lv
spQmujkzy0jIHi3dUCSM4gpoNPUcAJJkleFu8Xwp
1338819

Ārsti: Izmaiņas mamogrāfijas skrīningā jāievieš pakāpeniski

Ārsti: Izmaiņas mamogrāfijas skrīningā jāievieš pakāpeniski

Izmaiņas saistībā mamogrāfijas skrīninga izmeklējumu kvalitāti būtu jāievieš pakāpeniski ilgākā laika periodā, sacīja Latvijas Radiologu asociācijas prezidente Maija Radziņa.

Viņa informēja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) no šī gada 1.janvāra ir apstiprinājis vairākas izmaiņas skrīninga mamogrāfijas veikšanas kritērijos. Rezultātā ir notikusi pārēja uz jaunu starptautiski plaši pielietotu izmeklējumu novērtēšanas sistēmu "BI-RADS" jeb "Breast Imaging Reporting and Data System".

Tāpat mainīti arī pakalpojumu sniedzēju - ārstniecības iestāžu darbības novērtēšanas kritēriji, noteiktas jaunas izglītības prasības radiologu asistentiem, radiogrāferiem, kuri veic šos izmeklējumus un ārstiem radiologiem, kuri veic izmeklējumu interpretāciju. Proti, iepriekšējo 750 izmeklējumu skaits gadā tika palielināts līdz 1500.

Latvijas Radiologu asociācija atbalsta šīs izmaiņas ar mērķi uzlabot skrīninga izmeklējumu kvalitāti. Tomēr tā vēlas uzsvērt, ka dažu kvalitātes kritēriju ieviešana, tajā skaitā arī radiologu minimālo izmeklējumu aprakstu skaita palielināšanu radiologiem no esošajiem 750 uz 1500 izmeklējumiem gadā, būtu jāievieš pakāpeniski ilgākā laika periodā, palielinot arī sieviešu atsaucību šiem izmeklējumiem un skrīninga kopējo aptveri sabiedrībā.

Latvijā joprojām ir ļoti zema skrīninga aptvere, tas nozīmē, ka ne visas sievietes, kas saņem uzaicinājumu veikt bezmaksas mamogrāfiju to izmanto. Pērn tikai 42% no uzaicinātajām sievietēm tika veikts mamogrāfijas izmeklējums, taču, lai krūts vēža skrīningu uzskatītu par efektīvu, atsaucībai ir jābūt vismaz 75%.

Kā norādīja Latvijas Onkologu asociācijas valdes priekšsēdētāja, asociētā profesore Alinta Hegmane, krūts vēzis ir biežākais vēzis sievietēm, un katru gadu ir apmēram 1200 jaunu krūts vēža gadījumu, visas krūts vēža izpausmes nav vienādas, un attiecīgi tā ārstēšana dažādiem apakštipiem ir atšķirīga. Hegmane atzīmēja, ka Latvijā pagaidām nav atbilstoša vēža reģistra, tāpēc trūkst precīzu vietējo datu.

Pieminekļu padome atbalsta Upīša, Sakses un Puškina pieminekļu demontāžu

Rīgas domes Pieminekļu padome šodien atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Kā informēja Rīgas domē, padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto ...

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svētkus pārceļ. Jo būs draņķīgs laiks!

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas svētku rīkotāji, atsaucoties uz Latvijas meteoroloģiju brīdinājumu, ka sestdien Rīgā ir gaidāma vētra, kas brāzmās var sasniegt ātrumu 25 metrus sekundē. Ievērojot ārā notiekoša pasākuma specifiku un lai neapdraudētu dal...

Bukonts: LVM pagaidu padomei nebūs «ieskriešanās perioda»

VAS "Latvijas valsts meži" pagaidu padomei nebūs "ieskriešanās perioda", norāda Latvijas kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Viņš informē, ka LKF prezidijs aicina LVM padomi iespējami īsākā laika posmā organizēt tikšanos, la...



Komentāri