lv
i2pYScA25ICPLl67OFUlpPcUFGNkcOKR0Q4G4doW
2894162

Latvijas ĀM: starptautiskā situācija ir nelabojami pasliktinājusies (+VIDEO)

Latvijas ĀM: starptautiskā situācija ir nelabojami pasliktinājusies (+VIDEO)

Janvārī Saeimā notiks debates par valsts ārpolitiku.

"Līdz ar Krievijas agresiju Ukrainā reģionālā un globālā drošības vide ir neatgriezeniski mainījusies", - tā tas ir izteikts Ārlietu ministra ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos.

"Noteikumos balstītā starptautiskā kārtība piedzīvo nopietnu krīzi, ko veicina rupja ANO hartas pārkāpšana no Krievijas puses, Ķīnas uzstājīgie piedāvājumi ar alternatīvām iniciatīvām par nākotnes pasaules kārtību, atsevišķu valstu nespēja vai nevēlēšanās rast vienotu pieeju konfliktsituāciju risināšanai. Tādēļ Latvijas vērtējumā būtisks uzdevums ir starptautisko tiesību normu pilnvērtīgas darbības atjaunošana, starptautisko organizāciju funkcionēšanas un uzticamības uzlabošana, ietekmes sfēru pieejas un spēka diktāta politikas izskaušana".

"Latvija un NATO, kā arī ES ir sekmīgi pielāgojušies šai situācijai. Latvija iegulda savā drošībā un kopā ar sabiedrotajiem veido atturēšanas un aizsardzības sistēmu, kas stiprina NATO Austrumu flangu un garantē kopīgo drošību", - pauž ministrs A.K.Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Ilgtspējīgas drošības un stabilitātes nodrošināšanai Latvijai un sabiedrotajiem ir jāturpina palīdzēt Ukrainai panākt uzvaru cīņā ar agresoru, jātiecas ierobežot agresora spējas tagad un turpmāk, vienlaikus domājot par starptautiskās un Eiropas drošības arhitektūras nākotnes principiem.

Īpaša loma Latvijas drošības stiprināšanā, pēc ĀM domām, ir ciešākai transatlantiskajai sadarbībai.

"Latvija nelokāmi un konsekventi iestājas par Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes atjaunošanu starptautiski atzītajās robežās, uzsverot, ka tikai Ukraina ir tiesīga lemt par to, ar kādiem nosacījumiem Krievijas agresija var tikt uzskatīta par izbeigtu. Latvija sniedz Ukrainai visaptverošu atbalstu un aktīvi atbalsta sankciju politiku pret Krieviju un Baltkrieviju. Krievijas izraisītā kara Ukrainā seku pārvarēšana no Latvijas un sabiedrotajiem prasīs ilgtermiņa pūles, resursus un uzmanību, kā arī vienotības saglabāšanu atbalsta sniegšanā Ukrainai. Latvija stingri un konsekventi atbalsta Ukrainas dalību NATO un Ukrainas integrāciju ES".

"Ņemot vērā starptautisko procesu dinamiku, -sāka ĀM, -starptautiskās vides neprognozējamību un fragmentāciju, kā arī centienus marginalizēt starptautisko tiesību normas, ir nepieciešams turpināt stiprināt Latvijas ārlietu dienestu, prioritāri, radot apstākļus, kas nodrošinātu diplomātu kvalifikācijas pilnveidošanu un ārlietu dienesta spēju palielināšanu atbilstoši pieaugošajam noslogojumam".

Iekavēto ES fondu projektu nauda nezudīs – izmantos Bērnu slimnīcai, RAKUS, Rīgas tramvaju līnijām un citiem
Lai gan Eiropas Savienības fondu 2014. – 2020. gada plānošanas periodā Latvija vairākos projektos nespēs ieguldīt visu paredzēto finansējumu – aptuveni 200 miljonus eiro, valsts šo naudu nepazaudēs un izmantos citiem projektiem, kuri bija sagatavoti, b...
Par valsts drošības apdraudēšanu pat mūža ieslodzījums

Stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā valsts drošības stiprināšanai.

Rīt, 30.decembrī, stāsies spēkā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciētie un Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Krimināllikumā, kas par valsts drošības apdraudējumu pastipr...

Latvijas Radio kori turpmāk vadīs diriģents Kaspars Putniņš
Sākot ar 2024. gadu, Latvijas Radio kora mākslinieciskajā vadībā gaidāmas izmaiņas. Kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents jau kopš 1992. gada ir bijis Sigvards Kļava, savukārt Kaspars Putniņš visu šo laiku strādājis kā Latvijas Radio ko...


Komentāri