lv
N5QjzonVEHI7U6Zzlr9xPDO0gWqWEj185GU9xUlk
2229849

Līdz 2027. gadam Latvijas tūrismam tiks piesaistīti 2000 darbinieku (+VIDEO)

Līdz 2027. gadam Latvijas tūrismam tiks piesaistīti 2000 darbinieku (+VIDEO)

Investīciju un attīstības aģentūra aicina uzņēmējus apvienoties ģeogrāfiski un tematiski.

Aizejošā Kariņa valdība izskatīja jaunu politiskās plānošanas dokumentu: pasākuma "Tūrisma produktu attīstības programma" īstenošanas noteikumi".

Šobrīd Latvijas tūrisma nozare saskaras ar būtiskiem izaicinājumiem, kas apdraud nozares dzīvotspēju, eksporta iespējas un darba vietu saglabāšanu. Nozare ir būtiski novājināta pēc Covid-19 pandēmijas, šobrīd būtisku negatīvu ietekmi rada Krievijas uzsāktais bruņotais konflikts Ukrainā. 2020. un 2021. gads tūrisma nozarei bijis ar lejup slīdošu tendenci, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2021. gadā tūrisms sastādīja vairs tikai 5% no kopējā pakalpojumu eksporta (salīdzinoši 2019. gadā tie bija 16,3%). Tas atspoguļojas arī nozares specifiskajos rādītājos – 2021. gadā Latviju apmeklēja 478 tūkstoši vairākdienu ceļotāju, kas ir par aptuveni 25% mazāk kā 2020. gadā un par 75,3% mazāk kā 2019. gadā.

Tāpat par 73% kritušies ārvalstu vairākdienu ceļotāju izdevumi, kas 2021. gadā bija 145 miljoni euro, bet 2019. gadā – 538 miljoni euro. Viena vairākdienu ārvalstu ceļotāja Latvijā vidējie izdevumi diennaktī samazinājušies no 65 euro 2019. gadā uz 51 euro 2021. gadā. Papildus Covid-19 pandēmijas un ģeopolitiskās situācijas izraisītajiem sarežģījumiem, tūrisma nozarē konstatēti arī citi izaicinājumi, piemēram, tūrisma piedāvājuma, pozicionējuma un mārketinga aktivitāšu sadrumstalotība un nepietiekami tūrisma statistikas dati.

Pasākuma ietvaros plānots, ka tiks izveidoti 20 jauni tūrisma produkti. Balstoties uz atbildīgās iestādes aplēsēm, īstenojot pasākumu, ārvalstnieku karšu maksājumu apjoms Latvijā palielināsies par 1,36% salīdzinot pret 2022. gadu (jeb palielināsies par 14 miljoniem euro). Tūristu izdevumi par izstrādātajiem tūrisma produktiem pieaugs līdz 5,6 miljoniem euro, sagaidāmais sadarbības tīklu dalībnieku apgrozījuma palielinājums par 10%, un papildu plānots, ka ārvalstu tūristu izdevumi ārpus tūrisma produktiem palielināsies līdz 8,4 miljoniem euro. Pasākuma ietvaros tiek prognozēts, ka darba spēka nodokļos (nodarbinot aptuveni 2000 darbiniekus) nodokļos ik gadu tiks nomaksāti 15 miljoni euro.

Plānots, ka tiks atlasīti 8 sadarbības tīkli – 4 tematiskie sadarbības tīkli un 4 ģeogrāfiskie. Tiek atbalstīts ne vairāk kā viens sadarbības tīkls katrā no augsti prioritārajiem tūrisma veidiem: darījumu tūrisms; veselības tūrisms; kultūras un radošo industriju tūrisms; dabas tūrisms. Tematiskie sadarbības tīkli apvieno komersantus visā Latvijas teritorijā un specializējas uz vienu no tūrisma veidiem.

Rīgā vērienīgi svinēs Ukrainas Neatkarības dienu (+FOTO)

Ar mākslas performancēm, zibakciju, koncertu un Brīvības pieminekļa izgaismošanu ceturtdien Rīgā tiks svinēta Ukrainas Neatkarības diena, informēja Rīgas dome.

Rātsnamā esošajā ukraiņu kopienas centrā "Rīgas sirds" no 24.augusta līdz 29.augustam norisin...

Biedrība Tavi draugi nosūtījuši palīdzību Ukrainai apmēram 5 miljonu eiro apmērā

Biedrība "Tavi draugi" nosūtījuši palīdzību Ukrainai apmēram 5 miljonu eiro apmērā, informēja biedrības mediju koordinatore Agnese Ruberte.

Līdz kara sākšanos Ukrainā biedrība "Tavi draugi" sniegusi palīdzību un atbalstu ģimenēm, kas nonākušas trūkumā v...

Izdots vēsturisks romāns par fotogrāfu un gaišreģi Eiženu Finku

Šodien Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā plkst.16 atvērs apgādā "Jumava" izdoto vēsturisko romānu par fotogrāfu un gaišreģi Eiženu Finku.

Tā informēja izdevniecībā.

Grāmatas līdzautors Juris Visockis atzīmē, ka ideja par grāmatu ...



Komentāri