lv
J7Fj3qYsgN2DyD1popyYGTtBXIWqOvFXMl1h26Vs
2113337

Vēstniece: Vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Līča reģionu

Vēstniece: Vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Līča reģionu

Aizvadīto gadu laikā vērojams Latvijas uzņēmēju intereses pieaugums par Persijas līča reģionu, norādīja jaunā Latvijas vēstniece Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) Dana Goldfinča.

Viņa atzīmē, ka Latviju un AAE vieno draudzīgas attiecības gandrīz 30 gadus - diplomātiskās attiecības tika nodibinātas 1995.gadā. Savukārt Latvijas vēstniecība Abū Dabī darbojas no 2014.gada 1.septembra. Tā ir pirmā un patlaban vienīgā Latvijas vēstniecība Līča valstīs.

Vēstniece norāda, ka AAE ir ne tikai viena no ekonomiski spēcīgākajām Līča reģiona valstīm, bet arī viena no atvērtākajām ekonomikām pasaulē. Tādēļ, Goldfinčas ieskatā, ir jāturpina darbs ekonomisko attiecību attīstīšanā, tostarp veicinot Latvijas atpazīstamību un atbalstot tos Latvijas uzņēmējus, kuri vēlas ienākt reģiona tirgū.

"AAE pozicionē sevi kā modernu un ar augstākajām tehnoloģijām bagātu valsti, attiecīgi jāpievērš īpaša uzmanība sektoriem ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, viedajām un zaļajām tehnoloģijām, bioekonomikai un farmācijai. Tāpat ir jāturpina veicināt eksporta iespējas Latvijas pārtikas ražotājiem," pauž vēstniece, iepazīstinot ar darba prioritātēm.

Goldfinča atzīmē, ka līdz ar straujo ekonomisko izaugsmi Līča valstīs un divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanos, pieaug arī Latvijas valstspiederīgo skaits šajā reģionā. Viens no viņas uzdevumiem būšot uzturēt saikni ar Latvijas diasporas pārstāvjiem, lai ne tikai stiprinātu viņu saikni ar Latviju, bet arī veicinātu ekonomisko sadarbību. Vienlaikus jāturpina darbs tūristu piesaistīšanai no Līča valstīm, tostarp izmantojot tiešā avioreisa no Rīgas uz Dubaiju sniegtās iespējas.

Tāpat vēstniece norāda, ka Krievijas kara Ukrainā kontekstā ir būtiski stiprināt un uzturēt politisko dialogu gan ar tuviem, gan tālākiem sadarbības partneriem, tostarp, lai skaidrotu Latvijas nostāju un veicinātu dziļāku izpratni par reģiona drošības izaicinājumiem. Goldfinča uzsver, ka ir svarīgi runāt arī par Krievijas kara Ukrainā globālajām sekām un meklēt iespējas to pārvarēšanā, lai mazinātu ietekmi uz ievainojamākajiem cilvēkiem pasaulē.

Viņa vērš uzmanību arīdzan uz to, ka šogad Dubaijā no 30.novembra līdz 12.decembrim norisināsies ANO Klimata pārmaiņu konference, lai mobilizētu globālo spēlētāju rīcību aktīvākai emisiju samazināšanai līdz 2030.gadam, un tajā aktīvi piedalīsies arī Latvija.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī 27.jūlijā pasniedza akreditācijas vēstuli nākamajai Latvijas vēstniecei AAE.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), kopš karjeras sākuma diplomātiskajā dienestā 1998.gadā Goldfinča ir strādājusi ĀM Konsulārajā departamentā, Āzijas, Āfrikas un Okeānijas valstu nodaļā, vadījusi Āzijas un Okeānijas valstu nodaļu, kā arī bijusi pārstāvniecības vadītāja vietniece Latvijas vēstniecībās Ķīnā un Japānā. Tāpat Goldfinča ir piedalījusies ASV Valsts departamenta Transatlantiskās diplomātijas programmā.

No 2019. līdz 2023.gadam Goldfinča bija Ministru prezidenta padomniece ārlietu jautājumos, līdz šim - ĀM Politiskā direktora biroja padomniece.

Nākamā vēstniece ieguvusi bakalaura grādu ķīniešu valodā un sociālo zinātņu maģistra grādu politikas zinātnē Latvijas Universitātē, kā arī maģistra grādu politikas analīzē Saitamas Universitātē Japānā.

Goldfinča nomaina līdzšinējo vēstnieku Ati Sjanītu, kurš amatā ir kopš 2019.gada.

Cik latviešu dod priekšroku pašmāju alum?

Latvijā 63% aptaujāto atzīst, ka dod priekšroku pašmāju alus zīmoliem, bet 5% izvēlas ārvalstīs darītu alu, liecina AS "Aldaris" zīmola "Mežpils alus" un pētījumu centra "Norstat Latvija" veiktās aptaujas dati.

Vienlaikus aptaujas dati liecina, ka 31% ...

Sinoptiķi izteikuši prognozes par augusta pirmo nedēļu  - tās nav patīkamas...

Nākamnedēļ katru dienu vismaz daļā Latvijas gaidāms lietus, reizēm līs stipri, prognozē sinoptiķi.

Gaidāms paaugstināts gaisa mitrums, tādēļ brīžiem laiks kļūs sutīgs, vietām dārdēs pērkons. Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +12..+17 grādi...

Bajāre: Uzņēmumi nevar visu finansējumu nodrošināt tikai caur kredītiem

Uzņēmumiem nevajadzētu visus nepieciešamos finanšu resursus nodrošināt tikai ar banku izsniegtajiem kredītiem, intervijā sacīja Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

"Mēs ļoti atbalstām diversifikāciju šajā jomā. (...) Nevar ...



Komentāri