lv
nrCoCRMj9ECXTKajB6dlx9iFmv4mOUAjF5GmN5YJ
1104383

LU pētnieki uzsākuši purvu izpētes un atjaunošanas projektu

LU pētnieki uzsākuši purvu izpētes un atjaunošanas projektu

Latvijas Universitātes (LU) pētnieki uzsākuši purvu izpētes un atjaunošanas projektu "Life PeatCarbon", informēja projekta "Life PeatCarbon" vadītāja Māra Pakalne.

LU Botāniskais dārzs ir saņēmis Eiropas Komisijas "Life" programmas atbalstu piecu gadu pētījumiem un vairāku purvu teritoriju atjaunošanai un aizsardzības pasākumu veikšanai Melnā ezera purvā un Cenas tīrelī.

2022.gadā LU ir uzsākusi īstenot jaunu Eiropas Komisijas Klimata apakšprogrammas līdzfinansētu projektu "Purvu atjaunošana siltumnīcas efekta gāzu samazināšanai un ogļekļa uzkrāšanai Baltijas jūras reģionā".

Tas jau ir trešais "Life" programmas finansēts projekts, kurā LU eksperti pēta purvu ekosistēmas atjaunošanās procesus, tajā skaitā veģetācijas un ūdens režīma dinamiku un vēl citus parametrus.

Jaunajā projektā ir iesaistīti 12 sadarbības partneri no Latvijas, Somijas, Vācijas un Dānijas. Katrā valstī ir izvēlētas vairākas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kurās sastop degradētus purva biotopus, kuros atjaunos purviem nepieciešamo ūdens režīmu.

Projektā ir paredzēts, ka līdz 2027.gadam zinātnieki novērtēs veģetācijas atjaunošanās gaitu, veiks hidroloģiskos un ģeoloģiskos pētījumus, kā arī mērīs siltumnīcas efekta gāzu mērījumus. Ir paredzams, ka ar laiku siltumnīcas efekta gāzu izdalīšanās daudzums samazināsies.

Latvijā darbi notiks Cenas tīrelī un Lielajā Pelečāres purvā. Īpaši nozīmīga teritorija esot Sudas-Zviedru purvs Gaujas nacionālā parkā, Melnā ezera purvs un Cenas tīrelis, jo šajās projekta vietās turpināsies purvu veģetācijas un hidroloģiskā režīma novērojumi, kas uzsākti iepriekšējos "Life Mitrāji" un "Life Augstie purvi" projektos, tādējādi sniedzot ievērojamu datu apjomu.

Levits: Jēkabpilī stāvoklis ir stabils, tomēr bīstamība saglabājas

Applūdušajā Jēkabpilī stāvoklis ir stabils, tomēr bīstamība saglabājas, pēc sarunas ar iekšlietu ministru Māri Kučinski (AS) mirkoblogošanas vietnē "Twitter" norāda Valsts prezidenta Egils Levits.

"Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar visiem dienestiem d...

Plūdu dēļ Jēkabpilī uz trim dienām slēdz skolas

Plūdu dēļ Jēkabpilī uz trim dienām tiks slēgtas skolas, preses konferencē pēc Krīzes vadības padomes sēdes informēja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis (LZP).

Lēmums pašvaldībā pieņemts, lai mazinātu cilvēku plūsmu pilsētā un ierobežotu pārvietošano...

Degvielas cenu izmaiņas šogad nav iespējams prognozēt

Degvielas cenu izmaiņas šim gadam pie mainīgiem un nenoteiktiem apstākļiem, kādi tie ir šobrīd, nav iespējams prognozēt, norāda Latvijas degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektore Ieva Ligere.

Viņa skaidroja, ka pēdējās nedēļās benzīna un dī...



Komentāri