lv
NM7Vx69WiuG3EiRIvjyKV7HuXSMRd6fVxlZyQKpI
1282749

Mākslas muzejā notiks pasākumu programma Ukrainas atbalstam

Mākslas muzejā notiks pasākumu programma Ukrainas atbalstam

Latvijas Nacionālais mākslas muzejā (LNMM) notiks pasākumu programma Ukrainas atbalstam, informēja muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Viņa norāda, ka 24.februārī LNMM un Mākslas muzeju Jauniešu klubs rīkos sietspiedes apdrukas zibakciju "Saulespuķes mieram".

Darbnīcā ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu "Слава Україні!" jeb "Slava Ukrainai!". Saukli, kas tiek izmantots kā ukraiņu tautas suverenitātes un pretestības apliecinājums, papildina grafisks saulespuķu zīmējums, simbolizējot mieru, jaunu sākumu un līdzpārdzīvojumu.

Darbnīca norisināsies divos cēlienos: no plkst.13 līdz 15 un no plkst.17 līdz 19 LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē un Nodarbību telpā 1.stāvā. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi gludus dabīga materiāla tekstila izstrādājumus, piemēram, T-kreklus, auduma maisiņus, džemperus. Dalība darbnīcā ir bez maksas, bet organizatori rosina ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam portālā "ziedot.lv".

LNMM pārstāve atzīmē, ka Krievijas armija aizvien mērķtiecīgi iznīcina arī kultūras mantojuma objektus visā Ukrainā. Atgādinot par apdraudētajām Ukrainas kultūras mantojuma vērtībām, marta piektdienās LNMM piedāvās mākslas zinātnieka Eduarda Dorofejeva četru lekciju ciklu "Ukrainas māksla no 19.gadsimta līdz mūsdienām".

Lasījumi iepazīstinās ar mākslas un arhitektūras attīstību Ukrainā un to, kā ukraiņu mākslinieki ietekmēja mākslas procesus pasaulē. Dalībnieki varēs salīdzināt lekciju materiālu ar Latvijas piemēriem, tostarp darbiem no LNMM kolekcijas, atklājot tautu līdzību un vienotību gan kultūrvēsturiskā, gan sociālpolitiskā kontekstā.

Paredzēts, ka 3.martā plkst.18 Dorofejeva stāstīs par 19.gadsimta nacionālās mākslas tapšanu, 10.marta plkst.18 - par Ukrainas mākslu 19. līdz 20.gadsimta mijā, 17.marta plkst.18 - par Ukrainas avangardu un modernismu starpkaru laikā, bet 24.marta plkst.18 - par mākslu no Ukrainas PSR līdz Ukrainas Republikas laikiem.

Tikšanās norisināsies LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē. Dalība nodarbībās ir bez maksas, taču arī šoreiz interesenti aicināti ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam.

Savukārt, atbalstot Ukrainas mākslinieku un galeriju centienus saglabāt radošā procesa nepārtrauktību kara apstākļos, no 26.janvāra līdz 2.aprīlim mākslas muzejs "Rīgas birža" sadarbībā ar "Galerie Les Noms" piedāvā ukraiņu mākslinieka Ivana Marčuka personālizstādi "Pārtrauktais dialogs".

Visi aplūkojamie darbi pieder galerijas dibinātāja Jurija Gucu privātkolekcijai un Baltijas valstīs vēl nekad nav bijuši eksponēti. Projekta kuratore un galerijas pārstāve Latvijā ir jaunā ukraiņu māksliniece un sabiedriskā aktīviste Marija Volina.

LNMM pārstāve uzsver, ka Marčuks radījis individuālu glezniecisko stilu, ko pats dēvē par "pliontanismu". Autors glezno fantastiskas figūras un florālus motīvus sirreālisma stilā, hiperreālistiskus portretus, enigmātiskas ainavas un abstraktas ekspresīvas kompozīcijas.

Sujunšalijeva atzīmē, ka pagājušā gada septembrī LNMM un Ukrainas Nacionālais mākslas muzejs bija pirmās mākslas institūcijas, kas saņēma dāvinājumu no Ukrainas labdarības projekta "Meta History" - neaizstājamo žetonu (NFT) mākslas darbu Borodjankas gaiļa formā, kas simbolizē ukraiņu izturību, drosmi un atgādina, ka māksla vieno tautas visā pasaulē.

Šie 3D modeļi tapuši, iedvesmojoties no 14 pasaules ievērojamāko muzeju kolekciju meistardarbiem. Latvijas gaiļu pamatā ir pazīstamā latviešu mūsdienu mākslinieka Ginta Gabrāna darbi "Fotonu ainava #32" un "Fotonu ainava #4" no LNMM krājuma.

Pateicoties sadarbībai ar vides reklāmas uzņēmumu "Clear Channel Latvia", kolekcijas "The Incredible Rooster" digitālie mākslas darbi no 24.februāra būs skatāmi lielākajos tirdzniecības centros Rīgā.

LNMM pārstāve vērš uzmanību, ka LNMM galvenās ēkas, mākslas muzeja "Rīgas birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja apmeklējums Ukrainas iedzīvotājiem, uzrādot pilsonību apliecinošu dokumentu, ir bez maksas. Tāpat brīva ir viņu dalība zīmēšanas nodarbībās bērniem un pieaugušajiem "Es un māksla", kas katru ceturtdienu un sestdienu notiek LNMM galvenās ēkas Nodarbību telpā.

Kā īpašs papildinājums LNMM galvenās ēkas apmeklējumam visiem ukraiņu valodas pratējiem ir LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā, kas ļauj ne tikai iepazīt muzeja ēku, vēsturi un rekonstrukciju, bet arī 23 stāstos atklāt izcilu latviešu meistardarbu izlasi, kas aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mobilo lietotni iespējams bez maksas lejupielādēt vietnēs "GooglePlay" un "AppStore".

Nickelodeon balvai Latvijas mīļākais influenceris nominēti 4 satura veidotāji

Bērnu izklaides zīmola "Nickelodeon" balvai "Latvijas mīļākais influenceris" nominēti četri satura veidotāji, informēja "TV3 Group Latvia" komunikācijas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Viņš norāda, ka ikgadējai "Kids’ Choice Awards" apbalvošanas ceremonijai ...

Seminārā diskutēs par inovācijām mūsdienu pirmsskolas pedagoģiskajā procesā

Latvijas universitātes (LU) Cēsu filiāle 22.februārī rīkos semināru "Inovācija un improvizācija kā mūsdienu pirmsskolas pedagoga prasme", kur filiāles absolventi un mācībspēki dalīsies ar atziņām par inovāciju un improvizāciju izmantošanu pedagoģiskajā...

VEF Rīga basketbolisti otro reizi pēc kārtas triumfē Latvijas kausā

"VEF Rīga" basketbolisti svētdien Liepājā izcīnīja uzvaru Latvijas basketbola "Užavas" kausa izcīņas finālā.

"VEF Rīga" ar rezultātu 87:66 (24:12, 16:23, 27:20, 20:11) pārspēja "Liepāju", izcīnot Latvijas kausu otro gadu pēc kārtas.

Pirmajā ceturtdaļā r...



Komentāri