lv
jWuPnYryeeGBKN5ipT0eoCkW0jOYm2bQUCPITJnw
938814

Itālijas labējās partijas plāno apvienoties

Itālijas labējās partijas plāno apvienoties

Trīs partijas, kas veido Itālijas labēji centrisko partiju, pirms 2024.gadā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām varētu apvienoties, tādējādi vienojot labējos arī Briselē.

Par trīs labējo partiju apvienošanos atkārtoti izteicies konservatīvās partijas "Forza Italia" (Uz priekšu, Itālija!) līderis Silvio Berluskoni, mudinot paša partiju, premjerministres Džordžas Meloni vadīto nacionālkonservatīvo partiju "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") un Mateo Salvīni pārstāvēto nacionālkonservatīvo "Līgu" kļūt par "vienu partiju".

"Mums ir vienota, uzticama koalīcija, ko veido lojālas attiecības starp dažādiem politiskajiem spēkiem, kas tomēr spējuši sadarboties gandrīz 30 gadus. Koalīcija, kas kādu dienu var būt viena partija," sociālajos medijos norādījis Berluskoni, mudinot par paraugu ņemt ASV Republikāņu partiju.

Ja apvienosies trīs Itālijas partijas, tas ietekmēs arī spēku samēru EP, jo šobrīd katra no tām ir pārstāvēta citā frakcijā.

"Forza Italia" darbojas konservatīvajā Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijā, "Līga" - frakcijā "Identitāte un demokrātija" (ID), bet "Fratelli d’Italia" pievienojusies Konservatīvo un reformistu frakcijai (ECR).

Berluskoni norādījis, ka "Forza Italia" ir un būs "liberāla, kristīga", uz Eiropu un Rietumiem orientēta partija, kas veido EPP kodolu un ar lepnumu pārstāv Itāliju.

Jau iepriekš Berluskoni un Salvīni ir runājuši par labējo partiju federāciju, taču tolaik šis projekts nonāca strupceļā, jo "Fratelli d’Italia" nevēlējās saistīties ar partijām, kuru popularitāte aptaujās strauji mazinājās.

Tiesa, "Līgas" un "Forza Italia" popularitāte turpina kristies. Saskaņā ar 23.decembrī publicētajiem aptaujas rezultātiem, par katru no šīm partijām šobrīd būtu gatavi balsot attiecīgi 8,8 un 6,4% vēlētāju, kamēr "Fratelli d’Italia" atbalsta 30,6% itāļu.

Kā saskaņā ar laikrakstu "Il Messaggero" izteikušies avoti "Fratelli d’Italia", gadījumā, ja partijas popularitāte turpinās augt vai vismaz saglabāsies pašreizējā līmenī, abu pārējo labējo partiju iekļaušanās tās rindās būs "automātiska un dabiska".

Savukārt EP līmenī, šķiet, itāļu labējo mērķis varētu būt apvienošanās ar ECR un EPP, ID atstājot ārpusē.

Meloni un "Fratelli d’Italia" vēlas izmantot gaidāmās EP vēlēšanas, lai ievērojami samazinātu sociālistu pārstāvniecību, jo viņu pozīcijas ievērojami iedragājis tā dēvētais Katargeitas skandāls, kurā iesaistīti arī vairāki Itālijas kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) pārstāvji.

"Lielākajām konservatīvo grupām būs ļoti augsti procenti -, sākot ar "Vox" Spānijā un beidzot ar zviedriem, nemaz nerunājot par poļiem. Arī mūsu nākamreiz Strasbūrā būs daudz," izteicies kāds no "Fratelli d’Italia" biedriem.

Latvijas hokeja juniori vēlreiz uzvar Austriju un nosargā vietu elites divīzijā

Latvijas U-20 vīriešu hokeja izlase trešdien Kanādā uzvarēja otrajā mačā par palikšanu pasaules junioru čempionāta augstākajā divīzijā un arī 2024.gada meistarsacīkstēs spēlēs elitē.

Latvijas hokejisti ar rezultātu 4:2 (1:0, 2:0, 1:2) pārspēja vienaudžu...

Ventspils slimnīcā sāk veikt vēnu lāzeroperācijas

Ventspils slimnīcā sākta vēnu lāzeroperāciju veikšana, informēja SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Jau kopš 2021.gada Ventspils slimnīcā pieejamas asinsvadu ķirurga Pāvela Žibenko konsultācijas. Redzo...

Erdogans gatavs runāt ar Putinu un Zelenski
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans plāno telefonsarunas ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu un Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Turcija ir noraizējusies par karadarbības saasināšanos.


Komentāri