lv
Zxu8HlkrA92C2L10RFcVHwUtBrJniB5PexTu3eNf
1634656

Levits: Garās stratēģisko preču piegādes ķēdes izrādījās lamatas

Levits: Garās stratēģisko preču piegādes ķēdes izrādījās lamatas

Krievijas karš Ukrainā un Covid-19 pandēmija nav mainījuši globālās ekonomikas pamatprincipus, taču spilgti uzsvēris nepieciešamību pēc daudz modrākas pieejas, izvēloties tirdzniecības partnerus, šodien Latvijas-Vācijas Ostu dienu atklāšanā sacīja Latvijas prezidents Egils Levits.

"Garās stratēģisko preču piegādes ķēdes, kas ietvēra autokrātiskus režīmus, izrādījās lamatas. Tas nedrīkst atkārtoties," norādīja Latvijas prezidents.

Lai turpmāk šādas situācijas neatkārtotos, ir nepieciešama gudrāka investīciju un tirdzniecības politika, kuras pamatā ir daudz ciešāka sadarbība starp valstīm, kam ir līdzīgas vērtības, atzīmēja Levits.

Levits uzsvēra gadsimtu ilgās saites starp Latviju un Vāciju, kas atstājušas iespaidu dažādās sfērās. Viņa vērtējumā, Vācijas uzņēmumi, ienākot Latvijas tirgū vai dibinot tur meitas uzņēmumu, drīz vien nonāk pie secinājuma, ka Latvijā biznesu veikt esot viegli - īpaši līdzīgās darba ētikas un kultūras dēļ.

Valsts prezidents atzīmēja, ka Hanzas savienība, kas veidoja ekonomiku un politiku Ziemeļeiropā, bija viena no pirmajām, kas īstenoja dziļas ekonomiskās integrācijas nozīmi kā ilgstoša miera mugurkaulu Eiropā.

"Ekonomiskās integrācijas jēdziens, kas veido abpusēji izdevīgu savstarpējo attiecību tīklu, tika atklāts no jauna pēc sāpīgās Otrā pasaules kara pieredzes. Šobrīd Latvija un Vācija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis aktīvi veicina mieru un stabilitāti Eiropā," sacīja Latvijas politiķis.

Tomēr līdz ar Krievijas agresiju pret Ukrainu pasaule ir lieciniece tam, ka revizionistiskajiem totalitārajiem režīmiem ar dziļām ekonomiskajām saitēm vien nepietiek, uzsvēra Levits, Eiropas Savienības dalībvalstu vienotība un izlēmība Maskavas agresīvajai diktatūrai bija pārsteigums.

Levits uzsvēra, ka jāturpina atbalstīt Ukrainu ar visiem iespējamajiem līdzekļiem tās cīņā par brīvību.

Valsts prezidents akcentēja, ka "mēs redzam NATO kā mūsu fiziskās drošības stūrakmeni, Eiropas Savienību kā mūsu ekonomiskās sadarbības mugurkaulu".

Valsts prezidents izteica gandarījumu, ka laikā, kad pieaug Latvijas un Vācijas tirdzniecības apjoms, notiek arī Ostu dienas.

Valsts prezidents arī norādīja uz Eiropas Zaļā kursa iespējām, sakot, ka svarīgi klimata pārmaiņu laikā ir pārveidot mūsu ekonomiku ilgtspējīgas un zaļas enerģijas virzienā. Tāpat Valsts prezidents norādīja uz Latvijas ostu nozīmi zaļās pārejas nodrošināšanā.

Grosberga izcīna 12. vietu orientēšanās Pasaules kausā posmā

Latvijas pārstāve Sandra Grosberga ceturtdien Norvēģijā izcīnīja augsto 12.vietu Pasaules kausa (PK) posma orientēšanās sportā garajā distancē.

12 kilometru garajā distancē uzvaru svinēja zviedriete Tūve Aleksandešone, kura finišēja stundā 22 minūtēs un...

Studenti pētīs diskriminācijas gadījumus augstskolās

Latvijas Studentu apvienība (LSA) sadarbībā ar Latvijas Universitāti (LU) īstenos aptauju "Diskriminācija augstākās izglītības iestādēs", lai noskaidrotu, ar kāda veida diskrimināciju augstākās izglītības vidē sastopas studējošie, akadēmiskais un vispā...

Graudiņa/Samoilova sākušas Elite 16 turnīru Brazīlijā

Latvijas duets Tīna Laura Graudiņa/Anastasija Samoilova ceturtdien Brazīlijā ar uzvaru uzsāka pludmales volejbola profesionālās tūres jeb "Beach Pro Tour" (BPT) "Elite 16" sērijas turnīru.

Ar sesto numuru sacensībās izsētais Latvijas duets pirmajā C gru...



Komentāri