lv
OvbGlXyMXFva0U2GOOQIcjtmRgUbEKULwtjOIXQV
2035275

Elektroniskā sistēma fiksē purva takas apmeklētāju skaitu

Elektroniskā sistēma fiksē purva takas apmeklētāju skaitu

Tūrisms Zemgalē iegūst jaunu dimensiju.

Daudzeses pagastā esošās Aklā purva pastaigu takas sākumposmā izvietoti apmeklētāju skaitītāji. Teritorijas apsaimniekotājs uzņēmums “Latvijas Valsts meži” tādējādi vēlas noskaidrot precīzu apmeklētāju skaitu un intensitāti, lai konkrētāk plānotu tūrisma vietas apsaimniekošanas darbus.

Pirmie nolasījumi liecina, ka cilvēku plūsma ir daudz lielāka, nekā sākotnēji uzskatīts. Datorā ir programma, kura no skaitītāja, kas izvietots divos koka stabiņos takas sākumā, lejupielādē savāktos datus. Aprīlī, kad skaitītājus ierīkoja, tas fiksējis 1180 apmeklētājus, maijā — 760.

Dabas liegums „Aklais purvs” atrodas Jaunjelgavas novadā, dibināts 1999. gadā un kopējā platība ir 2003 hektāri.

Koka laipa, kas ved pa Aklo jeb Jūgu purvu, ļauj aplūkot purva biotopus un tajā mītošo dzīvo radību. Purvā izveidotā laipa ved no piemiņas vietas, kas izveidota par godu Otrā pasaules kara laika kaujām, gar Ģirupes upi līdz Ģirupes ezeram.

Ģirupes ezera krastā ir izveidota neliela skatu platforma takas līmenī ar soliem, lai takas apmeklētāji varētu baudīt Ģirupes ezera burvību un smelties mieru.

Purvs izveidojies pirms 9000 gadu, kad apkārtnē esošo ezeriņu krasti sāka aizaugt, veidojot 3 atsevišķus purvus. Aizaugšanai turpinoties un vēršoties plašumā šie purvi saplūda vienotā masīvā.

Šobrīd purva kūdras slāņa biezums vidēji sasniedz 4 m, bet dziļākajās vietas, kur meklējami purva pirmsākumi, kūdras biezums sasniedz pat 9,3 m.

Piebraukšana ar auto uz taku - pa šauru meža ceļu, vietām jāuzmanās no peļķēm, taču dubļu nav. Piebraukt iespējams tikai no rietumu puses. Auto stāvvieta - pie laipas sākuma. Laipa ir apļveida, pie ezera ir daži atpūtas soli - bez galda. Takā reizēm sastopamas daudzas ES Putnu direktīvas sugas, piemēram, melnkakla gārgale, sējas zoss, zivju ērglis, jūras ērglis, mednis, mežirbe. No aizsargājamo augu sugām sastopama - fuksa dzegužpirkstīte un spilvainais ancītis. Takā reizēm sastopamas daudzas ES Putnu direktīvas sugas, piemēram, melnkakla gārgale, sējas zoss, zivju ērglis, jūras ērglis, mednis, mežirbe. No aizsargājamo augu sugām sastopama - fuksa dzegužpirkstīte un spilvainais ancītis.

Uzņēmējs Arnolds Babris nofotografējies nūdistu pludmalē, taču godu nezaudēja

Pretrunīgi vērtētā personība kārtējo reizi vēlējās izcelties.

"Pāvilostā šodien lielisks laiks!" Pazīstamais uzņēmējs Arnolds Babris tik priecīgi izteicies savā Facebook sociālā tīkla profilā, pludmalē pozēdams šķietami kails.

Taču bijušais ietekmīgais ...

Kučinskis: Iekšlietu dienesti neorganizēs Krievijas pilsoņu medības

Iekšlietu dienesti "nemedīs" tos Krievijas pilsoņus, kas nesadarbosies ar valsti un nekārtos latviešu valodas pārbaudi, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Komentējot to, ka vairāki tūkstoši...

Rinkēvičs un Jansons vienisprātis - jāpilnveido zināšanas tiesībsargiem

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un tiesībsargs Juris Jansons ir vienisprātis par nepieciešamību pilnveidot tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu zināšanas, lai esošie instrumenti cietušo aizsardzībai tiktu piemēroti efektīvi un sabiedrība tiem uzticēt...



Komentāri