lv
po2gnxAPB4fsAdfUfNoEjQQ3bkNGVyRPNDY8HizM
1581443

Izglītības ministre Čakša atklāj, vai apmeklēs skolotāju protesta gājienu

Izglītības ministre Čakša atklāj, vai apmeklēs skolotāju protesta gājienu

Kvalitatīvas un iekļaujošas izglītības ieguvē "atslēgas cilvēks" ir skolotājs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa sacīja, ka, jau veidojot valdību, bija vienošanās, ka skolotāju algu palielināšana ir prioritāte.

"Stājoties amatā, mans redzējums no pirmās dienas bija - lai iegūtu kvalitatīvu un iekļaujošu izglītību, atslēgas cilvēks ir skolotājs un skolotājam jābūt adekvāti apmaksātam," skaidroja Čakša.

Čakša arī norādīja, ka, ņemot vērā skolotāju slodzi, zemo atalgojumu, ir pilnībā saprotams, kāpēc skolotāji vienojušies doties protesta gājienā. Viņa arī apstiprināja, ka pati paredzēto gājienu apmeklēs.

Piektdien tiks pieņemti noteikumi, kas nepieciešami pedagogu algu palielināšanai, piebilda Čakša.

Valdībā šodien skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ziņojumu par pedagogu atalgojumu palielināšanas grafiku turpmākajiem trim gadiem.

Grafiks paredz, ka no 2023.gada 1.septembra zemākā stundas likme ir 8,50 eiro, izņemot pirmsskolas pedagogus, kuru zemākā stundas likme tiek noteikta 7,75 eiro apmērā. Plānots, ka no 2024.gada 1.janvāra zemākā vienas stundas likme būs 9,54 eiro, bet no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro.

Pirmsskolas izglītības pedagogiem zemākā darba samaksas likme 2024.gada 1.janvārī plānota 9,04 eiro, bet 2025.gada 1.janvārī - 10,35 eiro.

Tāpat vēstīts, Ministru kabineta noteikumus par to, kā tiks celts pedagogu atalgojums paredzēts valdības ārkārtas sēdē piektdien, 21.aprīlī.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga neizslēdz iespēju, ka streika vienošanās varētu tikt izpildīta arī līdz 24.aprīlim. Ja tā notiks, tad streiks tiks atcelts.

Mūrniece komentē prezidenta vēlēšanas: Visi pārējie varianti ir ļoti abstrakti

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) cer, ka līdz Valsts prezidenta vēlēšanām izdosies vienoties par vienotu koalīcijas atbalstu Egilam Levitam.

To viņa šorīt atzina intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Viņasprāt, visi pārējie varianti šobrīd i...

Brigmanis: Piemēram, es vismaz šobrīd netaisos balsot ne par vienu no viņiem

"Ja tiek rēķināts 50 uz 50, tad patreiz nevienam nav balsu," komentējot prezidenta amata kandidātu Ulža Pīlēna un Egila Levita izredzes, intervijā laikrakstam "Diena" saka viens no Zaļo un Zemnieku savienības vadošajiem politiķiem Augusts Brigmanis.

"J...

Sāksies Rīgas modes nedēļa

Galvaspilsētā no šodienas līdz piektdienai, 21.aprīlim, norisināsies Rīgas modes nedēļa, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Rīgas modes nedēļai pasākumus ir pieteikuši vairāk nekā 15 zīmoli, kuru vidū ir gan debitanti, gan ārzemju zīmoli, gan vi...



Komentāri