lv
LPa85XiMHxP3IocaNpCpCa9b72XNogxa5qz1OShk
583802

Par ko liecina locītavu krakšķēšana?

Par ko liecina locītavu krakšķēšana?

Mans vīrs bieži izrausta katru pirkstu, kā rezultātā dzirdu skaņu - „krikt!”. Krakšķēšana ir skaļa un pamanāma, tāpēc satraucos, vai locītavu krakšķēšana nav kādas nopietnas saslimšanas simptoms? Turklāt arī saviem mazbērniem novēroju šādu netikumu un vienmēr atgādinu – tā nedariet!
Madara

Katram cilvēkam tas ir ļoti individuāli, tādēļ katru gadījumu ir nepieciešams izskatīt atsevišķi. Lai vienkāršāk būtu saprast, krakšķēšana ir gaiss locītavā, kas pārsprāgstot veido šo skaņu – krikt! Svarīgi saprast, vai cilvēkam locītavas ir veselas vai nē, jo gadījumā, ja tās ir neskartas, tad no speciālas kaulu krakšķināšanas būtu jāizvairās. Ir cilvēki, kuri apzināti vai pieraduma pēc “staipa” kaulus, kā šajā gadījumā – pirkstus.

Lai gan nav pierādīts, ka krakšķēšana izraisa kādas nopietnas locītavu slimības, tomēr nevajadzētu regulāri pierast un vairākas reizes dienā speciāli krakšķināt pirkstus, jo tas var veicināt locītavu nestabilitāti, padarīt saišu sistēmu vaļīgāku. Ja vēlme krakšķināt pirkstus rodas tādēļ, lai atbrīvotos no nepatīkamām sajūtām roku pirkstos, noteikti vērsieties pie ārsta. Tas var liecināt par muskuļu spazmu rašanos. Tāpat pieradums krakšķināt pirkstus var liecināt par neirozēm un paaugstinātu stresa līmeni. Arī šos simptomus nedrīkst atstāt bez ievērības.

Ir gadījumi, kad kaulu krakšķēšana nozīmē to, ka tie pamazām sāk dilt un ir samazināts locītavu šķidruma daudzums. Tikai šādā gadījumā var parādīties arī jau nopietnāki simptomi – pirkstu stīvums, deformācijas pazīmes, apsārtums vai citas nepatīkamas sajūtas (tas ir signāls, ka noteikti jādodas pie sava ārsta).

Tiesa, ne vienmēr pirkstu krakšķēšana ir saistīta ar kādu pataloģiju. Tas var būt arī normāli, ka locītavās reizēm dzirdams krakšķis. Katra gadījums jāvērtē individuāli, jo tas var būt atkarīgs no vecuma, no gūtajām traumām, ikdienas ieradumiem, darba specifikas, dzīvesveida vai pat iedzimtība.

Fizioterapeite iesaka pirkstu krakšķināšanas gadījumos šo ieradumu aizstāt ar dinamiskiem vingrinājumiem vai arī palutināt pirkstus ar jūras sāls vanniņām. Minētajā situācijā var izmantot roku masāžu vai vienkāršus fiziskus vingrinājumus. Un, ja vēl izdotos atrast laiku baseina apmeklējumam, tad locītavas būtu jums ļoti pateicīgas.

Vēl jāpiemin par muguras un kakla krakšķināšanu. Ja cilvēks vēlas veikt šādas manipulācijas, tad labāk doties pie atbilstoša speciālista, kura uzraudzībā to būs droši darīt. Pašam labāk ar muguras un kakla krakšķināšanu nevajadzētu aizrauties.

Var ieteikt dažus vingrinājumus, kas var palīdzēt roku locītavām (īpaši svarīgi tos veikt cilvēkiem, kuru strādā pie datora vai statiski vienveidīgi nodarbina rokas plaukstas):

-Saloki un atloki pirkstus dūrē. Izpildot šo vingrinājumu, sasprindzini pirkstus. Atkārto to apmēram 4 – 5 reizes.

-Iedomājies, ka sit knipjus. Tādus knipjus sit ar katru rokas pirkstu. Atkārto šo vingrinājumu 2 – 3 reizes.

-Pēc kārtas saspied pirkstus, sākot ar mazo pirkstiņu un atpakaļ. Šo vingrinājumu veic 2 – 3 reizes. Veic pirkstu sakrustošanu t.s. “šķērītes” veidā. Atkārto šo vingrinājumu 4 – 5 reizes.

-Savieno pirkstus “jumtiņā” un pacel virs galvas. Tad strauji nolaid gar sāniem katru roku atsevišķi. Atkārto šo vingrinājumu 3 – 4 reizes.

- Atkal savieno rokas virs galvas. Tad taisi ar tām “vilni”. Šo vingrinājumu atkārto 4 – 5 reizes.

Sertificēta fizioterapeite Alise Buceniece

Kādi klupšanas akmeņi gaidāmi jaunās valdības darbā?
Saeima šīs nedēļas vidū plāno apstiprināt jauno valdības sastāvu, un tādējādi valdības veidošanas sarunas, kas būs ilgušas kopumā 74 dienas kopš 14. Saeimas vēlēšanām, būs vienas no garākajām Latvijas vēsturē. Vai ir cerības, ka pēc valdības izveidošan...
Turku raķetes var sasniegt Atēnas, baras Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien brīdinājis, ka turku raķetes var sasniegt Atēnas, Ankarai turpinot izrādīt aizkaitinājumu par Grieķijas militāro nostiprināšanos Egejas jūras salās.
Miris Tīnas Tērneres dēls

Slavenās dziedātājas Tīnas Tērneres pametis šo pasauli, tā Instagram rakstā Ronija sieva franču dziedātāja Afida Tērnere apstiprināja sava vīra nāvi. Viņa ir gan dusmīga, gan sūta vīram mīļus vārdus, saucot par eņģeli.

“Šoreiz es darīju visu iespējamo l...



Komentāri