lv
F8kDUXECXNFe1pf568Uyp0kFrfffZkiriE3fZyix
439205

Stūra mājā atklās politiski represētajām sievietēm veltītu izstādi

Stūra mājā atklās politiski represētajām sievietēm veltītu izstādi

Stūra mājā Rīgā 5.decembrī plkst.18 atklās politiski represētajām sievietēm veltītu izstādi "Rožu iela", informēja Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Evita Veinberga.

Viņa atzīmēja, ka sieviešu ieguldījums pretošanās padomju režīmam ir nozīmīgs, tomēr mazāk pētīts un zināms. Izstāde stāstīs par sievietēm, kuras veltīja savu dzīvi pretošanās kustībai Latvijā un par to izcieta sodu. Izstādes kuratore ir vēsturniece Viktorija Pivena, bēgle no Ukrainas, kura patlaban strādā Latvijas Okupācijas muzejā.

Padomju okupācijas laikā Stūra mājā ieslodzītās sievietes tika turētas atsevišķā izolatora gaitenī, ko vietējā žargonā sauca par "Rožu ielu". Latvijas Okupācijas muzeja rīkotā izstāde "Rožu iela" ir stāsts par padomju režīma salauztajiem sieviešu likteņiem, dzīvēm.

Izstādē izmantoti Latvijas Okupācijas muzeja krājuma materiāli - oriģinālie dokumenti, fotogrāfijas, personīgās mantas. Stūra mājas apmeklētāji autentiskajā vidē varēs iepazīt dažādos sieviešu likteņu stāstus, kas veidojušies, ejot cauri cietuma kamerām, "GULAG" sistēmas nometnēm un nometinājuma vietām. "GULAG" - Labošanas un darba nometņu un koloniju galvenā pārvalde - bija PSRS iekšlietu tautas komisariāta apakšnodaļa, kura no 1930. līdz 1960.gadam pārvaldīja koncentrācijas un "labošanas darba" nometnes PSRS teritorijā.

Apmeklētāji varēs arī apskatīt ieslodzītajām sievietēm piederējušos priekšmetus, noklausīties izteiktās apsūdzības un spriedumus un iepazīties ar oriģinālajiem 1941.gada dokumentiem, kurus saglabāja un muzejam deviņdesmitajos gados nodeva jaunatnes pretošanās organizācijas "Nacionālā sardze" dalībnieki.

Izstāde "Rožu iela" Stūra mājā Brīvības ielā 61, Rīgā, plašākai publikai būs pieejama no 6.decembra katru dienu no plkst.10.30 līdz 17.30 par ziedojumu.

Megana Mārkla internetā saņēmusi nāves draudus

Britu prese diezgan bieži izteikusies nicinoši par Meganas Mārklas darba stilu un to, kā viņa attiekusies pret saviem padotajiem, tomēr jaunākā informācija liecina, ka viņas dzīve Lielbritānijā nav bijusi salda, pat jāsaka - gana bīstama.

Kā atklājis bi...

Rubenis par Hamatovas apbalvošanu: Ja JRT trupa viņu pieņem, kāpēc mums uztraukties?
"Balsojums ir tāds, kāds ir. Nevar sākt tagad to apšaubīt, ņemties, ka tas ir politisks jautājums," tā raidījumā "KultūrKlubs" Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis komentēja Čulpanas Hamatovas atzīšanu par ga...
Foto: Jaunie uzņēmēji 'Spicē' izrāda svētku dāvanu piedāvājumu
1. decembrī tirdzniecības centrā "Spice" atvērts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubatora dalībnieku – jauno uzņēmēju pop-up dāvanu paviljons, informē pārstāvji.


Komentāri