lv
NrF64zMQkaP5y4CQ5rvhZLSSmSmFIJd4EBN3X7xQ
2187785

Latgales kongress: jāieviest latgaliešu valodas mācīšanu

Latgales kongress: jāieviest latgaliešu valodas mācīšanu

Stiprinot izglītību, plānots atjaunot Latviešu vēsturiskās zemes apdzīvotību.

Latgales demogrāfiskais stāvoklis šodien rada bažas, izteicās Latgales kongresa pārstāvji Latvijas Saeimā. Parlamentā ir notikusi Latgales lietu apakškomisijas sēde un tur tika ierosināti konkrēti pasākumi situācijas uzlabošanai Latgalē.

Pēc sabiedrisko aktīvistu domām, ir jānodrošina latgaliešu valodu un/vai novadmācību (latgaliešu valodā) Latgales reģiona skolās vismaz 1-2 stundu nedēļā katrā no izglītības posmiem (pirmsskolā, sākumskolā, pamatskolā, vidējās izglītības posmā arī profesionālajās izglītības iestādēs).

Kopējais skolu skaits Latgalē: ap 200 mācību iestādes, kur ap 110 (profesionālās skolas un pirmsskola) būtu nepieciešama 1
posma novadmācība, 40 vidusskolās – 3 posmi, 70 pamatskolas – 2 posmi.

Ja pieņem, ka pedagoga slodzes atalgojums būs 900 EUR (2022. g. 1. septembrī, slodzes apmērs 30 stundas), apjoms 2 h katrā no posmiem, tad nepieciešams (novadmācības priekšmets tiek pasniegts 370 grupās gadā – skolu skaits, posmi):

799 200 EUR (atsevišķi būtu skaitāms darba devēja nodoklis un katrā izglītības posmā esošās detaļas).

Skolotājiem, kas izvēlas savus mācību priekšmetus mācīt latgaliešuvalodā (runas formā, rakstveidā izmantojot latviešu literāro valodu), noteikt10% piemaksu pie atalgojuma.

Saglabāt skolu tīklu (arī vidējās un augstākās profesionālās izglītībasposmā) Eiropas Savienības pierobežas teritorijā, nosakot papildu 10% finansējumu valsts dotācijai pedagogu darba apmaksai šajās skolās.

Latgales pašvaldībās pirmsskolas iestādēs nodrošināt atsevišķu grupiņu ar latgaliešu valodu vai nodrošināt vienu pedagogu, kas lieto latgaliešu valodu.

25. augustā Rēzeknē ielūdz uz pasākumu par Latgales iespējām. Tur turpināsies saruna par latviešu vēsturiskās zemes nākotni.

Valdība apstiprina Fiskālo risku deklarāciju

Otrdien Ministru kabineta sēdē tika izskatīta Fiskālo risku deklarācija un apstiprināta fiskālā nodrošinājuma rezerve 2024., 2025. un 2026.gadam Fiskālās disciplīnas likumā (FDL) paredzētajā minimālajā apjomā - 0,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Rezer...

Rinkēvičs pateicis, kur Latvija ir paraugs daudzām valstīm pasaulē

Neskatoties uz apstākli, ka Latvija ir daudznacionāla un dažādu konfesiju valsts, tomēr ar savu ekumenisma tradīciju un dažādu konfesiju mierīgu līdzās pastāvēšanu Latvija ir paraugs daudzām citām valstīm pasaulē, tikšanās laikā ar valsts un pašvaldību...

Rītdien gaidāma svelme - gaisa temperatūra vietām sasniegs +34 grādus

Trešdien Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra pārsniegs +30 grādus, vietām sasniedzot +34 grādus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Daļā piekrastes maksimālā gaisa temperatūra būs +24..+29 grādi.

Laiks pārsvarā būs sauss ...



Komentāri