lv
ykgR8Izlwj5MQfR2EDOFknatub4pdvPVvB1DMKyi
2134030

Latviju Venēcijas biennāles mākslas izstādē pārstāvēs māksliniece Amanda Ziemele

Latviju Venēcijas biennāles mākslas izstādē pārstāvēs māksliniece Amanda Ziemele

Kultūras ministrijas (KM) rīkotajā konkursā par Latvijas ekspozīciju nākamā gada Venēcijas biennāles mākslas izstādē žūrija par atbilstošāko ir izraudzījusies mākslinieces Amandas Ziemeles darba "Ak, diena, ak, nakts, tas ir tik brīnišķīgi dīvaini, un tāpēc kā svešinieks sveicini to" metu.

Kā informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, Latvijas paviljonu veidos kultūras projektu aģentūra "Indie" un poļu izcelsmes kurators, mākslas biedrības "Kestner Gesellschaft" direktors Adams Budaks.

Ziemeles interešu lokā atrodas glezniecības formālās īpašības un tām pietuvinātais ideju un kontekstu lauks. Māksliniece izmanto telpām piesaistītu instalāciju paņēmienus, kas rada situatīvas asociācijas. Ziemele 2021.gadā saņēma Purvīša balvu par izstādi "Kvantu matu implanti" Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". 2023.gada sākumā viņas personālizstāde "Saule ar zobiem" bija skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Kupola zālē.

Ziemele absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas Glezniecības apakšnozares bakalaura programmu un diploma studijas Drēzdenes Mākslas akadēmijā, starpdisciplinārās un eksperimentālās glezniecības studiju programmā. Vācu Akadēmiskā Apmaiņas dienesta mācību stipendiāte. Sākot ar 2016.gadu, Ziemele sarīkojusi vairākas personālizstādes, iesaistījusies dažādos sadarbības projektos, kā arī aktīvi piedalījusies izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām.

Metu konkursa pieteikumus vērtēja žūrija LNMM direktores Māras Lāces vadībā. Lāce norāda, ka projekta piedāvājumā saskatāma mentāla sasaiste ar Latvijas mākslas mantojumu no saturiskā, emocionālā un formālā aspekta, tomēr vēstījums ir laikmetīgs, piedāvājot skatīt glezniecības mediju no pavisam cita aspekta, iezīmējot tā suverēno vietu šodienas mākslas procesos.

"Mākslinieciskais risinājums uzrāda individuālu rokrakstu un izteiksmes veidu, kas nepārprotami spēj uzrunāt auditoriju. Glezniecība un tās valodas izprašana mākslinieces darbībā parādās kā atbrīvojošs performatīvs akts, kas tiek realizēts polifoniskās telpas brīnumā un balstīts telpas, objektu un skatītāju attiecībās un mijiedarbībā," meta izvēli komentē žūrijas komisijas priekšsēdētāja.

Žūrijas komisijas locekle, LMA prorektore Priede atzīmē, ka projekta koncepcijas poētiskā daba pārliecina un izaicina ar savu oriģinalitāti, sniedzot izsmeļošu ieskatu tematiskajā pieteikumā un tā pavedienos. Aktualizēta glezniecības medija laikmetīgā koncepcija, kas turpina vienlaicīgi tradīcijas izzināšanu un nākotnes perspektīvas modelēšanu. Ekspozīcijas koncepcijas saturs un vēstījumi atspoguļo Latvijas laikmetīgo mākslu tradīcijas turpinājumu novatoriskā veidā."

Otro vietu žūrijas vērtējumā ieguvusi biedrība "Kim?" un projekts "Watery Day’s Eye/Ūdeņaina Dienas Actiņa". Projekta autori ir Zane Onckule un Indriķis Ģelzis. Savukārt 3.vietu ieguvusi biedrība "Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs" un projekts "Mirumiri", kura autori mākslinieks Viktors Timofejevs, kuratore Andra Silapētere, arhitekte Līva Kreislere. Kopā konkursā tika iesniegti seši pieteikumi.

Venēcijas biennāles 60.Starptautiskā mākslas izstāde ar nosaukumu "Foreigners Everywhere" norisināsies no 2024.gada 20.aprīļa līdz 24.novembrim.

Latvijas dalību 60.Venēcijas mākslas biennālē finansē KM personā un azartspēļu nozares uzņēmējs, mākslas kolekcionārs, mākslas centra "Zuzeum" dibinātājs Jānis Zuzāns saskaņā ar 2018.gadā noslēgto vienošanos par atbalstu Venēcijas starptautiskās mākslas biennāles Latvijas paviljona ekspozīcijas veidotājiem - ziedojuma līgums paredz līdzfinansējumu trīs Latvijas ekspozīciju veidošanai.

Pērn notikusī 59.Venēcijas biennāle pulcēja vairāk nekā 800 000 mākslas interesentu no visas pasaules. Latviju tajā pārstāvēja mākslinieču duets "Skuja Braden" ar darbu "Tirgot ūdeni upes malā," Latvijas paviljonu veidoja biedrība "Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs" un kuratores Andra Silapētere un Solvita Krese.

Venēcijas mākslas biennāle tradicionāli norisinās reizi divos gados un ir uzskatāma par vienu no senākajiem un ievērojamākajiem notikumiem starptautiskajā profesionālās mākslas dzīvē, kurā regulāri piedalās aptuveni 90 valstis no visas pasaules. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999.gada.

No Cēsīm tiek būvēts gājēju un velobraucēju ceļš

Lai uzlabotu mazaizsargāto satiksmes dalībnieku drošību, gar ceļu no Cēsīm līdz pagriezienam uz Līvu ciemu 1,2 kilometru garumā būvē gājēju un velobraucēju infrastruktūru, informēja "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji.

Satiksmi būvdarbu posmā organizē ar c...

Labdarības koncertā vāks līdzekļus Ukrainas armijas automašīnu remontam

Biedrība "Tavi draugi" 8.augustā plkst.19 rīkos trešo labdarības koncertu "Angāra saulrieti", informēja biedrības pārstāve Beāte Bēvalde.

Pasākumā uzstāsies dziedātāja Elza Rozentāle un "Queentesence". Koncerts notiks pie biedrības "Tavi draugi" angāra ...

Latvijā 40% uzņēmumu saskārušies ar finanšu krāpniecības gadījumiem

Latvijā 40% uzņēmumu Latvijā ir saskārušies ar finanšu krāpniecību - visvairāk uzņēmēji piedzīvojuši mēģinājumus iegūt internetbankas paroles un citu informāciju, kas ļautu nelikumīgi piekļūt kontiem, informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz ba...



Komentāri