lv
IrvWVSK9LinB1KXXiNcAPCQZxmjW0elsHgCOb2Rt
2532642

SEB banka: Latvijas ekonomikai un sabiedrībai draud bīstamas sekas

SEB banka: Latvijas ekonomikai un sabiedrībai draud bīstamas sekas

Saeimas deputātu ideja par 50% "atlaidi" hipotekāro kredītu aizņēmumu likmēm ir tieša politiska intervence tirgus cenu mehānismā, kas var radīt bīstamas sekas Latvijas ekonomikai un sabiedrībai, pauž "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņa min, ka šāda "atlaide" visiem aizņēmējiem - pamatā jau tiem, kuriem maksātspējas problēmu nav un nebūs, - būs bīstams precedents, un Teterei ir aizdomas, ka ne visi deputāti apzinās šāda lēmuma sekas.

"Faktiski tas nozīmē, ka jebkurā brīdī, kad kādā no ekonomikas segmentiem pieaug peļņa, valsts var iejaukties ar cenu koriģēšanu. Investori un finanšu sektors pēc šāda lēmuma būs atturīgi ieguldīt neprognozējamā valstī, kurā atgriežas cenu regulēšana un iejaukšanās ekonomikā padomju savienības tradīcijās," uzsver Tetere.

Viņa skaidro, ka politiskas iejaukšanās sekas ilgtermiņā būs sajūtamas Latvijas ekonomikā un sabiedrībā kopumā, jo vājināsies kreditēšana. Vairums kredītņēmēju, kuri būs saņēmuši "atlaides", visticamāk, būs jāiekļauj restrukturizēto klientu sarakstā un šāds statuss negatīvi ietekmēs klientu spēju aizņemties nākotnē.

Šāds lēmums vēl vairāk negatīvi ietekmētu arī valsts kredītreitingu un Latvijas starptautisko reputāciju, kas sadārdzinātu valsts aizņemšanos, skaidro Tetere un uzsver, ka atbilstopši "Standard&Poor's" novērtējumam ir tikai trīs eirozonas valstis ar negatīvu ekonomikas attīstības novērtējumu - Latvija ir viena no tām, tāpēc naudu, piemēram, uz 10 gadiem jau tagad aizņemamies par 0,8 procentpunktiem dārgāk, nekā vidēji citas eirozonas valstis.

Pēdējā pusgada laikā daži politiķi ir apzināti centušies "sarīdīt" sabiedrību un bankas, pauž Tetere, piebilstot, ka vispirms bija apvainojumi vājā ekonomikas kreditēšanā, "piemirstot", ka ēnu ekonomikas dēļ kreditējamu uzņēmumu ir daudz mazāk, nekā Latvijā vajadzētu būt un algas Latvijā ir zemākas, kam sekoja apvainojumi tajā, ka banku sektorā esot vāja konkurence un apvainojumi pārāk lielā peļņā. "Nemitīgs politiķu komunikācijas vadmotīvs ir bijis un turpina būt - bankas nenāk pretī iedzīvotājiem, aizņēmējiem," viņa atzīmē.

ZM kategoriski iebilst priekšlikumam ierobežot reņģu un brētliņu zveju (+VIDEO)

Eiropas Komisijas lēmums, ja to pieņemtu, atstātu graujošu ietekmi uz Latvijas zvejniecību un zivju apstrādi.

23. un 24. oktobrī zemkopības ministrs Armands Krauze piedalīsies ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā, kur...

Restaurētā latviešu klasika "Vai viegli būt jaunam" triumfēja Lionā (+VIDEO)

Kinovēsturē nozīmīgu darbu popularizēšanai kalpo arī NKC uzturētā portāla filmas.lv restaurētās kinoklasikas sadaļa.

Francijas pilsētā Lionā restaurētu klasisko filmu festivālā „Festival Lumière” uzmanību izpelnījies arī Latvijas kinodarbs – režisora Ju...

Latvijas Mūzikas padome: Nekavējoties jārisina mūziķu atalgojuma jautājums
Latvijas Mūzikas padome atklātā vēstulē pauž atbalstu un pievienojas masu medijos un valsts budžeta sagatavošanas procesā aktualizētajam jautājumam par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas finansējuma nodrošināšanu un Latvijas akadēmiskās mūzikas ...


Komentāri