lv
4QFR3t1KwP7Img0pLGFnMEkzYGXxzgkqyTUCfbPo
2532640

Restaurētā latviešu klasika "Vai viegli būt jaunam" triumfēja Lionā (+VIDEO)

Restaurētā latviešu klasika "Vai viegli būt jaunam" triumfēja Lionā (+VIDEO)

Kinovēsturē nozīmīgu darbu popularizēšanai kalpo arī NKC uzturētā portāla filmas.lv restaurētās kinoklasikas sadaļa.

Francijas pilsētā Lionā restaurētu klasisko filmu festivālā „Festival Lumière” uzmanību izpelnījies arī Latvijas kinodarbs – režisora Jura Podnieka leģendārā dokumentālā filma „Vai viegli būt jaunam?” (1986) atlasīta restaurācijas projektu prezentācijai „Re>Birth”.

Starp sešiem restaurācijas projektiem sadaļā Re>Birth Programme #2 (kur iekļauta arī, piemēram, Mihaela Hanekes agrīno filmu restaurācija) izvēlēta viena no pasaulē savulaik pazīstamākajām Latvijas filmām, režisora Jura Podnieka precīzi tvertais jaunās paaudzes portrets Vai viegli būt jaunam? (1986), kas izraisīja milzīgu rezonansi sabiedrībā, kļūstot par PSRS norieta un tā sauktās perestroikas laikmeta simbolu Eiropā un Atmodas priekšvēstnesi Latvijā. Šīs filmas restaurācijā spēkus apvienojušas vairākas institūcijas un organizācijas – sadarbībā ar Nacionālo Kino centru restaurācijas procesu organizēja Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, piesaistot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu, restaurācijas darbi veikti Latvijas Studijā Lokomotīve, kas ar zīmolu Locomotive Classics jau iekaro starptautisku ievērību un restaurējusi arī igauņu un armēņu kinovēstures klasiku.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma uzsver: “Digitālo tehnoloģiju attīstība ir veicinājusi klasisko filmu atdzimšanu un popularitātes pieaugumu visā pasaulē. Kinoklasikas restaurācija, kas ļauj filmām atgriezties aktīvajā aktuālajā kultūras apritē, pēdējos gados ir nozīmīgs process arī Latvijā. Tālab īpašs prieks, ka Lionas starptautiskais festivāls un tā industrijas sadaļa, filmu tirgus – viena no pasaulē būtiskākajām klasisko filmu popularizēšanas platformām – programmā iekļauj Latvijas dokumentālā kino klasiku, Jura Podnieka filmu Vai viegli būt jaunam?, uzsverot filmas nepārejošo aktualitāti un meistarīgo restaurāciju.”

Speciāli restaurācijas projekta prezentācijai, ir izveidots videorullītis, kas iezīmē režisora Jura Podnieka un viņa filmas nozīmīgo vietu Latvijas un Eiropas kinovēsturē, īpašu uzmanību veltot arī filmas restaurācijas procesa raksturošanai. Filmas Vai viegli būt jaunam? restaurācijas projektu profesionāļiem prezentēs studijas Lokomotīve vadītājs, producents Roberts Vinovskis, uz Lionu dodas arī Nacionālā Kino centra vadītāja, kinozinātniece Dita Rietuma, jo NKC kā filmu nozares vadošā iestāde atbild par kultūras mantojuma saglabāšanu, atjaunošanu un pieejamību sabiedrībai, veicinot Latvijas kino klasikas starptautisko apriti (piemēram, tieši pēc NKC pieteikuma Kannu festivāla programmai Cannes Classics 2018. gada atlasē tika izskatīta un novērtēta Rolanda Kalniņa filma Četri balti krekli, 1967). Kinovēsturē nozīmīgu darbu popularizēšanai kalpo arī NKC uzturētā portāla filmas.lv restaurētās kinoklasikas sadaļa, kas tika atvērta 2020. gada nogalē un pieejama bez maksas visā pasaulē; šobrīd tur ievietotas jau 30 filmas ar subtitriem angļu valodā. Restaurācijas procesus Latvijā koordinē Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, kur glabājas filmu oriģinālās kopijas, filmu autoru tiesības pārstāv organizācija AKKA/LAA.

Latvijas Mūzikas padome: Nekavējoties jārisina mūziķu atalgojuma jautājums
Latvijas Mūzikas padome atklātā vēstulē pauž atbalstu un pievienojas masu medijos un valsts budžeta sagatavošanas procesā aktualizētajam jautājumam par Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas finansējuma nodrošināšanu un Latvijas akadēmiskās mūzikas ...
Rīgā uz divām dienām slēgs dzelzceļa pārbrauktuvi Tilta ielā

Rīgā dzelzceļa pārbrauktuve Tilta ielā no trešdienas plkst.17 līdz piektdienas plkst.18 būs slēgta autotransporta kustībai, liecina VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Dzelzceļa pārbrauktuve Sarkandaugavas...

Tas ir bīstami! Brīdina notievēt gribētājus Latvijā

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir izplatījusi brīdinājumu, ka Eiropas Savienībā un Lielbritānijā ir konstatētas viltotas diabēta zāles, tādēļ arī Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO) aicina iedzīvotājus medikamentus iegādāties tikai oficiālās u...



Komentāri