lv
dLA4elnLMevAZCiHq053HJKjBxhy9A7Xz2nToCRJ
90641

Latvijā augstākais sieviešu īpatsvars patentu pieteikumu iesniedzēju vidū

Latvijā augstākais sieviešu īpatsvars patentu pieteikumu iesniedzēju vidū

Latvijā gandrīz trešdaļa patentu pieteikumu iesniedzēju ir sievietes, kas ir augstākais rādītājs Eiropā, liecina jaunākais Eiropas Patentu iestādes (EPO) ziņojums par sieviešu līdzdalību izgudrojumos.

EPO apkopojusi datus par Eiropas patentu pieteikumiem no 1978.līdz 2019.gadam, atsevišķus datus iekļaujot līdz 2021.gadam.

Kā secinājusi iestāde, 2010.-2019.gadā 30,6% patentu pieteikumu no Latvijas kā autors bija norādīta sieviete. Tas ir lielāks īpatsvars nekā Portugālē (26,8%), Horvātijā (25,8%), Spānijā (23,2%), Lietuvā (21,4%), kā arī Igaunijā un Grieķijā (abās valstīs 20,7%).

Savukārt zemākais sieviešu izgudrotāju īpatsvars Eiropā bijis Vācijā un Luksemburgā (abās valstīs 10%), Lihtenšteinā (9,6%) un Austrijā (8%).

EPO 39 dalībvalstīs vidēji 13,2% patentu pieteikumos autores 2019.gadā bija sievietes, kas ir mazāk nekā Dienvidkorejā (28,3%), Ķīnā (26,8%) un ASV (15%). Pagājušā gadsimta 70.gados Eiropā tikai 2% patentu pieteikumu iesniedzēju bija sievietes.

Eiropā vairāk sieviešu izgudrotāju vidū ir izpētes institūtos, kā arī ķīmijas tehnoloģiju un dabaszinātņu jomā, liecina EPO dati.

EPO valstīs ir tendence, ka, virzoties pa karjeras kāpnēm, arvien sarūk sieviešu īpatsvars, turklāt sievietes biežāk ir izgudrotāju komandās, nevis kā atsevišķas izgudrotājas.

Šāda veida ziņojumu EPO publicē pirmo reizi.

Dārgi! Iedzīvotāji visbiežāk ierobežo izklaidi un ēšanu ārpus mājas

Dzīves dārdzības dēļ pēdējā mēneša laikā Latvijas iedzīvotāji visbiežāk ierobežojuši izklaidi un ēšanu ārpus mājas, aģentūrai LETA pavēstīja bankā "Citadele", atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā secināts, ka pagājušā mēneša laikā 42% ...

Porziņģim 19 punkti Wizards uzvarā pār Hornets (+VIDEO)

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis pirmdien guva 19 punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē, palīdzot Vašingtonas "Wizards" izbraukumā tikt pie panākuma pret Šarlotas "Hornets" komandu.

Latvieša pārstāvētā vienība viesos izrādījās p...

Par Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju ievēlē Vancāni

Šodien par Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītāju ievēlēta līdzšinējā komitejas vadītāja vietniece Selīna Vancāne (PP).

Komitejas vadītāja ievēlēšana bija nepieciešamas, jo Saeimā tika ievēlēts līdzšinējais komitejas vadītājs Edmunds Cepurītis ...



Komentāri