lv
KACbPl5F8UyEGvwVlBfIc6Sk7jRKj4nArsuVmBvQ
2505836

Lietuva atklājusi, kad notiks Baltijas elektrotīklu izolētas darbības tests

Lietuva atklājusi, kad notiks Baltijas elektrotīklu izolētas darbības tests

Baltijas valstu elektrotīklu kopīgais izolētas darbības tests jāveic 2025.gada februārī pirms plānotās sinhronizācijas ar Rietumeiropas elektrotīkliem, trešdien paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis.

"Izolētas darbības tests notiks tieši pirms sinhronizācijas, pirms izstāsimies no Krievijas IPS/UPS sistēmas, mēs veiksim testu un neatgriezīsimies" pie vecās sistēmas, ministrs teica žurnālistiem Viļņā.

2024.gada augustā Latvija, Lietuva un Igaunija plāno paziņot, ka nepagarinās līgumu par turpmāku dalību BRELL lokā, kas trīs Baltijas valstis savieno ar Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem, un tas nozīmē, ka pusgadu pēc paziņojuma līgums beigsies.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valsts elektropārvades sistēmu operators "Litgrid" 22.aprīlī pirmo reizi veica valsts elektrības sistēmas izolētas darbības pārbaudi, kas bija veiksmīga.

Visas trīs Baltijas valstis 2018.gadā parakstīja vienošanos 2026.gadā desinhronizēt savus elektropārvades tīklus no Krievijas elektrotīkla. Lietuva pēdējā laikā virzīja ideju, ka desinhronizācija būtu jāveic jau 2024.gadā, savukārt abas pārējās Baltijas valstis vairāk atbalstīja ieceri desinhronizāciju veikt 2025.gada sākumā, par ko arī augusta sākumā tika panākta vienošanās.

Pašlaik Baltijas valstu elektroapgādes sistēmas ietilpst Krievijas elektroapgādes sistēmā IPS/UPS jeb tā dēvētajā BRELL lokā, kas rada gan ģeopolitiskus, gan enerģijas drošības riskus, jo Krievija kontrolē apgādes sistēmas frekvenci un var ietekmēt Baltijas valstu elektroapgādes sistēmas darbību.

Eiropas Komisijas vērtējumā Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ir politiska un finansiāla prioritāte, kuras īstenošanai piešķirti vairāk nekā 1,2 miljardi eiro.

Siliņa pošas uz austrumu robežu

Ministru kabinets lēma kāpināt žoga uz robežas ar Baltkrieviju un Krieviju izbūves tempu, atbalstot īpaša tiesiskā regulējuma noteikšanu ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvei.

Ministru prezidente Evika Siliņa rīt, 19...

Kultūras ministre Logina saņēma pļauku sociālajā platformā (+VIDEO)

"Pārāk nacionālistiska pieskaņa, kas progresīvajiem jaunkomunistiem nepatīk?"

“Progresīvā” kultūras ministre Agnese Logina savā X tīkla kontā (iepriekš Twitter) izteikusi politisku paziņojumu.

"Latvijas valoda ir skaista, spēcīga un neatkārtojama. Tā i...

Nosauktas ceļu satiksmei drošākās pašvaldības

Satiksmes ministrija (SM) "Ceļu satiksmes drošības pašvaldību novērtēšanas indeksā 2022", ņemot vērā ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) statistiku novadā un iedzīvotāju viedokli, par ceļu satiksmei drošāko pilsētu atzinusi Ventspili un par drošāko novadu...



Komentāri