lv
6F3py1LXGue9QcDvmtPjQvEKHctYQGnjslxeEw7f
514210

Jelgavā apskatāma Ziedoņa muzeja lāču kolekcijas izstāde

Jelgavā apskatāma Ziedoņa muzeja lāču kolekcijas izstāde

Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēkā apskatāma Ziedoņa muzeja lāču kolekcijas izstāde, informēja Ziedoņa muzeja komanda.

Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēkā "Zinītis" līdz 30.decembrim var iepazīties ar Ziedoņa muzeja lāču kolekcijas izstādi. Izstādē redzami 30 lāči no Ausmas Ziedones-Kantānes (1941-2022) lāču ģimenes, kurā kopumā ir 150 rotaļu lāču.

Kolekcija uz Jelgavu mērojusi ceļu no Imanta Ziedoņa un Ausmas Ziedones-Kantānes vasaras mājas Murjāņos. Izstādē iespējams noklausīties divas dziesmiņas, kuras saistītas ar šo lāču kolekciju - "Lācītis", kuras vārdu autori ir Imants Ziedonis un Ausma Ziedone-Kantāne, un "Lāča Andreja dziesma", kuras autori ir Renārs Kaupers un Kaspars Zemītis.

"Esam priecīgi, ka mūsu muzeja lāči ziemas miegu neguļ un, ka kolekcija atradusi savu ceļu uz Jelgavu! Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēkā var redzēt gan lāci vārdā "Imants Ziedonis", gan latviešu dzejnieces vārdā nosaukto lāci "Olga Lisovska"," stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite.

Bibliotēka ielūdz bērnus apmeklēt izstādi, izvēlēties vienu lācīti un to uzzīmēt. Līdz 29.decembrim bibliotēkā "Zinītis" iesniegtie bērnu zīmējumi piedalīsies konkursā. Daži zīmējumu konkursa dalībnieki iegūs Ziedoņa muzeja simpātiju bavu - Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" izdoto grāmatu "Lāča Andreja pasakas".

Ausma Ziedone-Kantāne par savu kolekciju teikusi šādi: "Tas sākās pavisam nejauši. Kad biju maziņa, krustmāte man uzdāvināja lācīti no īstas aitas vilnas. Bēgļu gaitās lācītis pazuda. Pēc tam man nemaz vairs īstas lelles nav bijušas, jo pēckara gados jau nebija, kur īsti ņemt, lelles taisīju no malkas pagales. Kad iepazināmies ar Ziedoni, viesojāmies Kabardijā. Viņš man vaicāja - tu esi tāda bēdīga, ko lai tev uzdāvina? Pastāstīju šo stāstu un teicu, ka gribu lāci! Viņš nopirka lielu lāci, pildītu ar zāģu skaidām. Lidojot atpakaļ, bagāžā to neņēma. Nopirkām bērnu biļeti un godam nosēdinājām lācīti sev blakus! (..) Šis stāsts aizgāja tautās, un cilvēki man sāka dāvināt lāčus."

Kolektīvam izstādes apmeklējumam iepriekš jāpiesakās.

Siksnis: problēmas ar informācijas pieejamību pierobežā nav saistītas ar antenām, bet galvām
Problēmas ar informācijas pieejamību Latvijas pierobežā nav saistītas ar vadiem vai antenām, bet gan ar galvām, trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē teica Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) vadīt...
ANO ziņojums: Krievi kara pirmajās dienās Ukrainā noslepkavojuši simtiem civiliedzīvotāju
Krievijas karaspēks kara pirmajās dienās Ukrainā noslepkavojis vismaz 441 civiliedzīvotāju, trešdien paziņojis ANO augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR).
Rakstnieces Gundegas Repšes domu koncentrāts dzejā – jaunā grāmata «Ekstāzes un metastāzes»
Spilgta, trāpīga un dziļa – rakstnieces un publicistes Gundegas Repšes domas nekad neatstāj vienaldzīgu. Tās urda un neļauj dzīvot remdenībā. Pirms četriem gadiem viņas veikums tika novērtēts ar Baltijas asamblejas balvu par vēsturiskās romānu sērijas ...


Komentāri