lv
DuTkJ0MPuuWWKncguzTUQPmyN6dNijoTyaznN7zE
197689

Lūsēns radījis trīs jaunas dziesmas par godu Latvijai

Lūsēns radījis trīs jaunas dziesmas par godu Latvijai

Komponists Jānis Lūsēns un rakstniece Inguna Bauere radījuši trīs jaunas dziesmas par godu Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes (LPNP) 105. jubilejai.

Jaunizveidoto skaņdarbu pirmatskaņojums būs 19.novembrī Valkas pilsētas kultūras namā, kur notiks Latvijas Republikas Proklamēšanas 104. un LPNP 105.gadadienas svētku sarīkojums "Daudz laimes Tev, Latvija mana!" un tiks apbalvoti šī gada Valkas novada pašvaldības Atzinības rakstu laureāti.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") skaidro, ka LPNP ir ārkārtīgi nozīmīga institūcija Latvijas valsts tapšanā. Ir pagājuši 105 gadi, kopš tā pirmo reizi sanāca Valkā un sāka aktīvi darboties. Diemžēl padomes ieguldījums un darbība lielai sabiedrībai daļai ir maz zināma, tādēļ Valkā šogad to īpaši atzīmēs. "Lūdzām komponistu Lūsēnu un rakstnieci Baueri par godu šim notikumam radīt dziesmas, jo emocijas paliek vairāk atmiņā nekā sausi vēstures fakti," piebilst pašvaldības vadītājs.

Lūsēns atzina, ka līdz savai atnākšanai uz Valkas novadu, daudz nezinājis par šīm vēsturiskajām niansēm. Bet, pateicoties Kraukļa interesei par vēsturi, patriotiskajām jūtām pret Latviju un savu novadu, arī viņš kā jaunienācējs pievērsies šīm tēmām. Šo vēstures aspektu izziņa bija tiešām ļoti interesanta. "Prieks, ka arī Bauere piekrita dot savu artavu dziesmu kopradē.Viņa ir rūpīga vēstures izzinātāja, kas atspoguļojas arī viņas rakstītajās grāmatās," uzskata komponists.

Lūsēns piebilst, ka dziesmas radītas vienkāršas, jo viņa princips bija - lai ikviens, kam mājās ir ģitāra vai klavieres, tās varētu nodziedāt un nospēlēt. Galvenais, lai šīs dziesmas būtu demokrātiski saprotamas, bet ne triviālas. "Ceru, ka arī pašdarbības koriem kāda no šīm dziesmām paliks sirdī, un turpinās šo dziesmu un notikumu dzīvi arī ārpus šī noteiktā datuma," pauž komponists.

Jaunizveidoto dziesmu vārdu autore norāda, ka dziesmu vārdiem iedvesmojusies no Kārļa Skalbes grāmatas "Mazās piezīmes", jo tajā ir diezgan daudz stāstīts par šiem notikumiem, pieminēta arī Valka.

Vakcinēties ar apmaksātu pretgripas vakcīnu var līdz 17 gadiem un no 50 gadiem

Vakcinācijas iestādēs no 21.novembra vakcinēties ar valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu varēs arī bērni līdz 17 gadiem un pieaugušie no 50 gadiem atbilstoši iestādē pieejamo vakcīnu daudzumam racionālas vakcīnas izmantošanas nolūkā, informēja Slimību p...

Ražotāju cenu kāpums ASV oktobrī palēninājies līdz 8%

Ražotāju cenas ASV oktobrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 8%, tādējādi reģistrēts mazāks kāpums nekā septembrī, liecina valsts Nodarbinātības ministrijas apkopotā informācija.

Septembrī ražotāju cenas valstī gada griezumā palielinā...

Banksijs apstiprina, ka radījis septiņus darbus Ukrainā

Britu grafiti mākslinieks Banksijs apstiprinājis, ka vairākās Ukrainas vietās nule tapušie sienu gleznojumi ir viņa jaunie darbi, vēsta izdevums "The Art Newspaper".

Ukrainā tapuši septiņi noslēpumainā britu mākslinieka sienu gleznojumi. Daži no tiem vi...



Komentāri