lv
Czd3OjOhLehAub3duvWaheu4vSrSYhvgfggk8Ajp
1087099

Aģentūras no Rīgas viesnīcām par tūrisma nodevu sezonā varētu gūt 400 000 eiro

Aģentūras no Rīgas viesnīcām par tūrisma nodevu sezonā varētu gūt 400 000 eiro

Tiešsaistes aģentūras, kurās iespējams rezervēt naktsmītnes, no Rīgas viesnīcām par tūrisma nodevas aplikšanu ar komisijas maksu sezonā varētu gūt 400 000 eiro, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidroja, ka, ievērojot to, ka Latvijas likumdošanā, atšķirībā no citu valstu prakses, nav atrunāts, ka nodevas vai nodokļus nevar aplikt ar komisijas maksu, tad tiešsaistes aģentūras šo "robu" izmanto un pievieno savu komisijas maksu līgumā ar klientu noteiktajā apjomā.

Asociācijas ieskatā vienkāršākais risinājums būtu iekļaut likumā "Par nodokļiem un nodevām" pantu, kas šo prasību atrunā. "Iespējams, viesmīlības nozare ir vienīgā, kas saskaras ar šādu specifiku, un tādēļ tas nav ticis atrunāts iepriekš," piebilda Graikste.

Rīgas domē norādīja, ka 2022.gada nogalē Pašvaldības ieņēmumu pārvalde, tiekoties ar LVRA pārstāvjiem, tika informēta par to, ka izmitināšanas platforma ietur komisijas maksu no tūrisma nodevas.

Domē skaidro, ka pašvaldība šo problēmu izprot, un patlaban tiek apsvērtas tiesiskās iespējas ierosināt grozījumus ārējos normatīvajos aktos, kas varētu risināt konkrēto situāciju. Taču tas neierobežo pašu nozares pārstāvju iespējas jebkurā brīdī iniciēt attiecīgus grozījumus.

Tāpat domē norāda, ka tiek veiktas darbības, lai iegūtu juridisku pamatojumu, vai un kādā veidā Rīgas pašvaldībai ir tiesības lemt par komisijas naudas, kas tiek ieturēta par tūrisma nodevu, kompensēšanu.

Vaicāti par pārmetumiem saistībā ar apartamentu nevēlēšanos maksāt tūrisma nodevu, domē skaidro, ka tūrisma nodeva ir jāmaksā jebkurai personai, kura Rīgas tūristu mītnēs uzņem atpūtniekus un tūristus par maksu, neatkarīgi no tā kā veida tūristu mītnē notiek izmitināšana.

Kā norāda domē, patlaban notiek nodevas maksātāju reģistrēšanās portālā "Latvija.lv", kur redzams, ka tieši tūristu mītnes veids "apartamenti" sastāda lielāko īpatsvaru no visiem reģistrētajiem.

Tāpat notiek aktīvas sarunas ar tiešsaistes izmitināšanas platformas, kuras specifika ir tieši apartamentu piedāvāšana, pārstāvjiem par iespēju nākotnē slēgt sadarbības līgumu par tūrisma nodevas iekasēšanu un iemaksāšanu Rīgas budžetā ar šīs platformas starpniecību.

Iepriekš Graikste aģentūrai LETA sacīja, ka Rīgas naktsmītnēs jaunās tūrisma nodevas ieviešana noritējusi bez problēmām.

Komentējot neskaidrības par jaunieviesto nodevu, Graikste pauda, ka vēl aizvien nav skaidrības par iekasēto līdzekļu izlietojumu. "Cerams, ka drīz redzēsim arī konkrētu pasākumu plānu, kur gūtais finansējums tiks novirzīts," uzsvēra asociācijas izpilddirektore.

Tāpat viņa norādīja, ka nozarei ir aktuāli vismaz divi citi jautājumi, tostarp vai un kādā laikā nodevas tiks iekasētas arī no apartamentiem un vai tiks risināts jautājums par komisijas maksām, ko nodevai pievieno ceļojumu aģentūras un tiešsaistes naktsmītņu rezervēšanas platformas.

Jau vēstīts, ka no 1.janvāra Rīgā ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva. To paredz Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu.

Līdz ar to visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk. No nodevas gūtos ieņēmumus pilsēta izmantos tūrisma jomu atbalstošu vai tūrisma infrastruktūru attīstošu projektu īstenošanai un Rīgas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.

Ar nodevu neapliks tās naktis, ko Rīgas tūristu mītnēs pavadījuši bērni līdz 18 gadu vecumam.

Nodevas administrēšanu nodrošinās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.

Kariņš: Valdība gatava sniegt nepieciešamo palīdzību plūdu skartajai Jēkabpilij

Valdība gatava sniegt nepieciešamo palīdzību plūdu skartajai Jēkabpilij, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka ir saziņā ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Spr...

Gunta Kalvāne: Mūsu nākotnes proteīna avots varētu būt kukaiņi
Karstāks un sausāks laiks vasarās, ko piedzīvojam pēdējā laikā, vīnogas nogatavina ātrāk, tāpēc vīns, ko ceļam galdā, ir saldāks un stiprāks, nekā tas bija agrāk. Kafijas un kakao pupiņu audzēšana kļūst par īstu izaicinājumu, jo vieta uz mūsu planētas,...
Vācijas ekonomikai pērn straujāka izaugsme par prognozēto

Vācijas ekonomika pērn pieauga par 1,9%, salīdzinot ar 2,6% izaugsmi 2021.gadā, tādējādi reģistrēta straujāka augšupeja par prognozēto, liecina valsts statistikas biroja sākotnējās aplēses.

Analītiķi bija prognozējuši, ka Vācijas iekšzemes kopprodukts (...



Komentāri