lv
1hx3PwLkGfpVtKN21UJU0rYaY04II65jxKWYdpuP
694983

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā palielinājās

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā palielinājās

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā nedaudz palielinājās, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Augstākā elektroenerģijas cena bija Lietuvā - vidēji 366,39 eiro par megavatstundu (MWh), tai pieaugot par 1%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā bija 364,74 eiro par MWh, tai arī pieaugot par 1%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, bet Igaunijā elektroenerģijas cena saglabājās 362,73 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmā cena pieauga par 2% - līdz vidēji 312,4 eiro par MWh.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka elektroenerģijas cenu līknes Centrāleiropā ieņēma dažādus virzienus, tostarp Francijā elektroenerģijas cena samazinājās par 3% - līdz vidēji 386,77 eiro par MWh, Beļģijā vidējā samazinājās par 1% un bija 387,56 eiro par MWh, tikmēr Vācijā elektroenerģijas cena bija 369,9 eiro par MWh, kas ir par 2% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Laika apstākļi šobrīd paliek galvenais faktors, kas ietekmē elektroenerģijas cenu, skaidro "Latvenergo" pārstāvji. Vēsāku laika apstākļu dēļ kopējais "Nord Pool" reģiona patēriņš pieauga par 5%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt sausāku laika apstākļu ietekmē bija vērojams Ziemeļvalstu hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa samazinājums. Elektroenerģijas cenu pieaugumu ietekmēja arī zemāka atomelektrostaciju izstrāde - turpinājās Zviedrijas Oskarshamnas trešā reaktora remontdarbi. Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā, straujāku cenu kāpumu bremzēja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 36%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9979 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 10 396 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 3% - līdz 614 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3% - līdz 147 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 195 GWh, kas ir par 2% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā patēriņš pieauga par 4% un bija 272 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 7% - tika saražotas 473 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kāpa par 12% - līdz 165 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% - līdz 174 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 12% - līdz 134 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 112%, Igaunijā - 89%, bet Lietuvā - 49%. Baltijas valstīs tika saražoti 77% no reģionā patērētās elektroenerģijas apmēra.

Uzmanību! Autobusu vadītāju trūkuma dēļ Cata otrdien atcēlusi vairākus reisus

Autobusu vadītāju trūkuma dēļ pasažieru pārvadātājs AS "Cata" otrdien, 20.decembrī, maršrutā Rīga-Vangaži un Rīga-Sigulda atcēlis kopumā astoņus reisus, liecina Autotransporta direkcijas publiskotā informācija.

Tostarp kompānija atcēlusi reisu Vangaži-G...

Putins ar Lukašenko apsprieduši divpusējās attiecības drošības, aizsardzības un ekonomikas jomās
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka sarunās Minskā ar Baltkrievijas kolēģi Aleksandru Lukašenko viņš konstruktīvi pārrunāja galvenos divpusējo attiecību jautājumus drošības, aizsardzības un ekonomikas jomās.
FOTO, VIDEO: Baltijas prezidenti lej ierakumu sveces Ukrainai
Daudzviet Latvijā plašu iedzīvotāju atsaucību guvis aicinājums liet ierakumu sveces Ukrainas aizstāvjiem. Sveču liešanā pirmdien iesaistījās arī Baltijas valstu prezidenti.


Komentāri