lv
ODuchiK1615SfcBxIQzmIq7Lwaa8f4HcEMvzw3T0
133235

ASV kritizē Izraēlas politiķi par dalību ekstrēmistu piemiņas pasākumā

ASV kritizē Izraēlas politiķi par dalību ekstrēmistu piemiņas pasākumā

Vašingtona asi kritizē Izraēlas galēji labējās partijas "Jūdu vara" līdera Itamara Ben Gvira piedalīšanos pasākumā par godu ebreju ekstrēmistu organizācijai.

"Svinēt teroristu organizācijas mantojumu ir pretīgi. Citādi to nevar nosaukt," izteicies ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Praiss.

Vašingtona ir nobažījusies par galēji labējās politiskās partijas "Kahane Chai" mantojumu un vardarbīgi noskaņoto labējo ekstrēmistu retoriku, norādījis Praiss.

"Kahane Chai" cēlusies no partijas "Kach", kuru savulaik nodibināja par rasistu uzskatītais rabīns Meirs Kahane, kurš gāja bojā atentātā 1990.gadā.

Praiss aicināja izraēliešu grupējumus saglabāt mieru un nesaasināt spriedzi.

Pēc 1.novembrī notikušajām Izraēlas parlamenta vēlēšanām Ben Gvirs nonācis izdevīgā pozīcijā, lai pieprasītu amatu valdībā, kuru gatavojas izveidot bijušais Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Ben Gvirs pat varētu iegūt amatu, kas saistīts ar Izraēlas un palestīniešu konfliktu.

Ceturtdien notikušajā ceremonijā Ben Gvirs paziņoja, ka Meiru Kahani galvenokārt raksturojusi mīlestība uz Izraēlu bez kompromisiem vai citiem apsvērumiem.

Viņš arī izteicās, ka neatbalsta visu arābu izraidīšanu, un tika izsvilpts par šiem vārdiem.

Ben Gvira ideoloģija ir tuva Meira Kahani uzskatiem, kura dibinātā partija "Kach" tika aizliegta Izraēlā pēc tam, kad 1994.gadā kāds partijas atbalstītājs nogalināja 29 palestīniešus lūgšanas laikā Hebronā.

ASV 1997.gadā iekļāva "Kahane Chai" teroristu organizāciju sarakstā.

Koalīcijas iespējamība būs zināma svētdien; viss atkarīgs no 'klusās diplomātijas' rezultātiem
Nākamās koalīcijas iespējamība būs zināma svētdien un to noteiks patlaban notiekošie "klusās diplomātijas" rezultāti, kuru laikā "Jaunā vienotība" (JV) un Apvienotais saraksts (AS) cenšas atrisināt ar koalīcijas izveidi un nākamās valdības darbu saistī...
Par pretrunīgajām cilvēka un dzīvnieka attiecībām. Saruna ar filozofu Arti Sveci
Ļoti dīvainas attiecības. Tā savu pētniecisko interesi par cilvēka un dzīvnieka attiecībām un līdz ar to par dzīvnieku studijām raksturo Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes docents – filozofs un publicists Artis Svece. Sarunā filo...
ES vēlas vienotu kiberaizsardzības politiku cīņai pret agresoru uzbrukumiem
Eiropas Komisija ir ierosinājusi jaunu Eirobas Savienības (ES) kiberaizsardzības politiku, lai palīdzētu valstu valdībām sadarboties kiberuzbrukumu apkarošanā no tā'dam valstīm kā Krievija, raksta medijs "Politico".


Komentāri