lv
XmQKftVHUUuM2S0daWhjZePqHOj58R0o3bKj0c10
2393872

Saeima uzdod sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai

Saeima uzdod sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) līdz nākamajai otrdienai, 3.oktobrim, sagatavot likumprojektu hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai, komisijas sēdē paziņoja tās vadītājs Jānis Reirs (JV).

Komisijas vadītāja ieskatā labākais risinājums būtu atsevišķs likums ar dažiem pantiem nevis, piemēram, grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā vai Kredītiestāžu likumā. Šādu risinājumu atbalstīja arī FM un Saeimas Juridiskais birojs.

Reirs skaidroja, ka jaunajā likumā varētu noteikt 50% atlaidi kredīta pamatsummas un procentu maksājumiem uz noteiktu laika periodu. Ņemot vērā, ka Eiropas Centrālā banka varētu vēl paaugstināt procentu likmes, kā arī to, ka augsta EURIBOR likme varētu saglabāties vēl vismaz gadu, Reirs piedāvāja šādu atlaidi noteikt uz gadu.

Pēc tam FM un Latvijas Banka izvērtētu, ka šī atlaide darbojas, un vai ir nepieciešams to pagarināt vēl uz gadu.

Reirs uzsvēra, ka kredītu sadārdzināšanās skar aptuveni 127 000 kredītņēmēju, kas pārsvarā ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem jeb darbaspējīgā vecuma pilnbriedā. Faktu, ka praktiski nav novērojams kavēto maksājumu pieaugums, Reirs skaidroja ar to, ka cilvēki atsakās no visa, lai varētu nomaksāt kredītu.

Tāpat Budžeta komisijas vadītājs norādīja, ka bankas no jaunā likuma necietīs, vēršot deputātu uzmanību, ka valsts, kura nav arī NATO dalībvalsts, Latvijā izsniegtajiem kredītiem piemēro 0,4% valsts risku, iecenojot to kopējā procentu maksājumā. "Nedomāju, ka bankām būs problēmas, bet cilvēkiem gan ir problēmas," uzsvēra Reirs.

Deputāte Aiva Vīksna (AS) atzina, ka kredītņēmēji nav vainīgi pie radušās situācijas, taču patlaban Latvijā bankas tiek ļoti aizsargātas, it kā tā būtu ievainojamākā nozare, bet netiek domāts par patērētāju aizsardzību.

FM likumprojekta izstrādē darbosies kopā ar Budžeta komisijas deputātiem, Latvijas Banku un Saeimas Juridisko biroju. Tāpat darbā pie jaunā likumprojekta varētu tikt iesaistīta Tieslietu ministrija, kā arī Latvijas Banka aicina izvērtēt starptautisku tiesvedību riskus un pieaicināt šīs jomas ekspertus.

Budžeta komisija plāno sākt diskusiju par jauno likumprojektu otrdien, 3.oktobrī, savukārt trešdien, 4.oktobrī, likumprojektu plānots atbalstīt pirmajam lasījumam un virzīt izskatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Iz zināms, kad Krievijas pilsoņiem Latvijā izmaksās pensijas

Ja atkārtoti nenotiks aizķeršanās ar naudas līdzekļu nonākšanu līdz Latvijai, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), iespējams, līdz nākamās nedēļas beigām varētu izmaksāt pensijas Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pensiju saņēmējiem, ziņo VSAA....

Mareks Matisons: 11 tūkstošus stundu par vēlu
Neraugoties uz "apņemšanos" un Eiropas direktīvu, kas paredz, ka visās savienības dalībvalstīs jābūt iedzīvinātai krīzes apziņošanas sistēmai, Latvijā joprojām nedarbojas t.s. šūnu apraide. Plūdu krīze, šovasar Latviju negaidīti pārsteigusī postošā kru...
Novērtējumu gaida inovatīvi produkti ceļotājiem Latvijā (+VIDEO)

Valstī ir tūrisma piedāvājumi, kuri spēj konkurēt starptautiskajā tirgū, ir ilgtspējīgi un saistoši gan vietējai, gan ārvalstu auditorijai.

Konkursā “Eksporta un inovācijas balva 2023”, kuru jau astoņpadsmito gadu rīko Ekonomikas ministrija sadarbībā ar...



Komentāri