lv
37gAiMvAeq7kblUmYMbPzmsR48UdFyeZ0SpGm9uY
948412

KNAB prognozē, kādas institūcijas šogad tiks pakļautas augstam korpucijas riskam

KNAB prognozē, kādas institūcijas šogad tiks pakļautas augstam korpucijas riskam

Arī šogad augstam korupcijas riskam tiks pakļautas institūcijas, kurās ir nekvalitatīvi ieviestas iekšējās kontroles sistēmas, prognozēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB pērn īpaši izcēla starpinstitucionālās sadarbības nozīmi korupcijas apkarošanā. Pērn izmeklēti vairāki kriminālprocesi, kas sākti pēc informācijas saņemšanas no citām institūcijām, piemēram, Finanšu izlūkošanas dienesta.

Tāpat pērnā gada ģeopolitiskie satricinājumi ir stimulējuši ciešāku sadarbību gan nacionālā, gan pārrobežu līmenī. Tas ļāvis dibināt tiešus kontaktus ar pretkorupcijas dienestiem arī tajās valstīs, kurās potenciāli valsts amatpersonas slēpj korupcijas ceļā iegūtus līdzekļus.

Plašāku informāciju par tendencēm un rezultatīvajiem rādītājiem korupcijas apkarošanā KNAB varēs sniegt pēc rezultatīvo rādītāju apkopošanas.

Runājot par šī gada prognozēm, KNAB pieredze liecinot, ka pārmaiņas un satricinājumi, piemēram, pandēmija, energokrīze vai ģeopolitiskā situācija, kas potenciāli maina sabiedrības ikdienas paradumus, saglabā nemainīgi augstus korupcijas riskus publiskajos iepirkumos, kā arī publiskas personas institūciju darbībā.

Tas saistāms ar apstākli, ka valsts un pašvaldību institūciju darbība ir tieši saistīta ar likumu izpildes uzraudzību, administratīvo aktu izdošanu un lēmumu pieņemšanu, kā arī rīcību ar publisko mantu, finanšu līdzekļiem un/vai ierobežotas pieejamības informāciju.

KNAB prognozē, ka arī šogad augstam korupcijas riskam tiks pakļautas institūcijas, kurās ir nekvalitatīvi ieviestas iekšējās kontroles sistēmas.

KNAB vienlaikus uzsvēra, ka pastāvīgi monitorē un analizē korupcijas riskus, lai mērķtiecīgi plānotu korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumus. KNAB prioritāte arī 2023. gadā būs publiskie iepirkumi, kurus finansē Eiropas Savienība, un apjomīgais "Rail Baltica" projekts.

Putins ļoti drīz mirs, paziņojis Ukrainas izlūkdienesta vadītājs

Ukrainas militārajā izlūkdienestā ir pārliecināti, ka Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ir vēzis. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirils Budanovs intervijā telekanālam ABC News paudis cerību, ka Kremļa di...

Putins nosūtījis uz Atlantijas okeānu kuģi ar hiperskaņas raķetēm

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien nosūtījis uz Atlantijas un Indijas okeāniem fregati, kas bruņota ar ar jaunām hiperskaņas vadāmajām raķetēm "Cirkon".

"Šoreiz kuģis ir aprīkots ar jaunāko hiperskaņas raķešu sistēmu "Cirkon", kurai nav ana...

'Vienkārši kosmoss': RAKUS atlaiž vadošu darbinieci 'Instagram' video dēļ
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) pārtraukusi darba attiecības ar Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja pienākumu izpildītāju Rutu Zatleri, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma". Tas sacēlis arī milzu vētru p...


Komentāri