lv
ohLh60sf1JDsrwnTengXefZwlm7oGEO14Z90RpPQ
2503915

IZM piedāvās pāriet uz jaunu skolu finansēšanas modeli

IZM piedāvās pāriet uz jaunu skolu finansēšanas modeli

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvās pāriet uz jaunu skolu finansēšanas modeli, kurā būs skaidri definēta pedagoga alga, lai izbeigtu līdz šim pieredzēto "bumbiņas mētāšanu" starp pašvaldībām un valsti, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Komentējot Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pausto neapmierinātību par nepietiekamajām mērķdotācijām pedagogu algām, ministre atkārtoja iepriekš pausto, ka IZM nav kļūdījusies aprēķinos, tomēr pašvaldību kompetencē ir sadalīt, kā šī nauda "nosēžas katra skolotāja maciņā".

Čakša skaidroja, ka ministrija aprēķina dotācijas jeb "iedod algu rāmi", balstoties uz Ministru kabineta noteikumiem, lai gan skolotāju darba devējs faktiski ir pašvaldība. Politiķe uzskata, ka loģiskāk būtu pāriet uz jaunu skolu finansēšanas modeli - programmu finansējumu, kurā būtu skaidri noteikta skolotāju alga un nenotiktu "bumbiņas mētāšana" par to, kurš par ko tieši ir atbildīgs.

No ministres vārdiem noprotams, ka šajā piedāvājumā būtu skaidri definēta skolotāju alga, un pedagogiem nevarētu maksāt citu summu. "Manā skatījumā, skolotāja algai ir jābūt 2500 eiro, trīs gadu laikā tas ir jāsasniedz, un to caur šo programmu finansējumu mēs precīzi ieliekam iekšā," stāstīja Čakša.

Viņa informēja, ka minēto pedagogu algu finansēšanas kārtību IZM prezentēs valdībai savā jaunajā ziņojumā, un tas varētu stāties spēkā no nākamā mācību gada.

LIZDA iepriekš pauda, ka vairākās pašvaldībās ar valsts izmaksāto mērķdotāciju šomēnes nepietiek pedagogu atalgojuma pieauguma nodrošināšanai un slodžu balansēšanas ieviešanai.

Kozlovskis: Krievijas pilsoņi varētu tiesāties ar valsti

Krievijas pilsoņi varētu tiesāties ar valsti par iespējamiem lēmumiem saistībā ar Latvijas pamešanu Imigrācijas likuma jauno prasību dēļ, pieļāva iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Kā skaidroja politiķis, normatīvajos dokumentos ir ļoti skaidri...

Timma par emocijām pēc netikšanas uz Pasaules kausu: Man nav vienalga par izlasi

Jānis Timma pēc neiekļūšanas Latvijas izlases sastāvā dalībai Pasaules kausa finālturnīrā bijis emocionāls un viņa publiskais paziņojums apliecina, ka basketbolistam nav vienalga par valstsvienību, atzina spēlētājs.

Timma otrdien FIBA Čempionu līgas mač...

Mediju ētikas padome izvētījusi Dombura sūdzību par 'Privātās Dzīves' vāku
Šovasar vairākas Latvijas sabiedrībā atpazīstamas personības saskārās ar nepatīkamu parādību – viņu vārdi un attēli sociālajos tīklos zibēja krāpniecisku publikāciju mutulī. Viņu vidū "izmantots" arī žurnālists, LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?&...


Komentāri