lv
W8ziKxOpvyxEfk7ovLgK9ZrtbuICMOcC8PtFI2l7
1663633

Latvija pirks pretkuģu raķešu sistēmu Naval Strike Missile. Bet kad?

Latvija pirks pretkuģu raķešu sistēmu Naval Strike Missile. Bet kad?

Ministru kabinets 2.maijā ir atbalstījis pretkuģu raķešu sistēmas "Naval Strike Missile" iegādi, informē Aizsardzības ministrija.

"Naval Strike Missile" ir pretkuģu raķešu sistēma, kas spēj sašaut kā jūras, tā arī sauszemes mērķus līdz pat 185 kilometru attālumā. Šo raķešu sistēmu lieto tādas NATO dalībvalstis kā ASV, Polija, Vācija, Norvēģija, Rumānija, Lielbritānija, Kanāda un Nīderlande.

Plānots, ka pretkuģu raķešu sistēmas "Naval Strike Missile" Latvijai tiks piegādātas pēc 2025.gada.

Iepirkuma izmaksas ministrijas paziņojumā nav iezīmētas, taču uzsvērts, ka nozīmīgu finansiālu atbalstu pretkuģu raķešu sistēmu iegādē sniedz ASV. Ņemot vērā, ka "Naval Strike Missile" pretkuģu raķešu sistēma būs pilnīgi jauna Nacionālo bruņoto spēku spēja, ASV plāno nodrošināt atbalstu arī karavīru apmācībā sistēmu lietošanai un uzturēšanai.

"Šīs raķešu sistēmas iegāde iezīmē bruņoto spēku pāreju uz jaunām aizsardzības spējām ar lielāku uguns jaudu un mērķu iznīcināšanas rādiusu, un tas būtiski stiprinās Latvijas krasta aizsardzību," teikusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

2022.gada aprīlī Saeima atbalstīja grozījumus Aizsardzības finansēšanas likumā, paredzot līdz 2025.gadam pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku raķešu programmā tika iezīmētas prioritāri attīstāmās spējas - pretkuģu raķešu sistēmas, vidējās darbības pretgaisa aizsardzība un raķešu artilērija. Piešķirtais papildu finansējums paātrina Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots, pauž ministrija.

Cik trausla ir brīvība. Saruna ar diriģentu Matīsu Circeni
"Laiks, kurā patlaban dzīvojam, visā pasaulē ir ārkārtīgi sarežģīts un bieži vien ļoti sāpīgs. Koncerta programma izvēlēta ar nodomu rosināt klausītājos iespējamās atbildes uz jautājumiem, ko nozīmē valstiskā piederība un cik trausla ir brīvība. Svētko...
Par godu svētkiem Mārupes novadā uzstāsies Līvi un Dzelzs Vilks

Mārupes novadā, atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 33.gadadienu, uzstāsies grupas "Līvi" un "Dzelzs Vilks", informē pašvaldības pārstāve Māra Mičule.

Šodien plkst.19 pļavā iepretim Piņķu Svētā Jāņa baznīcai uz skatuves kāps leģendārā...

Pēc 20 gadiem Latvijā top jauna sarkanā grāmata. Cik sugas apdraudētas?

Sarkanā grāmata ir populārzinātnisks materiāls, kas top uz zinātniskas izpētes pamata par to, kāds ir sugu stāvoklis valstī. Latvijā iepriekš tā tapusi pirms vairāk nekā 20 gadiem, vēsta Latvijas Radio. Latvijas Sarkanās grāmatas atjaunošanas projektā ...



Komentāri