pulksten 20.50 LTV1, LSM.lv un REplay.lv būs skatāms košs un skanīgs Latvijas Televīzijas (LTV) šovs "Sapņu komanda 2024", kas triju stundu laikā mēģinās pārliecināt pat visrūdītāko skeptiķi, ka visi Latvijas iedzīvotāji s...
Jaunā gada pirmajā dienā gaisa temperatūra turēsies zem nulles

Jaunā gada pirmajā dienā gaisa temperatūra, līdzīgi kā naktī, turēsies zem nulles atzīmes, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) speciālisti.

Dienā būs daļēji mākoņains laiks, rietumos debesis gan saglabāsies mākoņainākas....



Komentāri