lv
sFt31rR86ZhkQuWnnIsjcn0O1JChlpR496n5jrC2
848574

Aptauja: Atbalsts dalībai ES Igaunijā sasniedzis rekordaugstu līmeni

Aptauja: Atbalsts dalībai ES Igaunijā sasniedzis rekordaugstu līmeni

Igaunijā 86% iedzīvotāju atbalsta valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), kas ir augstākais atbalsta līmenis kopš 2000.gada, liecina pēc Igaunijas Valsts kancelejas pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Salīdzinājumā ar līdzīgu aptauju pērn atbalsts Igaunijas dalībai ES sabiedrībā pieaudzis par astoņiem procenta punktiem.

6% respondentu sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "Turu-Uuringute" veiktajā aptaujā teikuši, ka neatbalsta Igaunijas dalību ES.

Dalību eirozonā atbalsta 89% respondentu, kas arī ir visu laiku lielākais atbalsta līmenis vienotajai valūtai Igaunijā.

Par lielākajiem ieguvumiem no dalības ES Igaunijas iedzīvotāji uzskata iespēju dzīvot un strādāt citā bloka dalībvalstī, kā arī to, ka dalība ES uzlabo Igaunijas drošību un bloks palīdz veicināt mieru, aizsargā vērtības un palielina labklājību. Salīdzinājumā ar 2021.gadu šogad būtiski pieaugusi miera veicināšanas un Igaunijas drošības palielināšanas nozīme dalības ES atbalstīšanai.

Igaunijas iedzīvotāju vērtējumā, nozīmīgākās ES iezīmes ir miera un cilvēktiesību ievērošana, cilvēka dzīvības, personīgās brīvības, demokrātijas, tiesiskuma un solidaritātes principi. Tāpat svarīgi ir ES pamatprincipi, piemēram, pārvietošanās brīvība, vienota krīžu pārvaldība, vides aizsardzība un klimata pārmaiņu novēršana.

Aptaujā noskaidrots, ka Igaunijas iedzīvotāji vislielāko atbalstu no ES budžeta sagaida lauksaimniecībai un lauku attīstībai, drošībai un drošumam, izglītībai un zinātnei, kā arī Krievijas agresijas Ukrainā izraisītās enerģētikas krīzes novēršanai. 12% aptaujāto Igaunijā pauda pārliecību, ka no ES budžeta ir jāfinansē klimata pārmaiņu novēršana.

Gandrīz puse aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju atbildēja, ka zina Igaunijas mērķus un intereses ES. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu tas ir par desmit procenta punktiem vairāk. Divas trešdaļas respondentu Igaunijas darbību ES vērtē kā veiksmīgu, kas ir par astoņiem procenta punktiem vairāk nekā pirms gada. Respondenti visvairāk atbalstīja atbildes, ka valsts dalība ES Igaunijai ir devusi labumu, vairojusi labklājību un spēju pārvarēt krīzes.

"Turu-uuringute" oktobrī un novembrī telefoniski un tiešsaistē aptaujāja 1002 Igaunijas iedzīvotājus, kas sasnieguši vismaz 15 gadu vecumu.

Armēnija pārmet krievu miera uzturētājiem bezdarbību

Armēnija ceturtdien apsūdzējusi krievu miera uzturētājus, ka tie neaizsargā etniskos armēņus Kalnu Karabahā, un aicinājusi tos nomainīt ar starptautiskajiem miera uzturēšanas spēkiem.

"Krievijas miera uzturētāju rīcība mums ir nepieņemama. Viņi kļuvuši ...

Zaļā koridora kārtība būvniecības ieceru izskatīšanai izmantota 150 reizes

Kopš 2020.gada novembra, kad Rīgā ieviesa "zaļo koridoru" jeb paātrinātu kārtību būvniecības ieceru izskatīšanai un saskaņošanai, uzņēmēji šo iespēju ir izmantojuši 150 projektiem, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē

"Zaļais korid...

ECDC neatbalsta Covid-19 pārbaudes iebraucējiem no Ķīnas
Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ceturtdien paziņojis, ka obligāto Covid-19 pārbaužu ieviešanu iebraucējiem no Ķīnas nav pamatota.


Komentāri