lv
MXkVOSFMvFdU42cLgku9KATvZ6Y76KlvbYfTjoyc
1766509

Atkal rīkos Āfrikas cūku mēra informatīvo kampaņu

Atkal rīkos Āfrikas cūku mēra informatīvo kampaņu

Ņemot vērā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību visā Eiropā, Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) arī šogad rīkos Eiropas mēroga informatīvo kampaņu cīņai pret ĀCM, informēja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "Bior".

Informatīvo kampaņu "#StopASF" ceturto gadu īstenos astoņpadsmit Eiropas valstīs. Tās mērķis ir vairot lauksaimnieku, mednieku un veterinārārstu izpratni par lipīgo slimību un mudināt aktīvi rīkoties, lai apturētu ĀCM izplatību. Kampaņu Latvijā vada zinātniskais institūts "Bior".

"Bior" skaidro, ka kampaņas informatīvie materiāli aicina cūku audzētājus, veterinārārstus un medniekus "atklāt, novērst un ziņot" par ĀCM gadījumiem cūku un mežacūku vidū.

Kā liecina EFSA publicētais aktuālākais ziņojums par ĀCM epidemioloģisko situāciju Eiropas Savienībā (ES), ĀCM ir atgriezies Grieķijā un Čehijā, kā arī pirmo reizi parādījies Ziemeļmaķedonijā. ĀCM turpina izplatīties tādās ES kaimiņvalstīs kā Serbija un Moldova, bet tā izplatība ir samazinājusies Rumānijā, Polijā un Bulgārijā.

EFSA izpilddirektors Bernhards Urls atzīmē, ka, lai gan jaunākie dati uzrāda iepriecinošas pazīmes, ļaujot domāt, ka vīrusa izplatības apturēšanas centieni, iespējams, dod rezultātus, situācija Eiropā joprojām nav pozitīva, un ir nepieciešams saglabāt augstu modrības līmeni.

Vienlaikus "Bior" norāda, ka Latvija sadarbībā vēl ar 12 valstīm piedalās ES "Horizon 2020" programmas finansētājā "VACDIVA" projektā "Vakcīna pret Āfrikas cūku mēri", kurā pētnieki, tostarp institūta "Bior" pētnieki, strādā pie vakcīnas izstrādes procesa. Vakcīnas sagatavošanai izstrādāti 13 ĀCM vīrusa prototipi, tostarp 11 no tiem ir no Latvijā izolēta ĀCM vīrusa celma.

"Bior" direktors Aivars Bērziņš norāda, ka līdzšinējie pētījumi uzrādījuši ļoti labus rezultātus vakcīnas efektivitātei gan mežacūkām, gan mājas cūkām. Vienlaikus, lai gan izstrādātie testi darbojas labi, vēl ir nepieciešams veikt to validāciju.

EFSA kampaņas informatīvie materiāli ir pieejami ĀCM kampaņas mājaslapā "https://multimedia.efsa.europa.eu/asf/#/lv/".

"Bior" atgādina, ka ĀCM ir nāvējoša vīrusu slimība, kas skar mājas cūkas un mežacūkas. ĀCM vīruss ir ārkārtīgi izturīgs, un atšķirībā no klasiskā cūku mēra, izveidojušās antivielas dzīvniekiem imunitāti neveido un nepasargā tos no atkārtotas saslimšanas.

Vīruss ir nekaitīgs cilvēkiem, bet daudzās valstīs izraisa ievērojamus sociālekonomiskus izaicinājumus. Eiropā pagaidām vēl nav apstiprinātu vakcīnu pret ĀCM, tāpēc slimības uzliesmojuma gadījumā skartajā teritorijā var būt nepieciešams nokaut lielu skaitu saimniecībās audzētu cūku.

Jau ziņots, ka ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 209 mežacūkām 22 novadu 65 pagastos.

Izveidota darba grupa, kas padziļināti analīzēs vardarbību ģimenēs

Tieslietu padome šodien nolēma izveidot darba grupu, kura veiks padziļinātu analīzi par tiesu darbu lietās, kas saistītas ar vardarbību ģimenēs un draudiem personas dzīvībai vai veselībai, informēja padome.

Darba grupā piedalīsies Augstākās tiesas (AT) ...

Kokorevičs informē, ko jāizmanto enerģētiskajai neatkarībai

Enerģētiskajai neatkarībai kā prioritārais jāizmanto vietējais kurināmais, pirmdien Saeimas Enerģētikas forumā teica Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) viceprezidents Guntars Kokorevičs.

Enerģētiskā neatkarība ir ļoti būtiska, tāpēc LDDK ieska...

Serbijā akreditēta nerezidējošā Latvijas vēstniece Ieva Briede

Belgradā pirmdien Latvijas vēstniece Ieva Briede svinīgā ceremonijā iesniedza akreditācijas vēstuli Serbijas prezidentam Aleksandaram Vučičam, informēja Ārlietu ministrijā.

Ar Serbijas prezidentu vēstniece pārrunāja Latvijas un Serbijas politiskās, droš...



Komentāri