lv
YdSXBA1qBHOMIhEGRXzjzlzfgiF81TNDeG4DIJSO
508137

Tiesa vērtēs vēja parka attīstītāja Dobele wind strīdu ar pašvaldību

Tiesa vērtēs vēja parka attīstītāja Dobele wind strīdu ar pašvaldību

Administratīvā rajona tiesā Rīgā šodien plkst.10 sāks skatīt lietu, kurā vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" meitas uzņēmums SIA "Dobele wind" ir vērsies tiesā pret Dobeles novada domi par vēja parka būvniecības pieteikuma noraidīšanu, informē tiesa.

Iepriekš "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš pavēstīja, ka "Eolus" meitas uzņēmums "Dobele wind" Administratīvā rajona tiesā Rīgas tiesu namā iesniedza pieteikumu par Dobeles novada domes 2021.gada 28.oktobra lēmuma "Par iesniegumu "Par paredzēto darbību "Vēja elektrostaciju parka "Dobele" būvniecību Dobeles novadā"" atcelšanu un labvēlīga administratīvā akta izdošanu.

Ar 28.oktobra lēmumu Dobeles novada dome noraidīja "Eolus" meitas uzņēmuma "Dobele wind" iesniegto pieteikumu vēja parka būvniecībai. Pēc iepazīšanās ar domes lēmumu uzņēmums secināja, ka deputāti atteikumu pamato ar būvniecības procesa jautājumiem, kas vēja parka attīstībā ir vēl tikai nākamais solis pēc "Ietekme uz vidi" procedūras atzinuma.

Kā norādīja Galviņš, "Eolus" var paust tikai nožēlu par to, ka domnieku lēmums nav bijis balstīts objektīvos faktos, un domnieku vienpusējas informācijas interpretācijas dēļ cieš ne tikai konkrētā novada attīstība, bet visas Latvijas ekonomika un tautsaimniecība kopumā.

"Šobrīd faktiski uz nenoteiktu laiku ir iesaldētas investīcijas vairāku miljonu eiro vērtībā, šim gadījumam kļūstot par kārtējo precedentu jau tā sarežģītajos vēja industrijas attīstības likumdošanas labirintos, kas valda attiecībā uz vēja enerģijas nozari Latvijā," skaidroja Galviņš.

Viņš uzsvēra, ka ir izveidojusies absurda situācija - no vienas puses tiek pausts atbalsts zaļākas enerģijas ražošanai Latvijā, bet no otras puses nav politiskās gribas, arī vietvaru līmenī, no lozungiem pāriet pie reāliem darbiem.

"Tā vietā tiek meklēti iemesli, kāpēc projektus noraidīt, faktiski izvairoties no politiskās atbildības uzņemšanās un nekorektas likumu interpretācijas pašvaldības lēmumu pieņemšanas procesā," pauda Galviņš, uzsverot, ka straujais un rekordlielais elektroenerģijas cenu pieaugums Latvijā ir nopietns signāls tam, cik vitāli svarīgi ir sākt vēja enerģijas potenciāla izmantošanu valstī.

"Ceru, ka šī krīze daudziem liks atskārst, ka risinājumi vietējo iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam energokrīzē ir acu priekšā. Jau tagad redzam, ka strausa politika ir novedusi pie 450 miljonu eiro zaudējumiem valsts budžetam, kas novirzīti pabalstiem, kaut arī savlaicīga jautājuma risināšana būtu šādu situāciju novērsusi," stāstīja Galviņš.

Turpinās iztiesāt EP deputāta Ušakova krimināllietu par aizliegtu videonovērošanas ierīci

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien plkst.10 turpinās skatīt krimināllietu pret Eiropas Parlamenta (EP) deputātu, bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu, noskaidroja tiesā.

Paredzēts, ka šajā ...

Starptautiskā konferencē Rīgā diskutēs par jaunumiem veselības aprūpes kvalitātes un uzraudzības īstenošanā Eiropā

Šodien Rīgā sākas 33. "EPSO" konference, kurā Eiropas un citu valstu nozares profesionāļi diskutēs par jaunumiem veselības aprūpes kvalitātes un uzraudzības īstenošanā Eiropā, informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas preses sekretāre ...

Nākamajā tarifu periodā Sadales tīklam par elektroenerģiju paredzēts maksāt 4,4 reizes vairāk

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" tarifu projektā izmaksas par elektroenerģiju paredzētas ap 70 miljoniem eiro, kas ir 4,4 reizes vairāk nekā iepriekšējā tarifu periodā, intervijā pastāstīja "Sadales tīkla" valdes priekšsēd...



Komentāri