lv
eb4i341oI5bllgi3LCTqhtJ0l8jhOSPUpd189x9e
894655

Par sevišķo aizbildni varēs kļūt persona, kura apguvusi speciālās zināšanas

Par sevišķo aizbildni varēs kļūt persona, kura apguvusi speciālās zināšanas

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas paredz, ka par sevišķo aizbildni varēs kļūt persona, kura ne agrāk kā pirms pieciem gadiem apguvusi speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Tāpat par sevišķo aizbildni varēs kļūt persona, kas ieguvusi augstāko izglītību pedagoģijā, psiholoģijā, medicīnā, sociālajā darbā vai tiesību zinātnē un kurai ir ne mazāk kā triju gadu darba stāžs attiecīgajā iegūtās izglītības tematiskajā vai bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Vienlaikus par sevišķo aizbildni nevar būt persona, kurai ir atņemtas vai pārtrauktas bērna aizgādības tiesības, kurai pēdējo piecu gadu laikā atņemts audžuģimenes vai specializētās audžuģimenes statuss vai kura ir atcelta no aizbildņa pienākumu pildīšanas, kā arī, kura atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarībā.Tāpat par sevišķo aizbildni nevarēs kļūt persona, kura pēdējo piecu gadu laikā izslēgta no sevišķo aizbildņu saraksta.

Noteikumos noteikts, ka bāriņtiesa izveido un aktualizē sevišķo aizbildņu sarakstu, iekļaujot tajā sevišķos aizbildņus, kuru deklarētā dzīvesvieta ir bāriņtiesas darbības teritorijā. Savukārt, lai personu iekļautu sevišķo aizbildņu sarakstā, persona iesniedz bāriņtiesā iesniegumu, pēc kura seko tā izvērtēšana.

Personai, kas iekļauta sevišķo aizbildņu sarakstā, ir pienākums nekavējoties iesniegt bāriņtiesai dokumentu, kas apliecina, ka persona periodiski ik pēc pieciem gadiem ir pilnveidojusi speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā apgūst speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Tāpat viņai ir pienākums ne retāk kā reizi divos gados iesniegt izrakstu no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes, nekavējoties informēt bāriņtiesu par savas deklarētās dzīvesvietas, elektroniskā pasta adreses vai mobilā tālruņa numura maiņu, kā arī nekavējoties informēt bāriņtiesu par tādu apstākļu esību, kuru dēļ saskaņā ar šo noteikumu prasībām persona nevar būt par sevišķo aizbildni.

Sevišķajam aizbildnim, kurš pēc tiesas uzaicinājuma pildījis sevišķā aizbildņa pienākumus, ir tiesības saņemt atlīdzību par tiesas uzdevumā paveikto darbu vienā tiesas instancē 300 eiro apmērā. Atlīdzību, pamatojoties uz tiesas uzziņu par piedalīšanos tiesā, izmaksā Tiesu administrācija tai piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.

Vienlaikus atlīdzību neizmaksā, ja tiesa vai bāriņtiesa konstatē, ka sevišķais aizbildnis ir nepienācīgi pildījis likumā noteiktos pienākumus, ja sevišķais aizbildnis ir atteicies veikt sevišķā aizbildņa pienākumus pirms tiesvedības procesa pabeigšanas attiecīgajā tiesas instancē, kā arī sevišķā aizbildņa nāves gadījumā.

Savukārt, ja sevišķais aizbildnis likumā noteiktos sevišķā aizbildņa pienākumus nav pildījis pilnā apjomā objektīvu iemeslu dēļ un tiesa konkrētajā lietā šo iemeslu dēļ ir iecēlusi citu sevišķo aizbildni, kopējais atlīdzības apmērs attiecīgajā tiesas instancē ieceltajiem sevišķajiem aizbildņiem nepārsniedz 300 eiro. Tiesu administrācija atlīdzības apmēru nosaka atbilstoši tiesas norādītajam sevišķā aizbildņa veikto pienākumu procentuālajam apjomam

Paredzēts, ka bāriņtiesa līdz 2023.gada 1.martam izveidos sevišķo aizbildņu sarakstu.

Rosina noteikt, ka jaunām plānošanas reģionu kompetencēm jāparedz finansējums

Jaunu plānošanas reģionu kompetenču noteikšanas gadījumā šim mērķim jānodrošina un jāpiešķir papildu resursi jeb finansējums, paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) diskusijai piedāvātais ierosinājums.

Ierosinājumu VARAM ...

Valmieras novadā īpašumiem bez deklarētiem iedzīvotājiem būs lielāks NĪN

Valmieras novadā fiziskām personām piederošiem īpašumiem, kuros nebūs deklarēts neviens iedzīvotājs, tiks piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.

Šodien stājas ...

Ziemeļkoreja palielinās kodolarsenālu, masveidā ražojot atomieročus, paziņo Kims

Ziemeļkoreja palielinās kodolieroču arsenālu, masveidā ražojot taktiskos atomieročus un attīstot jaunas raķetes, ar kurām varēs dot atbildes kodoltriecienus, paziņojis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Valdošās Strādnieku partijas sanāksmē sestdien Kim...



Komentāri