lv
En1m23dlmhSu7MF6RwMscOeacRDgP61LTskiCOfd
74254

Izstādē Satversme 100+ iepazīstinās ar valsts konstitūcijas vēsturi

Izstādē Satversme 100+ iepazīstinās ar valsts konstitūcijas vēsturi

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) šodien plkst.16 atklās izstādi "Satversmei 100+", iepazīstinot ar valsts konstitūcijas vēsturi, informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka.

Viņa skaidro, ka 1922.gadā pieņemtā Satversme bija drosmīga sava laika inovācija. Satversmes autori balstījās vēsturiskajā pieredzē, taču viņu izstrādātais Latvijas pamatlikums iemiesoja priekšstatus par modernu valsti un demokrātisku sabiedrību.

Satversme bija ceļa rādītājs tikko dibinātajai Latvijai, lai tā nostiprinātos kā vienota, neatkarīga, nacionāla, demokrātiska un tiesiska valsts, kurā augstākā vara pieder tautai un kurā visi pilsoņi ir līdztiesīgi. Šie principi Latvijas sabiedrībai tolaik bija jauni, nomainot agrāk pastāvējušo vienvaldību jeb monarhiju un kārtu sabiedrību, kurā tiesības noteica cilvēka izcelsme vai bagātība.

Muzeja pārstāve norāda, ka valsts pamatlikums veido tiešu saikni starp Latvijas veidotāju ideāliem 1922.gadā un mūsdienu sabiedrību. Saikne starp pagātni un tagadni ir pamats, lai Satversmes simtās jubilejas gadā iepazīstinātu sabiedrību ar valsts konstitūcijas tapšanas vēsturi un aicinātu domāt, diskutēt un novērtēt pamatlikumā paustās idejas un vērtības.

Izstāde piedāvās izzināt galveno Satversmes tiesību principu vēsturisko izcelsmi, iepazīstot dažādas "konstitūcijas" Latvijā jau kopš viduslaiku Livonijas laikiem. Apmeklētāji varēs detalizēti ieskatīties Satversmes izstrādes gaitā 1920.līdz 1922.gadā - tās 34 autoru diskusijās par strīdīgākajiem konstitūcijas jautājumiem, kuros sadūrās atšķirīgi Latvijas nākotnes redzējumi.

Izstādē plaši izmantotie interaktīvie un digitālie elementi ļaus labāk izprast arī Satversmes principu darbību ikdienas praksē līdz mūsdienām. Izstādes mākslinieciskā dizaina autors ir mākslinieks Reinis Suhanovs.

Burbicka norāda, ka katru muzeja izstādi pavada tematisku pasākumu - lekciju, diskusiju un ekskursiju - kopums. Izstāde "Satversme 100+" nebūs izņēmums, un šķietami specifiskās un "juridiski sausās" tēmas plašumā vērtīs pasākumu cikls.

9.novembrī plkst.17.30 to atklās lektorijs "Satversmes "oriģināls": nozīme, meklējumi, atradumi", kas būs veltīts jau ilgāku laiku aktualizētajam jautājumam par pamatlikuma oriģinālu. Lektori aicināti skaidrot, ko un kāpēc uzskatām par Satversmes sākotnējo variantu, kā notiek likumu publicēšana un stāšanās spēkā, tāpat arī iepazīstināt ar avotu kopumu, kas par Satversmes tapšanu saglabājies līdz mūsu dienām.

Pasākumu veidos divu autoru priekšlasījumi - jautājuma juridisko pusi izklāstīs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors un Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš, savukārt Satversmes izstrādes laika dokumentāro mantojumu un tā tālākos iespējamos ceļus priekšā stādīs vēsturnieks, Latvijas Nacionālā arhīva pētnieks Jānis Šiliņš. Lektorijs notiks klātienē LNVM Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī būs skatāms tiešraidē "facebook.com/LNVMuzejs".

Savukārt 19.novembrī un 26.novembrī izstādes "Satversme 100+" veidotāji vedīs ekskursijās, kas aptvers plašu tēmu loku - stāsts būs ne tikai par Satversmi kā Latvijas "likumu Nr. 1", bet arī par sabiedrības un valsts attiecību realitāti pirms pamatlikuma spēkā stāšanās, tā autoru personībām un ideāliem, Satversmes tapšanas procesa detaļām un to, kā tā ietekmē mūsu ikdienu šodien. Ekskursiju sākuma laiks - plkst.12, vieta - Brīvības bulvāris 32, Rīgā.

Kokosrieksts. No virtuves līdz guļamistabai

Lasot aprakstus par dažādiem veselīgiem pārtikas produktiem, zālītēm un vielām, nu jau ierasts sastapties ar apzīmējumu “superfood”. Viens no svarīgākajiem šīs komandas spēlētājiem ir kokosriekstu eļļa. Balta un cieta vēsumā, vijīga un šķidra siltumā. ...

Zemfira: Mana valsts iznīcina Ukrainu un pati sevi

Populārā krievu dziedātāja Zemfira koncerta laikā Londonā izteicās pret karu. Mūziķe tik tikko valdīja pār emocijām, atceroties savus koncertus Ukrainas pilsētās, pēc tam izpildot dziesmu “Nešaujiet!”.

Pēc paziņojuma, kāds no zāles ukraiņu valodā izklie...

Par nepamatotu personas datu pārbaudi un to izpaušanu aiztur policistu
Iekšējās drošības birojs (IDB) oktobra nogalē aizturēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes darbinieku, kurš, izmantojot dienesta pienākumu veikšanai piešķirtās informāciju sistēmas piekļuves tiesības, bez likumīga pamata veica personu datu p...


Komentāri