lv
krnEBUC5a9JEEP1ukqn8BaAJEdDp8jFbDa7eCuo3
76076

Jēkabpils novadā atklās piemiņas vietu nacionālajiem partizāniem

Jēkabpils novadā atklās piemiņas vietu nacionālajiem partizāniem

Jēkabpils novadā 11. novembrī tiks atklāta piemiņas vieta nacionālajiem partizāniem, informē novada pašvaldība.

Piemiņas vietas un informatīvā stenda svinīgā atklāšana notiks plkst.13 Kalna pagastā, Jēkabpils-Aknīstes lielceļa malā. Stends informēs par traģisku notikumu 1945.gadā, kad šai vietā aizgāja bojā 12 Sēlijas iedzīvotāji.

Pēc otrās padomju okupācijas Austrumlatvijā 1944.gada beigās sāka veidoties nacionālo partizānu grupas. Arī Dimantu mežā Lielā purva malā nacionālie partizāni pārziemošanai izveidoja trīs ziemas bunkurus. Sakari tika nodrošināti ar tuvējo māju "Baltimores", "Gargrodes", "Līči", "Priedes", "Krūmi", un citu piederīgo un kaimiņu atbalstu. PSRS Valsts drošības ministrijai bija kļuvuši zināmi atbalstītāji, tie tika apcietināti un piespiesti uzrādīt mežabrāļu bunkurus, pauž vēsturnieks Haralds Bruņinieks.

1945.gada 13.februārī ķīlniekus, kuru vidū bija nacionālo partizānu radinieki, kaimiņi, starp viņiem arī viena sieviete, čekisti ar ieroču palīdzību dzina pa priekšu, cerot, ka uz saviem atbalstītājiem partizāni nešaus un iznāks no bunkuriem ar paceltām rokām. Čekas scenārijs nepiepildījās, nacionālie partizāni atklāja uguni. Partizāni cieta zaudējumus, taču arī čekas vienība atstāja desmit kritušos un daudzus ievainotos, kuri nevarēja atstāt kaujas lauku.

Ieņemt partizānu bunkurus čekai neizdevās. Mežabrāļi sagaidīja tumsu un apmetni atstāja. Šī kauja izdzēsa 12 Sēlijas ļaužu dzīvības.

LU Botāniskais dārzs rīkos Ziemassvētku ieskaņu tirdziņu

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs rīkos Ziemassvētku ieskaņas tirdziņu dārzā, informēja LU Botāniskais dārzs Ilze Donava.

LU Botāniskais dārzs vēlas dot iespēju tirgotājiem izcelt no pūra savus ražojumus, kas iepriecinātu Botāniskā dārza apm...

Ķekavas dome pārdod deviņus nekustamos īpašumus un trīs autobusus

Ķekavas novada dome nolēmusi pārdot deviņus nekustamos īpašumus un trīs autobusus, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Nekustamie īpašumi tiek pārdoti elektroniskā izsolē ar augšupejošu soli.

Tiek pārdots 392 kvadrātmetrus liels zemes gabals Balo...

Par seniora piekaušanu līdz nāvei policija Aizputes pagastā aiztur jaunieti
Pagājušajā nedēļas nogalē Valsts policija (VP) uz aizdomu pamata par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ izraisījis cietušā nāvi, Aizputes pagastā aizturēja jaunieti, kura dēļ miris seniors, portāls “Delfi” noskaidroja po...


Komentāri