lv
xnefvtjw6kBml31Up1QcnkEQvQ2azaiPQaXbxnYA
1158708

Sēru vēsts! Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte (FOTO)

Sēru vēsts! Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte (FOTO)

Pagājušajā nedēļā, 21. janvārī, mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte, informē Latvijas Mākslinieku savienība (LMS).

Helmūte sākotnēji, no 1936.gada, mācījās Rīgas Teodora Zeiferta 17.pamatskolā Pārdaugavā. Savukārt no 1943. līdz 1948.gadam viņa mācījās Rīgas Daiļamatniecības vidusskolas, vēlāk, no 1953.gada Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV) Keramikas nodaļā.

RLMV līdz 1946.gadam mācību programma bija orientēta uz latviešu tautas mākslu, tika apgūti latviešu ornamenti, etnogrāfisko rakstu un krāsu valoda. Helmūte 1948.gadā absolvēja RLMV Keramikas nodaļu un diplomdarbā veidoja spoguļa ietvaru mālā.

Pēc RLMV absolvēšanas Helmūte vēlējās turpināt iegūt izglītību Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļā, tomēr iestājpārbaudījumos satiktais akadēmijas pedagogs, tēlnieks Emīls Melderis ieteica studēt Tēlniecības nodaļā. Helmūte absolvēja akadēmijas Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu "Māte ar bērnu".

Pēc Valsts mākslas akadēmijas absolvēšanas Helmūte strādāja par mākslinieci izpildītāju bijušajā LPSR Mākslas fonda (MF) kombinātā "Māksla", kas veica tēlniecības pasūtījumus: ideoloģiskus portretus, figurālus portretus ģipsī, betonā, granītā un dekoratīvos būvplastikas elementus. Tēlniece darbojās mākslinieku bijušajā artelī "Mākslinieks", bija tā galvenā māksliniece no 1956. līdz 1957.gadam. Helmūte izstādēs piedalījās no 1956.gada.

Atbilstoši LMS 20.gadsimta 50. līdz 60.gadu prasībām Helmūte sākotnēji kļuva par LMS biedres kandidāti 1958.gadā ar tēlnieku Kārļa Zemdegas, Meldera, Harija Sprinča rekomendācijām, LMS Tēlniecības sekcijas priekšsēdētāja Meldera parakstītu ieteikumu un LMS valdes priekšsēdētāja vietnieka, mākslas zinātnieka Miķeļa Ivanova parakstītu lēmumu.

Par LMS biedri Valentīna Helmūte kļuva 1961.gadā ar tēlnieku Kārļa Zemdegas, Mārtiņa Šmalca, Martas Langes, Rasmas Bruzītes un Ellas Leimanes rekomendācijām, LMS Tēlnieku sekcijas priekšsēdētāja, tēlnieka Kārļa Baumaņa parakstītu ieteikumu un LMS valdes priekšsēdētāja, gleznotāja Eduarda Kalniņa parakstītu lēmumu.

Tēlniece piedalījās LMS Jaunatnes estētiskās audzināšanas komisijā. Mākslinieces darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, citos muzejos un privātkolekcijās.

LOK padziļināti auditēs LBF; komitejai nav skaidri federācijas pārmetumi trenerim Čakaram
Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ir centusies risināt konfliktu starp Latvijas Biatlona federāciju (LBF) un treneris Māri Čakaru, tomēr arī LOK nav saņēmusi izvērstu skaidrojumu, kas tieši ir konflikta pamatā, tādēļ konfliktu atrisināt nav izdevies – ...
Ēna pār Latvijas biatlonu – kā reaģēt un vērtēt?
Gan pagājušonedēļ raidījumā "Aizmugure", gan vairākos rakstos pēc tā "Delfi" analizēja situāciju Latvijas biatlona saimniecībā. Iespējami pārkāpumi attiecībā uz finanšu līdzekļiem, iespējami ētikas normu pārkāpumi - kā šo situāciju vērtē Latvijas sport...
Vasiļjevs trešajā vietā pēc Eiropas čempionāta īsās programmas

Latvijas daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs trešdien Somijas pilsētā Espo notiekošā Eiropas čempionāta īsajā programmā sasniedza savu šīs sezonas labāko rezultātu un pirms izvēles programmas ieņem trešo pozīciju.

Vasiļjevs startēja ceturtajā grupā ar 23.num...



Komentāri