lv
uWhyuHm1DAdBfV1aez4xU9mQd3MdZo8HWkvEKssJ
2890082

Par valsts drošības apdraudēšanu pat mūža ieslodzījums

Par valsts drošības apdraudēšanu pat mūža ieslodzījums

Stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā valsts drošības stiprināšanai.

Rīt, 30.decembrī, stāsies spēkā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciētie un Tieslietu ministrijas izstrādātie grozījumi Krimināllikumā, kas par valsts drošības apdraudējumu pastiprina kriminālatbildību līdz pat mūža ieslodzījumam, ko turpmāk varēs piemērot par spiegošanas organizēšanu vai vadīšanu.

Krimināllikumā pastiprināta atbildība par noziedzīgiem nodarījumiem, kas vērsti pret valsts drošību, turpmāk par šādiem noziegumiem piemēros ar brīvības atņemšanu saistītus sodus un netiks piemērots sabiedriskais darbs vai naudas sods. Krimināllikumā ietverti arī trīs jauni panti, kas paredz bargus sodus par valsts drošības apdraudējumu - "Palīdzība ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā", "Spiegošanas organizēšana un vadīšana" un "Aizlieguma pārkāpšana organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, un piedalīties tajās".

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: "Krievijas agresīvās karadarbības Ukrainā laikā īpaša uzmanība jāpievērš Latvijas drošības stiprināšanai. Krimināllikumam un tajā paredzētajai atbildībai ir jābūt atbilstošai pastāvošajam apdraudējumam, tas nedrīkst būt bezspēcīgs salīdzinājumā ar iespējamo kaitējumu valsts drošībai un sabiedrības interesēm. Grozījumi, kas veikti kriminālsodu reformas ietvaros, dod skaidru signālu, ka drošības jautājumi ir absolūta valsts prioritāte un katrs valsts apdraudējums tiks atbilstoši bargi sodīts, lai Latvijas iedzīvotāji varētu justies droši un Latvijas valstiskums netiktu apdraudēts."

Turpmāk par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību sodīs ar brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem. Par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem, bet par palīdzību ārvalstij pret citu valsti vērstā darbībā varēs piemērot brīvības atņemšanu līdz 8 gadiem. Par spiegošanas organizēšanu un vadīšanu varēs piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem. Ja tiks pārkāpts aizliegums organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 5 gadiem.

Visos iepriekš minētajos gadījumos, vainīgajiem varēs piemērot arī papildsodu - mantas konfiskāciju.

Latvijas Radio kori turpmāk vadīs diriģents Kaspars Putniņš
Sākot ar 2024. gadu, Latvijas Radio kora mākslinieciskajā vadībā gaidāmas izmaiņas. Kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents jau kopš 1992. gada ir bijis Sigvards Kļava, savukārt Kaspars Putniņš visu šo laiku strādājis kā Latvijas Radio ko...
Ne tik sarežģīta medus kūka. Recepte kā svētkiem, tā ikdienai
Medus kūka ir deserts, kas slavens ar savu ilgo gatavošanas laiku, taču, ja iemanās, medus kūkas gatavošana vairs nav tik sarežģīts process, turklāt ir tās garšas vērts. Ar savu medus kūkas recepti Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pi...
Nākamā gada sākums būs ļoti smags visai meža nozarei

Nākamā gada sākums būs ļoti smags visai meža nozarei, bet par situācijas stabilizēšanos vai uzlabošanos varēs runāt tikai gada otrajā pusē, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Tostarp vērtējot ek...



Komentāri